Tacskó: így lesz boldog és egészséges 🌭
0 komment

Lelkes tacsi gazdiként kíváncsi vagy hogyan varázsolhatnád kiskedvenced még kiegyensúlyozottabbá?

Most minden boldogságfaktorról szó lesz, ami csak befolyásolhatja a tökmaggal való közös életetek.

Ha érdekel mi képezze étrendjének alapjait, szükség van-e táplálékkiegészítőkre vagy hogy mit tudtok közösen sportolni, olvasd tovább cikkünket.

Minden, ami tacskó

A tacsiknak számtalan változata lehet, rendkívül sokszínű kiskutyák. Létezik hosszú, rövid és szálkás szőrű; standard, törpe és kaninchen (nyúlász) méretű is. Valódi pöttömök 5-7 kilójukkal és 16-25 centis marmagasságukkal, de méretüktől eltérően várható élettartamuk kimagaslónak számít a maguk 12-14 évével.

Nekem való?

Tegyünk is egy gyors kitekintést a kis virslik fajtajegyeire. Ezek az általános jellemzői egy-egy fajtának, de természetesen nincsenek kőbe vésve. Ezért fontos a menhelyen vagy a tenyésztőnél érdeklődni a kiszemelt legmarkánsabb viselkedésbeli tulajdonságairól.

Két tacskó

Lássuk 1-től 5-ig terjedően értékelve milyenek is a tacsik:

KEZDŐ GAZDIKNAK: nem mindig szokták ajánlani “első kutyának” a tacskót, mi mégis amellett vagyunk, hogyha már minimális tapasztalatunk van egy családtag vagy barát szőrgombócával, akkor nagy baj nem történhet. Támpont lehet pár gondosan kiválasztott szakkönyv és egy megbízható kutyasuli! Ha mégis elbizonytalanodtál, korábbi cikkünkben kifejezetten kezdő gazdiknak gyűjtöttünk össze tippeket (5/4*)

LAKÁSBAN TARTÁSRA: a lakásban tartható fajták egyik legrátermettebb képviselője. Termetének köszönhetően csak akkor lesz láb alatt, ha a gazdi valami finomságot tart a kezében. Kezdetekben ugatással reagálhat a kinti zajokra, de idővel megszokja azokat. Túl sokat ne hagyd otthon egyedül, mert rátörhet a szeparációs szorongás és azt minden bizonnyal kedvenc berendezéseiden fogja levezetni (5/3*)

KAPCSOLATA A CSALÁDDAL: a hűség megtestesítője, imádja a családját és amíg a hozzá közel állók ott vannak számára, idegenekre rá sem hederít (5/5*)

KAPCSOLATA GYERMEKEKKEL: nem veszi magára, ha esetleg a gyermekek meglökik (persze nyúzni egyik fajtát sem szabad). Kifejezetten szeret velük játszani; a ricsaj sem zavarja, hiszen ő sem az a csendben gubbasztós lélek - elképzelhető, hogy a játék hevében odakap (5/4*)

KAPCSOLATA MÁS ÁLLATOKKAL: jól kijön más állatokkal, pláne, ha együtt nevelkedtek. Amennyiben makrancos módon mégsem fogad el maga mellett egy másik bundás képviselőt, ideje bevetni pár szocializációs trükköt! Rágcsáló kisállatainkkal semmi esetre se hagyjuk egyedül, prédának fogja tekinteni (5/3*)

TANÍTHATÓSÁG: egy igazi kis lángelméről beszélhetünk, aki tündöklő teljesítményéről híres…amennyiben nem pont megmakacsolta magát, bár az ilyen helyzeteket könnyen oldja egy kis nasi (5/4*)

VEDLÉS: mint minden kutyusnak, a tacsiknak is van egy meghatározott vedlési időszaka minden tavasszal és ősszel. Egy kicsit lejjebb összegyűjtöttünk pár tippet hogyan vészeld át ezeket a heteket! Az, hogy mennyi kihullott szőrrel ajándékoz meg kedvenced, nagyban függ attól, milyen típusú a bundája (5/3*)

A tacskó és a mozgás

Ha beüt a ménkű - fajtabetegségek és mire érdemes figyelni

Ahogy a gazdik, úgy kedvenceik sem lehetnek sajnos mindig egészségesek. A kutyusbetegségek pedig egészen változatos spektrumon mozoghatnak, az otthon kezelhető nyavalyáktól, az egészen komoly kórságokon át, az örökletes betegségekig. A tacskóknak is vannak olyan problémáik, amik a fajtánál különösen gyakran fordulhatnak elő, melyek közül a 3 legjellegzetesebb az epilepszia, a hát-ágyéki porckorongsérv és a Cushing-kór. Hogyan tudod felismerni a lappangó betegséget és hogyan lehet kezelni? Most ezekre is fény derül.

EPILEPSZIA: Epilepsziára is genetikailag lehet hajlamos egy tacskó, kialakulásában még közrejátszhat, ha lepottyant valahonnan vagy a fejét érte valamilyen ütés. Ha kutyusodnál gyakoriak a rohamok, mindenképpen vidd orvoshoz, amennyiben megköveteli a helyzet súlyossága, a tökmag boldog életet élhet le gyógyszeres szinten tartásnak köszönhetően.

HÁT-ÁGYÉKI PORCKORONGSÉRV: Hosszúkás formájából adódóan a tacsi hajlamos lehet a hát-ágyéki porckorongsérvre, ezért mindennél fontosabb, hogyha felvesszük, támasszuk alá, illetve ne engedjük sokat lépcsőzni. Az elváltozás számos tényező miatt kialakulhat, ez lehet örökletes hajlam, esetleg egy szerencsétlenül kivitelezett szökkenés. Gyanakodj porckorongsérvre, ha kedvenced sántít, lebénul vagy szobatisztasági balesetek történnek. Attól függően, hogy milyen súlyos eset, elképzelhető, hogy állatorvosod csak gyulladáscsökkentő-kúrát ír fel, de akár speciális kutyakocsira is szükségetek lehet a későbbiekben.

CUSHING-KÓR: Ez a hormonbetegség akkor alakul ki, ha a kutyus szervezete túlbuzgó és sok kortizolt termel. Legszembetűnőbb lehet bőrbetegségek megjelenése, illetve a szokatlan szomjúság, gyakori vizelés és a farkasétvágyúság. Mindenképpen érdemes állatorvossal konzultálni, hiszen lehet, hogy gyógyszeres-kúrát javasol, de előfordulhat, hogy műtéti beavatkozás is szükségessé válik.

A tacskó és az ellenállhatatlan szemek

Egy kis ezt, egy kis azt

Nagyon egyszerű a képlet: tápláló, vitaminokban gazdag étrend + mozgás + a gazdi szeretete= kiegyensúlyozott és nyugodt tacsi. Kiindulópontként válassz egy egészséges, rostokban gazdag száraztápot, ezt pedig egészítsd ki hasonlóan jó minőségű nedves eledellel és igyekezz beiktatni pöttömöd étrendjébe bőségesen zöldségeket és gyümölcsöket. Pszt, az uborkát, a főtt sárgarépát, az áfonyát és a banánt egyenesen imádják a kis pupákok! Ha tényleg biztosra szeretnél menni, megtoldhatod kutyusod ásványi anyag készletét CBD-tablettával is ami többek között vasat, folsavat és magnéziumot tartalmaz.

Minden, ami mozgás: fuss, tacsi!

Kíváncsi vagy mi mindenre tudod rávenni kiskedvenced, ami sport? Manapság már nem kell beérned a sokszor unalmas, kötelességszagú egészségügyi sétákkal.

Kezdjük is a legfontosabbal, az engedelmességre tanítással, hiszen hiába vinnéd a tökmagot egy könnyed erdei túrára, ha fütyül az útmutatásaidra. Az ül, a marad, a hagyd, a nem ugrálsz és a kövess elengedhetetlen ismereteknek számítanak egy kutyus életében, alapvető vezényszavakról szóló cikkünkben pedig segítünk hogyan tudod mindezt lépésről lépésre megtanítani bundás szövetségesednek. Amellett, hogy harmonikus kapcsolat alakul ki a gazdi és kutyusa közt, a kötődéssel is csodákat művel egy kevés közös tanulás. Persze az sem utolsó szempont, hogy az akaratos kis tacsi így nem tud (termete ellenére) a fejedre nőni.

A fajtát eredetileg borz, üregi nyúl és róka vadászatra használták, mivel a zsákmányt még a kotorékba is követni tudta. Ma már nem mindegyikük tetszeleg vadászkutya szerepben, ám ösztöneik megmaradtak és remek nyomkövető képességekkel rendelkeznek, éppen ezért “vissza a gyökerekhez” mottóval érdemes lehet tacsiddal kipróbálni ezt az érdekes tevékenységet.

Tudjuk, nem éppen a megtestesült agility-császárok a tacskók, mint például a border collie-k, de tökéletesen veszik az akadályokat ezek az apróságok. Bátor természetükhöz híven nem riadnak vissza a bonyolultabb pályáktól sem, de vigyázz rá és ne hagyd, hogy nagyon elbízza magát, hiszen nem tesz jót nekik a sok ugrálás.

 

A tacskó ápolása

Benned is felmerült a kérdés, hogyan ápold kiskedvenced, amikor nincs itt a vedlés ideje? Átlagosan havonta tartsatok egy kutyuswellness-napot, amikor pár órát tacsid “karbantartására” szánsz. Mutatjuk is mit érdemes ilyenkor beiktatni:

  1. Melegebb hónapokban elő a locsolócsővel vagy a zuhanyrózsával és mehet is a kutyuspancsolás - jobb esetben neked sikerül megúszni a fürdést 😉 - mindig bőrbarát, kímélő sampont használj, így kiskutyád nem vakarózik majd éktelenül. Hidegebb időben ezt a mizériát természetesen kiválthatod négylábúaknak kifejlesztett szárazsamponnal is.

  2. Amíg szárad a kis csibész, törölgesd ki füleit egy vattakoronggal, hogy távozzon az esetlegesen belekerült víz (ezzel megelőzve egy fülgyulladást).

  3. Vegyük kezelésbe a tappancsokat is, fogj egy karomvágó-ollót vagy egy karomreszelőt és kurtítsd meg kicsit a karmokat.

  4. A fésülést két féle módon végezhetjük, attól függ milyen bundarengeteggel rendelkezik a delikvenst. Rövid szőrű tacsinál bőven elég, ha simogató mozdulatokkal egy szőrtelenítő kesztyű segítségével elrendezed a rakoncátlankodó szőrszálakat, hosszú- vagy drótszőrű tacsi esetében kapj elő egy bontófésűt és türelmesen keféld át az egész szőrzetet.

  5. Jól figyelj, következik a legfontosabb lépés. Itt is a pozitív megerősítésé a főszerep, dicsérd meg pajtásod és lásd el bőven házi jutifalikkal!

De egek, hova szaladjunk amikor bekövetkezik az időszakos szőr-káosz? Szerencsére létezik pár bombabiztos tipp, amit ilyenkor vagy megelőzésként bevethetünk:

Tippek a vedlési időszakra

  • ÉRTÉKES TÁPLÁLÉKKIEGÉSZTŐK: Számos olyan természetes étrendkiegészítő létezik, ami nem csak kutyusod pocakjának kedvez, hanem a vedlési időszakot is jelentősen megkönnyíti. Heti 1 fürjtojás, az orvost távol tartja! Na jó, nem éppen ez a funkciója, a fürjtojás igazi superfood, rengeteg B-vitamint tartalmaz, így gondoskodik az új szőrszálak fényéről és selymességéről. A hidegen sajtolt lazacolajat a kimagasló omega-3 zsírsav tartalma miatt érdemes bevezetni a tacsi-táplálkozásba, mivel a vitaminpótláson kívül szintén az egészséges új szőrzetért felelős. Ezeken felül akár sörélesztőt is adhatsz időről időre kisállatodnak, hiszen magas biotin tartalmának köszönhetően felgyorsítja a szőrváltást. Fontos, hogy mielőtt bármelyiket bevezetnéd kedvenced étrendjébe, konzultálj állatorvosotokkal.

  • FÜRÖSZD OLAJBAN: Vagyis inkább egy borsónyi kókuszolajat oszlass el tenyeredben fürdetés után és vidd fel egyenletesen kutyusod bundájára, ez a bőrrétegig szivárogva fantasztikus hidratálóként működik majd.

  • NÖVELD VÍZFOGYASZTÁSÁT: A száraz bőr kevésbé tartja meg a szőrszálakat és így sokkal többet hullajt el kutyusod, mint megfelelő vízbevitel mellett.

Ezeken az intézkedéseken felül viszont legfontosabb a türelem, tarts ki, ez a bosszantó megpróbáltatás is hamarosan elillan!

Ha teljesen elbűvölt a fajta és a tacsik még több sajátosságára vagy kíváncsi, korábban írtunk róluk egy igazán tartalmas cikket, amit itt tudsz átböngészni.

További tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

KutyaKutya nevelésKutyás tippekTacskó

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények