Mindenki Kedvence: a Labrador Retriever ūüźē
0 komment

A legfontosabb tudnivalók labisoknak

Tal√°lkozt√°l valaha olyan emberrel, akinek elhagyta volna a sz√°j√°t a k√∂vetkezŇĎ mondat? ,,Nem szeretem a labradorokat.‚ÄĚ Mi biztosan nem! A labradorokat mindenki szereti, csal√°dosok √©s egyed√ľl√°ll√≥k, gyerekek √©s idŇĎsek k√∂r√©ben egy√°r√°nt szuperszt√°r. √Čppen ez√©rt tal√°n nem is lenne √©rdemes arr√≥l √≠rni, hogy mi√©rt √©rdemes a fajta mellett d√∂nteni.¬† Ha azonban kezdŇĎ vagy leendŇĎ labrador tulajdonos vagy, ezt a cikket Neked √≠rtuk: ismerd meg k√∂zelebbrŇĎl (leendŇĎ) kedvenc csal√°dtagot!

 1. Milyen kutya a labrador?

A labrador rendk√≠v√ľl csal√°dbar√°t, emberszeretŇĎ kutya, aki magas intelligenci√°j√°nak √©s engedelmess√©g√©nek k√∂sz√∂nhetŇĎen az √©let rengeteg ter√ľlet√©n meg√°llja a hely√©t. Vad√°szkutyak√©nt, vakvezetŇĎ √©s ter√°pi√°s kutyak√©nt egyar√°nt kiv√°l√≥an teljes√≠t, de az otthoni k√∂rnyezetben, a csal√°d k√∂r√ľl is nagyon j√≥l √©rzi mag√°t. Egy valamire tal√°n m√©gsem alkalmas: h√°zŇĎrzŇĎ kutyak√©nt kev√©sb√© teljes√≠t j√≥l, mert k√≠v√°ncsis√°ga az emberek fel√© azt eredm√©nyezi, hogy az idegeneket is farokcs√≥v√°lva fogadja. Ugyanezen tulajdons√°ga azonban t√∂bb esetben hasznos, mintsem hi√°nyoss√°g: kiegyens√ļlyozotts√°g√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen b√°tran magaddal viheted idegenek t√°rsas√°g√°ba, kifejezetten √©lvezi a t√°rsas√°got, √©s nem f√©l a t√∂megk√∂zleked√©stŇĎl, √©s az utaz√°st√≥l sem.

√Āld√°sos tulajdons√°ga az is, hogy im√°dja a gyerekeket, b√°tran egyed√ľl hagyhat√≥ak a csal√°d legapr√≥bb tagjai is vele an√©lk√ľl, hogy f√©lni kelljen, hogy b√°nt√≥d√°suk esik. Ugyan√≠gy √°rtalmatlan a macsk√°kra n√©zve is, ne f√©lj√ľnk, nem lesznek ki√°tkozva a h√°zb√≥l a cicusok sem!

2. Krém, csoki, fekete

A labrador retriever k√∂z√©ptermetŇĪ, erŇĎs izomzat√ļ kutya, a fajta jellegzetess√©ge, hogy zsemlesz√≠nŇĪ, csoki √©s fekete sz√≠nben is fellelhetŇĎ. A m√©di√°ban a legt√∂bbsz√∂r a zsemlesz√≠nŇĪ labradorokat l√°tjuk, √°m mai napig a¬† fekete sz√≠nŇĪ labrador a leggyakoribb. Aki tagja labradoros Facebook csoportoknak, megbizonyosodhat r√≥la, hogy rengetegen nem tudnak a h√°rom sz√©ps√©g k√∂z√ľl d√∂nteni, √©s mind a h√°romb√≥l tartanak egyet otthon!¬†Neked melyik a kedvenced?

3. Csodakuty√°nak csodagazdit!

Labradort tartani nagyon h√°l√°s dolog, odaad√°s√°val √©s szeretet√©vel rengeteg boldog pillanatot okoz gazd√°j√°nak vagy gazd√°inak. Fontos azonban, hogy ŇĎ is csak akkor tud boldog √©s kiegyens√ļlyozott kutya lenni, ha jellem√©nek figyelembev√©tel√©vel nevelik. Nem szabad megfeledkezni arr√≥l, hogy a labrador retriever eredetileg vad√°szkutyak√©nt tartott√°k, √©s ez a munkamor√°lja megmaradt. Akt√≠v √©letet kell sz√°m√°ra biztos√≠tani, amiben szellemileg √©s fizikailag egyar√°nt lef√°rasztj√°k, √©s elegendŇĎ feladatot kap. Az ide√°lis gazdijel√∂lt teh√°t az, aki hajland√≥ figyelembe venni a fajta eredendŇĎ sz√ľks√©gleteit, munkamor√°lj√°t, szellemi kapacit√°s√°t, mozg√°sig√©ny√©t, engedelmess√©g ir√°nti v√°gy√°t.¬†

Nagy mozg√°sig√©nye miatt a lak√°sban val√≥ tart√°s sz√°m√°ra nem a legide√°lisabb, de ez persze f√ľgg att√≥l is, hogy gazd√°ja milyen √©letst√≠lusban √©l: egy otthonr√≥l dolgoz√≥ gazdinak, aki napi t√∂bbsz√∂r tudja levegŇĎre vinni aktivit√°sra b√≠rni, ez sem jelent akad√°lyt.


4. Egészséges kutya = boldog kutya

Ha olyan k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt neveled, ahol van t√©r sok aktivit√°snak √©s testmozg√°snak a sz√°m√°ra, nem kell att√≥l f√©lned, hogy gyakoriak lesznek n√°la a megbeteged√©sek. Azonban mint a legt√∂bb fajt√°n√°l, n√°la is vannak √∂r√∂kletes, fajspecifikus betegs√©gek, mint p√©ld√°ul a cs√≠pŇĎ- √©s k√∂ny√∂kdiszpl√°zia, illetve k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szembetegs√©gek. Ahhoz, hogy erre min√©l kevesebb es√©ly legyen, a megfelelŇĎ teny√©sztŇĎt kell v√°lasztanod. A felelŇĎs teny√©sztŇĎ a beteg kuty√°kat kiz√°rja a teny√©szt√©sbŇĎl, a k√∂ly√∂k sz√ľleinek az eg√©szs√©ge √©s genetik√°ja is lek√∂vethetŇĎ.


Ha meggyŇĎzŇĎdt√©l arr√≥l, hogy kedvenced a megfelelŇĎ helyrŇĎl¬† v√°s√°roltad, vagy fogadtad √∂r√∂kbe, Te is tehetsz az√©rt, hogy min√©l eg√©szs√©gesebb, betegs√©gektŇĎl mentesebb kuty√°d legyen. Biztos√≠ts sz√°m√°ra¬† megfelelŇĎ minŇĎs√©gŇĪ t√°pl√°l√©kot, eg√©szs√©ges √∂sszetevŇĎkbŇĎl √°ll√≥ eledelt. Cukros √©teleket semmik√©pp se adj neki, √©s gondoskodj r√≥la, hogy a h√ļsos t√°pl√°l√©kon k√≠v√ľl z√∂lds√©get √©s gy√ľm√∂lcs√∂t is egyen. Megl√°tod, jutalomfalatk√©nt egy feldarabolt r√©pa is nagyon fog √≠zleni neki! (Tov√°bbi eg√©szs√©ges jutifali recepteket itt tal√°lsz.)

Biztos√≠tsd sz√°m√°ra a sz√ľks√©ges olt√°sokat, √©s rendszeresen vidd √°llatorvosi szŇĪr√©sre! A v√°lasztott √°llatorvost√≥l t√°j√©koz√≥dj arr√≥l, hogy milyen √ľtemben √©s milyen olt√°sok sz√ľks√©gesek sz√°m√°ra.

5. Mindig csak a zaba…

A labradorok hajlamosak arra, hogy t√∂bbet egyenek, mint amire val√≥ban sz√ľks√©g√ľk van. Ne t√©vesszen meg a kuncsorg√≥ poz√≠ci√≥, nem felt√©tlen √©hes, amikor finom falat√©rt k√∂ny√∂r√∂g! Az √°tlagn√°l sajnos a labrador hajlamosabb az elh√≠z√°sra, t√ļls√ļlynak pedig eg√©szs√©g√ľgyi kock√°zatai lehetnek, ez√©rt az ŇĎ √©rdekei is, ha nem kap meg mindent, amit k√≠v√°n. A s√ļly√°r√≥l az √°llatorvos is tud v√©lem√©nyt mondani szŇĪr√©sek alkalm√°val, de √°ltal√°noss√°gban elmondhat√≥, hogy az a labrador sz√°m√≠t eg√©szs√©gesnek, akinek k√©zzel k√∂nnyed√©n kitapinthat√≥ak a bord√°i, de nem szemmel l√°that√≥ak.


