Minden Amit a Border Collie-ról Tudni Akartál 🏅🐑
0 komment

Szélsebes, karakán juhászkutya, aki egy pillanatra sem veszíti szem elől a rábízott jószágokat… kitalálod melyik kutyafajtára gondolhattunk?

Hát persze, elérkezett a border collie-k ideje. Érdekességek a fajtáról, meghatározó külső és belső jegyek, esetleg különlegesebb igényeikre, ápolásukra lennél kíváncsi? Akkor jó hírünk van, ebben a cikkben a velük kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be töviről-hegyire!

Vágjunk is bele 7 érdekességgel, hogy a még vacillálókból is hamar collie-gazdi váljon

  1. AZ ŐSAPA Hihetetlenül hangzik, de a legtöbb mai, modern border visszavezethető egy apára. Old Hemp - aki 1893. szülötte - azzal hívta fel magára a tenyésztők figyelmét, hogy fajtársaitól eltérően, finoman, de mégis határozottan terelt. Így közreműködött élete során megközelítőleg 200 kiskutya világra jövetelében.

  2. ZSENIK Ezek a szőrgombócok kétségkívül dobogósok a “legokosabb kutyafajta” címért vívott versenyben. De vajon mitől ilyen kiemelkedően intelligensek? Erre egyszerű a válasz, ugyanis arra tenyésztették, hogy önállóan megoldjon akár összetettebb feladatokat és problémákat.

  3. SZÁRMAZÁS Mint számos más, kiváló fajta, ők is Nagy-Britannia területéről származnak. Nevüket onnan kapták, hogy Anglia és Skócia határához közel tenyésztették őket, illetve a skótoknak külön gyűjtőnevük van a juhászkutyákra (border=határ ; collie=juhászkutya). Így jött létre a ma jól ismert “határmenti juhászkutya”. Ugye mennyivel szebben hangzik külföldi megfelelője?

  4. KI TEKERTE MÁR MEGINT LE A KOCSI ABLAKÁT!? Ismét Striker ügyködhetett. Ő tartja ugyanis a “Kutya, aki a leghamarabb letekeri a kocsiablakot” Guiness-rekordot. Igazi kis szélvész, mindössze 11.34 másodperc alatt lent is az ablakod, ha friss levegőre vágynál.

  5. A KUTYUS, AKI BEHABZSOLT EGY CSOMAG BETŰTÉSZTÁT Chaser egy igazi, négylábon járó szótár. Több mint 1000 szót ismer fel és nem ám csak a játékainak és kedvenc falatjainak elnevezését, hanem egészen komplex szavakat.

  6. HÁP, HÁP, HÁP Floridában létezik egy kisvállalkozás, ami ha hívják őket, strandokon vagy golfpályákon “rendet tesznek” az elkanászodott libák közt collie-jaikkal. Ebből is látszik, hogy ez a fajta tényleg mindent terel, ami él és mozog!

  7. SZUPERERŐ Kutyusok közt egyedülállóan, a borderek képesek lapulva közlekedni, ami terelés közben is nagy hasznukra válhat. A szokatlan mozgásformára lapockájuk felépítése teszi őket képessé.

Kölyök border collie

Az egészséges border collie kiskutya receptje

Tanítsd meg bundás pajtásod a legalapvetőbb vezényszavakra, hiszen egy kiegyensúlyozott kapcsolat ott kezdődik, hogy nem kell a rakoncátlankodás miatt bosszankodnod. Habár kedvenceink nem tudnak egy gyorsétterem kínálatából válogatni, bizony nekik is lehet egészségtelen és egyhangú a táplálkozása. A legjobb, ha választunk egy sokoldalú eledelt, magas fehérjetartalmú étrendet biztosítunk kisállatunknak és megpróbáljuk belé diktálni válogatott módon az általa kedvelt zöldségeket, gyümölcsöket. Néha az emberi szervezetnek is szüksége van egy kis támogatásra, hiszen nem lehet mindig teli a kalcium, folsav és vas raktár, kutyusok ásványi anyag szükségletének felturbózásához kényelmes megoldás a CBD tabletta.

Húzd elő szőrgombócod kedvenc rágókáját a játékok kavalkádja közül és mehet is a közös gőzkieresztés. Akár közösségi programokba is bevonhat kedvenced mozgásigénye, hiszen ha kutyasuliba viszed őt, számos új ismeretségre tehetsz szert. Pszt, a border collie-k kimagaslóan ügyesen veszik az agility akadályait, így elsősorban ezt a sportot ajánljuk nektek. Bármilyen minőségi időtöltés mellett is teszed le végül voksod, a motivációs nasit ne hagyd otthon. (Hogy még könnyebb dolgod legyen, összegyűjtöttünk neked pár gyorsan összedobható, egészséges jutifali receptet.)

Érdemes időről időre meglátogatni állatorvosunkat is, ezek a féléves/éves szűrések akár hosszú éveket nyernek kutyusod társaságában. Amennyiben gyanítod, hogy valami nincs rendben kedvenceddel (de nem túl súlyosak a tünetei), fusd át a kutyusbetegségekről és a velük kapcsolatos teendőkről szóló írásunkat.

Tada, ha a teli pocak, a lemozgatás, a gazdival töltött idő és az alkalmankénti szűrések mind pipa, egy kicsattanóan boldog bundás gazdija lehetsz!

Border Collie és agility

Ilyen a border collie

Megjelenés

Hogy fest egy border-collie, milyen színvariációi léteznek, illetve megmorogja-e a vendégségbe érkező tökmagokat? Ezekre és még sok más rejtély megoldására derül fény ebben a tartalmas alfejezetben.

A szakértők jóval megértőbbek a border collie-k esetében, hiszen az apró yorkshire terrierek megjelenését szigorúan illették. Lássuk hogy is néz ki egy ilyen igazi loboncos szépség.

  • egészséges testsúlyuk 14-19 kilogramm körül mozog

  • míg marmagasságuk megközelítőleg 48-53 centiméter

  • jó hírünk van, ugyanis border gazdiként akár 10-17 évig élvezhetjük kedvencünk társaságát

  • számtalan színkombinációja létezik, a népszerű fekete-fehéren túl találkozhatunk kék, csokoládé, orgonalila, vörös vagy merle variációknál is

  • elkeskenyedő formájú buksijukon fülük lehet álló vagy lelógó

  • szemük kifejező, sötétbarna színű (a felemás szemszín bár gyönyörű, de kizárólag a merle variációkon elfogadott)

  • farka zászlós és hosszú, de hátára sosem kunkorodhat fel

Morcos kölyök, hiperaktív tini vagy “kinemmozduló” szépkorú. Csak úgy, mint nálunk embereknél, úgy a kutyusoknál is egy egész garmada személyiséget különböztethetünk meg, nincs két egyforma eb. Azért néhány meghatározó fajtajeggyel mégis szolgálhatunk az érdeklődőknek, a szeretetbombák jellemzőit 1-től 5-ig terjedő csillagokkal értékeltük.

A border collie személyisége

VÉRMÉRSÉKLET: más kutyákkal szemben egyáltalán nem lép fel agresszívan, inkább kíváncsi és barátkozna ; az egyik legtanulékonyabb fajtával van dolgunk, ám ez azt jelenti, hogy az okítást már kölyökkorban érdemes elkezdeni, nehogy a rossz szokások rögzüljenek és fejedre nőjön kedvenced (5/4*)

KAPCSOLATA CSALÁDTAGOKKAL: a családhoz rendkívül ragaszkodik, jelleméből fakadóan viszont néha akadhatnak vicces helyzetek, amikor a rokonokat megkísérli egy helyre terelni (5/5*)

KAPCSOLATA GYERMEKEKKEL: a gyermekek különösképpen nem hozzák lázba, strapabíró testfelépítésének köszönhetően nem veszi magára ha véletlenül meglökik (ez persze nem jelenti azt, hogy szabadon nyúzható, egyik fajta sem játék), toleráns a gyermekricsajt illetően is (5/3*)

KAPCSOLATA MÁS ÁLLATOKKAL: ha cicák, baromfi vagy birkák közelében van, előfordulhat, hogy néha feléjük kap, ez is a vérében van - de a probléma megfelelő szocializációval vagy annak korrigálásával sikeresen kiküszöbölhető (5/3*)

EGYEDÜLLÉT/LAKÁSBAN TARTÁS TŰRÉSE: mire ezt olvasod, már számodra is világos lehet, hogy ő sajnos nem éppen az a fajta, aki a kanapén szundít amíg te a munkahelyeden vagy - ha kifejezetten lakásban tartható kutyafajtában gondolkodsz, írtunk róla korábban egy tuti ajánlót (5/2*)

ALKALMAZKODÁS IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEKHEZ: brit leszármazottként meg sem kottyan nekik holmi eső vagy viharos szél, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a folyamatos szélsőséges időjárási körülmények jót tennének a bordereknek (5/4*)

Speciális igények és ápolás

A napi mozgásigény biztosításán kívül nem nagyon akad más speciális igénye a bordereknek, de természetesen, mint minden más hosszabb szőrű kutyus esetében is, hangsúlyt kell fektetni ápolásukra (hiszen senki sem díjazná, ha collie-jából pár hét leforgása alatt egyszer csak puli válna).

Egy rövid útmutató a tökéletes ebwellness-naphoz:

  • alaposan fürdesd meg kedvenced (ha megspórolnád magadnak a macerát, inkább használj száraz sampont)

  • amíg szárad a delikvens, törölgesd ki füleit egy vattakoronggal, így megelőzöl bundásodnak egy fájdalmas fülgyulladást

  • következik a pedikűr, fogj egy speciális karomvágót vagy karomreszelőt és kurtítsd meg kisállatod karmait

  • elő a bontófésűvel, alaposan keféld át a szőrzetet vele (nyár elején tegyetek egy látogatást a kutyakozmetikusnál is, aki kicsit megtrimmeli a kócrengeteget; leborotválni viszont semmi esetre sem szabad, hiszen bármilyen hihetetlen, hosszú bundával jobban hűti magát a kutyus)

  • egy-két finomság, néhány dicsérő szó és meg is vagyunk (ilyen napokat átlagosan havonta érdemes beiktatni, alaposan átfésülni a szőrzetet viszont pár naponta, esetleg hetente szükséges)

Még nagyon sok együtt töltött napot kívánunk Nektek boldogságbombáddal! 🥰

Kövess minket Facebookon is!

Border collieKutyaKutya nevelésKutyafajták

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények