Munkakutyából Családi Kedvenc: a Szibériai Husky 🐕❄️
0 komment

Fajtaleírás és tartási tippek

Csillogó kék szemeivel, éles farkasüvöltéseivel, masszív testalkatával a szibériai husky egy ízig-vérig munkakutya benyomását kelti. Erre rásegít a rengeteg film, amiben szánhúzó kutya képében találkozunk vele téli, havas tájakon. Sokkal árnyaltabb azonban a jelleme, mint az ránézésre megállapítható: van egy sokkal lágyabb, kedélyesebb, szeretetteljesebb oldala is. Szokatlan kombináció, de ez nem is meglepő, mert a szibériai husky minden, csak nem átlagos.

 

 1. A szibériai husky jellemzői 

A husky legjellegzetesebb vonása a csodaszép kétrétegű bundája, melyben az aljszőrzet fehér, a fedőszőrzet pedig jellemzően szürke, fekete, de vöröses színű is lehet. Marmagassága a fejlett állatnak 50-60 cm, testsúlya kanok esetében 20-27 kg, szukáknál 15-23 kg. 

Ahogyan a neve is elárulja, eredetileg hideg éghajlaton volt őshonos, de mára már délre is sokat találkozunk a fajtával, ám egyáltalán nincs túltenyésztve, ami szerencsés az egészsége szempontjából: kevés örökletes betegség veszélyezteti.

2. Lehet a család kedvence egy munkakutya?

Röviden: igen.  Kicsit bővebben: a szibériai husky nem lesz az a fajta kutya, aki szívesen ül a családdal hétvégenként egész nap a TV előtt sorozatok előtt. Ezeknek a kutyáknak rengeteg feladatra, mozgásra van szüksége ahhoz, hogy boldog életet éljenek: ha fizikai és mentális szükségletei nem elégülnek ki, könnyen problémás kutyává válhat. Így tehát kissé öngól lakásban tartani, mert ezek a kutyák szeretnek a lehető legtöbbször mozgásban lenni. Nem véletlen alakult ki a fejünkben róluk a havas tájon megállíthatatlanul sprintelő kutya képe: ezek a kutyák tényleg sok mozgásra vágynak, munkakutya eredetük miatt pedig akkor boldogok, ha engedelmeskedhetnek vezérüknek és feladatokat teljesíthetnek. 

3. Az ideális gazdi

Bár a szibériai huskyban meg van a potenciál, hogy a család boldog, szeretetteljes és engedelmes tagja legyen, más fajtákhoz képest problémásabb lehet a nevelése és körülményesebb a tartása, ezért első kutyának nem igazán ajánlják a kutyatrénerek. Vadászösztünük miatt nehezen szoktatható össze macskákkal, és ugyanezen jellemvonása hozza magával, hogy bizony lesz féltenivaló a kertben. Gyakran lyukakat ás, és nagy a szökésre való hajlama is. Mielőtt megérkezik hozzád, érdemes szökésbiztossá tenni a terepet!

Mindez ne rettentsen el: jobb félni, mint megijedni, azaz tisztában lenni a kockázatokkal, és meglátni a csillogó szemek mögött a felelősséget is. Ha készen állsz arra, hogy tettrekész gazdi legyél, kösd föl az öved, és a kezdeti időigényes nevelés után boldog husky tulajdonos lehetsz!

Milyen tehát az ideális Husky-gazdi? Sportos, szeret sok időt tölteni a kutyájával, és nem adja fel a nevelését akkor sem, ha kezdetben kudarcot vall vele. Készen áll arra, hogy feladatokkal és kellő aktivitással lássa el, és megfelelő körülményeket biztosít számára a napi mozgásra. Magadra ismertél? Olvasd tovább a cikket.

 

4. Husky-gazdi kezdőszett

Miután egy rendkívül aktív kutyáról van szó, fel kell szerkelkezned érkezése előtt, hogy a közös sportok végzéséhez megfelelő eszközeid legyenek, illetve a csodabunda ápolásához is szükséged lesz néhány dologra. Mindenképpen fektess be egy jó strapabíró pórázra, vaskos bundája miatt pedig egy jó minőségű kefére vagy szőrtelenítő kesztyűre. Időnként érdemes ápolni a karmait is. Vadászösztönei miatt szájkosár beszerzése is javasolt, nehogy egy utcai macska az áldozatává váljon. Sporttevékenységek végzésekor hasznos lehet egy itatópalack is, ha messzire kerülnétek otthonról. 

5. Egészség kívül, belül

Nagyon hálás lesz a huskyd, ha a napi sétán kívül különböző sportokba is bevonod őt: nagy örömmel fut például melletted miközben biciklizel, de kiváló társ futáshoz, kocogáshoz is, szereti a labdajátékokat, és ha vízhez van szoktatva, az úszásban is örömét leli. Persze ezek a tevékenységek már a fejlett kutyákra vonatkoznak, kölyökkutyádat ne terheld túl, fokozatosan kell ráhangolódnia a mozgásra! A husky téli, hideg környezetben érzi a legjobban magát, így a nyári hőség számára korántsem kellemes: ilyenkor törekedj rá, hogy kora reggeli, vagy esti órákban bírd mozgásra, amikor valamelyest hűvösebb az idő.

A nagy aktivitása egészséges kutyává teszi őt, nagyon kevés örökletes betegség jellemző a fajra, érdemes azonban a tényésztőnél érdeklődni, hogy végeztek-e csípő-diszplázia vizsgálatot elődjein. Amire még fogékony lehet, az a szürkehályog – ezért érdemes állatorvosi vizsgálatokon rendszeresen megbizonyosodni egészségéről.

6. Szőr, mindenhol...

Ennek a gyönyörűszép bundának talán nem meglepő, hogy árnyoldala is van: nagy mértékben hullatja a szőrét a husky, évi 2-3 alkalommal szőrzetváltáson megy keresztül. Szerencsére könnyen fésülhető szőrzetről van szó, nem csomósodik, és fürdetést sem igényel gyakran. Fésüléskor, esetleg szárazra törléssel általában lepereg róla a kosz. Ezért írtuk feljebb, hogy egy kefe, vagy egy szőrtelenítő kesztyű alapkellék!

7. Így neveld a sárká… Huskydat!

Kemény fába vágod a fejszéd, ha egy jól nevelt huskyt szeretnél magad mellett tudni. Félreértés ne essék, ezek a kutyák nagyon jámbor természetűek, barátságosak, közvetlenek, és figyelnek az emberekre, mégis gyakran függetlenek, makacsok tudnak lenni, akik szeretnek a saját fejük után menni. Ahhoz, hogy megfelelően neveld, meg kell értened az ő igényeit.

A legfontosabb lépés, hogy erős falkavezérré kell edzened magad. A huskynak ez alapvető igénye, csak az erős, határozott parancsot fogja meghallani! Mindenképpen tedd világossá, hogy Te vagy a főnök, és ne csak a feladatok kiosztásakor viselkedj vezetőként. Tedd számára világossá, hogy Te vagy az, aki először bemehet az ajtón, aki megszabja, hogy mikor nyúlhat az ételhez, ésatöbbi. 

Mint a legtöbb kutyánál, nála is a legjobban a pozitív megerősítések működnek, így nyugodtan tárazz be jutalomfalatokkal, hogy kioszthasd őket, ha engedelmeskedik kedvenced! (Ha kezdő vagy, érdemes elolvasnod kutyanevelési alapelvekről szóló cikkünket is.)

Építs fel egy szótárat egyszerű és határozott vezényszavakból, amelyeket következetesen, mindig ugyanúgy használsz. A megfelelő szavak könnyebbé teszik a nevelést, és mint írtuk, a husky kifejezetten igényli ezt a határozott kiállást: nem, marad, gyere, tiéd - hasonló rövidségű és magabiztosságú szavak nagy segítségedre lehetnek. Ez a következetesség ne csak a szavak szintjén jelenjen meg, nagyon hálás eredményeket hoz, ha egy konkrét napi rutint tudsz kialakítani a kutyusod számára, mozgásokat, étkezéseket illetően is!

Tartsd azt is szem előtt, hogy a jólnevelt kutyához legalább napi 30 perc aktivitás szükséges, ha nem jut kellő mozgásmennyiséghez, ez is ronthat a viselkedésén!

Fontos azt is megjegyezni, hogy még egy jó nevelés ellenére is a huskyt könnyen elragadják kedélyei egy séta vagy esemény során, és ilyenkor nem mindig hallgat a vezényszavakra. Ezért soha ne hagyd póráz nélkül őt az utcán! Barátságos az emberekkel, de előfordulhat, hogy egy állat felkelti benne a vadászösztönét, ami után szaladni kezd.

+1. Türelem: boldog huskys életet terem!

Mint írtuk, nem a legkönnyebb a husky nevelése, ezért fel kell kötni a gatyádat, ha a tartására adod a fejed. Ne aggódj, ha nem sikerül minden elsőre, a kihívások már csak ilyenek: a kezdeti nehézségek okozhatnak kudarcokat, de utána a megérdemelt győzelem mindenért kárpótol! És kinek ne érné meg a fáradozásokat egy jól nevelt, csillogó szemű husky társasága?

KutyaKutyafajtákKutyás tippekSzibériai husky

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.