6. √Āpol√°sa

A labrador retriever √°pol√°s√°ban nincsen semmi speci√°lis: r√∂vid szŇĎre igen k√∂nnyen √°polhat√≥, nem csom√≥sodik √∂ssze √©s k√∂nnyen lepereg r√≥la a kosz. Nagy m√©rt√©kben hullik azonban a szŇĎrzete, ez√©rt √©rdemes hetente egyszer √°tf√©s√ľlni szŇĎrtelen√≠tŇĎ kesztyŇĪvel, hogy ne a lak√°sban k√ľl√∂nb√∂zŇĎ pontjain hordja sz√©t, hanem a f√©sŇĪre tapadjon a szŇĎr nagy r√©sze. Gyakran ellenŇĎrizd bolha- √©s kullancs √ľgyben is, ha sokat j√°rtok term√©szetben, √©rdemes lehet egy bolhanyak√∂rv, vagy bolhairt√≥ f√©sŇĪ beszerz√©se. A f√ľlek t√∂v√©n√©l √©s a szemeket is aj√°nlott k√ľl√∂n ellenŇĎrizni, illetve a k√∂rmeit is idŇĎnk√©nt v√°gd r√∂vidre, hogy vakar√≥z√°sai alkalm√°val ne s√©rtse meg mag√°t!


7. Taníts, mester!

Mint kor√°bban √≠rtuk, a labradornak kir√≠v√≥an nagy a munkaszeretete √©s tud√°sv√°gya. Ez√©rt nem fogod tudni elbliccelni a tan√≠t√°st, szinte ki√°ltani fog r√≥la, hogy szeretne engedelmeskedni Neked! K√∂nnyen tan√≠that√≥ kutya, ez√©rt h√°l√°s feladat az ŇĎ nevel√©se.

Mint minden k√∂ly√∂kkutya, ŇĎ is szeleburdi lesz eleinte, de hat√°rozott ki√°ll√°ssal √©s rendszeres tan√≠t√°ssal egyrŇĎl a kettŇĎre benŇĎ a feje l√°gya. Kor√°bban √≠rtunk arr√≥l, hogy mik a kutyanevel√©s alapelvei, ha nem tudod, hogyan √°llj neki a tan√≠t√°snak, olvasd el 9 alapelv√ľnket!

A nevel√©s legfontosabb alapelve a pozit√≠v megerŇĎs√≠t√©s. Mindig t√∂rekedj arra, hogy ne azt emeld ki, amit rosszul csin√°ld, hanem erŇĎs√≠tsd akkor, amikor j√≥l v√©gezte a dolg√°t. Ha valamit elront, hagyj neki lehetŇĎs√©get arra, hogy korrig√°lja. P√©ld√°ul, ha l√°tod, hogy a szoba k√∂zep√©n vizelŇĎ poz√≠ci√≥ba helyezi mag√°t, r√∂gt√∂n fogd meg, √©s vidd a megfelelŇĎ helysz√≠nre. Miut√°n v√©gzett a j√≥ helyen, adj neki egy jutalomfalatot, hogy legk√∂zelebb is motiv√°lt legyen ugyanott v√©gezni a dolg√°t!¬†

A folyamat egy fontos pontja a szocializ√°ci√≥: miut√°n megkapta a sz√ľks√©ges olt√°sait, vidd ŇĎt m√°s kuty√°k k√∂z√©, kutyasuliba, vagy kutyafuttat√≥ba! Itt a t√°rsaival val√≥ j√°t√©k sor√°n sokat tanulhat a viselked√©si norm√°kr√≥l, arr√≥l, hogy mit szabad √©s mit nem.

A tan√≠t√°sn√°l mindig vedd figyelembe √©letkor√°t! Egy kiskuty√°nak m√©g minden √ļj ezen a vil√°gon, hamar el tudja vonni b√°rmi a figyelm√©t a tanul√°st√≥l, nem tud t√ļl hossz√ļ ideig koncentr√°lni. Egy tanul√°si etap legyen 5-10 perc, ha tov√°bb tart, √©s nem tud figyelni, csak kudarcot fog vallani.


8. Labival teljes az élet

Ha labradorod lesz, biztosan nem tud eluralkodni rajtad huzamosabb idŇĎre a rossz kedv. Nem v√©letlen kiv√°l√≥ ter√°pi√°s kutya a labrador, kifogyhatatlan szeretet√©vel gy√≥gy√≠tani tud. Ňź mindig √∂r√∂mmel l√°t t√©ged, √©s mindig nyitott lesz egy s√©t√°ra, vagy k√∂z√∂s j√°t√©kra! √Člj vele akt√≠v √©letet, vidd ŇĎt √ļszni, s√©t√°lni, labd√°zni. Ha figyelsz r√° √©s szereted ŇĎt, √≥ri√°si hib√°t m√°r nem k√∂vethetsz el.ūüėä

KutyaKutyafajt√°kKuty√°s tippekLabrador

Kommentelés

Minden komment moder√°l√°sra ker√ľl megjelen√≠t√©s elŇĎtt.