Nyaralás kutyával?⛱️🌊
0 komment

Így készülj a vakációra kutyatulajdonosként

Nyaralás kutyával? Ha nincsenek olyan szomszédait, akikkel annyira jó kapcsolatot ápolnál, hogy szívesen rájuk bíznád kedvenced néhány napra, ha nincs egy bevált kutyaszittered, ha túl drágának találod a panziókat, vagy csak simán nem szeretnéd semmilyen családi programból kihagyni kutyusod... Vedd fontolóra, hogy négy lábbal többel keltek útra! Szerencsére szuper kutyabarát szállások és programok érhetőek el a népszerű turista célpontokon, azonban a szervezés jóval komplikáltabb, mint ahogy azt az ember elsőre gondolná. Olvasd végig cikkünket, hogy eldöntsd: maradjon otthon a kutya, vagy hoppanjon ő is a kocsiba!


1. Ami kötelező

Először is, vannak olyan alapkövetelmények, amelynek meg kell felelnie a kutyusnak, ha nyaralni visszük magunkkal. A legfontosabb, hogy ne legyen 3 hónapnál fiatalabb, mert ekkor még nem rendelkeznek veszettségi oltással. Rendelkeznie kell továbbá oltási kiskönyvvel, benne érvényes oltási pecséttel, hiszen egy ellenőrzés során ezt a rendőrök elkérhetik. Ha tömegközlekedéssel közlekedtek, szükség lesz egy szájkosárra is, mert enélkül a legtöbb helyen nem legális a kutyák utaztatása.

Nyaralás kutyával tengerparton

2. Szocializáció szerepe az utazásban

Ez csak a minimum ahhoz, hogy egyáltalán útnak indulhassunk az ebbel. Azonban a gyakorlatban ennél több feltételnek kell teljesülnie, hogy felhőtlen legyen az utazás. Lehet, hogy ez nehéz, mert mint minden kutyagazdi, biztosan elfogult vagy kiskedvenceddel. De lásd reálisan kutyád képességeit és tudását! Képes arra a kutyád, hogy egy étteremben üljön a lábatok mellett, amíg elfogyasztjátok az ételt? Hogyan reagál, ha a vízparton meglát egy másik kutyát szaladgálni? Megharapná azt az idegent, aki szeretné megsimogatni? Egy biztos: egy nyaraláson csak akkor fog fegyelmezetten viselkedni egy kutyus, ha megfelelő szocializációs folyamatban részesült (ideálisan kölyökkorában, de akár később is). Ha kölyökkorában sokféle ingerhez szoktattad, különböző szagokhoz, utcai, természeti jelenségekhez, emberekhez, akkor bizonyára nem fogják megzavarni őt idegen körülmények sem.

Ha a folyamat még előttetek áll, mindenképp olvasd el a kölyökkutya szocializációjáról szóló cikkünket!

3. Szoktasd hozzá az utazáshoz! Nyaralás kutyával félős kutyusoknak is

Fontos azt is átgondolni, hogy mennyire szokott hozzá kedvenced az utazáshoz. Rendszeresen ül autóban / utazik tömegközlekedésen, vagy csak ritkán, például állatorvos látogatáskor kerül ilyen helyzetbe, és akkor is nehéz rávenni? Ne legyenek illúzióink: ha életében először indul hosszabb utazásra, talán nem a legideálisabb egy hétig tartó kirándulásra magunkkal vinni. Legyen először néhány próbakör rövidebb távon: mondjuk látogassátok meg a nagymamát autóval, vagy más barátokat. Pár ilyen körrel könnyen hozzá lehet szoktatni az utaztatáshoz! Ha pedig már a nagy útra vettétek az irányt, mindenképp tarts a megszokottnál több pihenőt, és bizonyosodj meg róla, hogy minden megállónál biztosított számára a friss víz.

Autós nyaralás kutyával

Ezek azok a legfontosabb tényezők, amelyek hiányában nem sok esély van arra, hogy pihentető legyen nyaralás kutyával. Ha úgy érzed, nevelésben még nem tart ott a kutyád, hogy jól viseljen egy utazást, talán jobb döntés egy kutyaszitterre bízni a vigyázást, vagy pedig kutyapanzióba adni kedvencedet más nyaralni vágyók biztonsága érdekében, és persze, hogy számotokra se az aggodalmaskodásról szóljon a vakáció! Ettől nem leszel rossz gazdi, sőt, inkább felelős vagy, amiért a képességeinek megfelelő opciót választod. 

Most pedig nézzük, hogy mi a teendő akkor, ha meg vagy győzve, hogy jólnevelt kutyád van, aki kisujjból (vagy mancsból) kiráz minden szabályt a jó viselkedésről, és a szokatlan szociális helyezetektől sem hökken meg!

4. Kalandra fel! Hova?

Ha kutyával kelünk útnak, mindenképpen a belföldi nyaralások preferáltak. Egyrészt, egy hosszabb útnak nem szerencsés kitenni az ebet, másrészt, érhetnek olyan meglepetések idegen országokban a kutyás szabályokkal kapcsolatban, amire nem készültél fel, és amikor már ott vagy, nehezen van visszaút. Ha mégis külföldi útra adnád a fejed kutyástól, mindenképp szerezz kutyaútlevelet, tájékozódj az ottani közlekedési szabályoktól, és ne spórold meg az utánaolvasást azzal kapcsolatban, hogy az adott helyen mennyire korlátozottak vagy sem a kutyások lehetőségei.

A legjobb nyaralás egy kutya számára a vízparti nyaralás, persze, ha nem fél a víztől! A Balaton környékén rengeteg kutyás strand van, például Fonyódon, vagy Balatonföldváron. Ha nem vágytok a strandi nyaralásra, esetleg rosszabb idő van, bármilyen szabadtéri programnak örülni fog, egy jó túrában mindig partner lesz kedvenced!

Akármi is legyen utazásod célpontja, a legfontosabb tényező a kutyabarát szálláshely megtalálása lesz. Kalkuláld a költségvetésedbe, hogy ezek a szálláshelyek általában felárat számítanak fel, ha kutyával érkezel! Minden esetben foglalás előtt érdeklődj a szálláshely ügyfélszolgálatán (ha a honlapon nincs részletezve), hogy milyen körülmények adottak a helyszínen: teljes panzió esetén például van, hogy kutyakaját is biztosítanak, bár ajánlott a megszokottból felpakolni, hiszen egy új táp megzavarhatja az emésztését.

Nyaralás  kutyával tóparton

5. Mit vigyek magammal? Így lesz teljes a nyaralás kutyával

Mint fentebb említettük, a szájkosár elengedhetetlen kelléke lesz a nyaralásnak, és az a képesség is, hogy tudja ezt viselni kedvenced tiltakozás nélkül. Ezen kívül egy erős pórázra is mindenképpen szükség lesz. A szállásokon a közös helyiségekben pórázon kell vezetni a kutyust, illetve minden egyéb helyszínen, ahol emberek közt barangoltok.

Ha még nincs, praktikus beszerezni egy itatópalackot, ez jóval praktikusabb, mint mindenhová egy tálat cipelni. A jól bevált kutyatápból is raktározz el annyit, amennyire szükség lesz, illetve a jutalomfalat se maradjon otthon! Valószínűleg sok olyan helyzet lesz, ahol megmutathatja jólneveltségét.

Ha autóval utaztok, a legbiztonságosabb, ha szállítóboxba helyezed kedvenced! Lehet, hogy nem fog neki tetszeni, de mégis ez a legbalesetbiztosabb megoldás: ha kutyád nagy mozdulatot tesz, például meglát valamit az ablakból, ami miatt hirtelen felhoppan, vagy megpróbál egy legyet elkapni, a sofőr figyelmét elvonhatja. Ha erre nincs lehetőség, és az üléseken helyezitek el, mindenképpen használjatok biztonsági övet. Opció lehet még a csomagtartóban utaztatni, ha emellett döntesz, szerezz a számára egy kényelmes csomagtartó ágyat, illetve ha szeretnéd biztonságban tudni a csomagokat, egy csomagtartóba való térelválasztó is a hasznodra válik!

Talán mondani sem kell, de ne maradjon otthon az ürülékzacskó sem, ha egész nap úton vagytok, nem lehet tudni, éppen hol jön rá a szükség. 

Jobb félni, mint megijedni alapon megnyugvást adhat, ha egy bilétát teszel a nyakörvére a nevével és az elérhetőségeiddel, hogyha nagyon elkóborolna, mások segítségével visszatalálhasson hozzád.

Hogy a szálláson otthonosan érezze magát, vidd magával az otthoni kedvenc játékait, rongyait is!

Ha extrán felkészült akarsz lenni, rengeteg további utazós kelléket találsz kínálatunkban!


6. Ha úgy döntesz, mégsem neked való a nyaralás kutyával

Ha úgy döntesz, hogy nem viszed magaddal kedvenced, és panzióba sem adnád, néhány dolgot készíts elő otthonodban. Először is, hívd át a kiválasztott ,,pótgazdit”, hogy összeismerkedhessenek, és megmutathasd neki, mit merre talál, és milyen kiegészítőket hogyan használsz a mindennapokban kutyosodon, kezdve a fésüléstől a póráz működéséig. Ellenőrizd, van-e otthon annyi napnak megfelelő eledel, ahány napra elutaztok, illetve beszéld át a pótgazdival az időbeosztását, hogy egyáltalán tudja-e tartani körülbelül azt a napi rutint, amit Veled megszokott. Fontos, hogy ugyanannyi mozgáshoz és élelmiszerhez, folyadékhoz jusson az eb, mint normális esetben!

Ha bármi veszélyes tárgy található otthonodban, akár a kertben akár a lakásban, dugd el biztonságos helyre, illetve semmi fontosat ne hagyj olyan helyen, ahol szétszedheti: ha szeparációs szorongás tör rá, hajlamosabb lesz a rongálásra. 

Ne hagyd otthon rossz szívvel kedvenced! Ha minden fontos tudást átadsz a pótgazdinak, nem fog semmiben hiányt szenvedni, sőt, lehet, hogy örülni is fog egy új játszótársnak. :)

További tartalmakért kövess minket Facebook oldalunkon is!

Kutya nevelésNyaralásSzocializációUtazásUtazás kutyával

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények