Labrador Retriever: mindenki kedvence🐕
0 komment

A legfontosabb tudnivalók labisoknak

Találkoztál valaha olyan emberrel, akinek elhagyta volna a száját a következő mondat? ,,Nem szeretem a labradorokat.” Mi biztosan nem! A labradorokat mindenki szereti, családosok és egyedülállók, gyerekek és idősek körében egyaránt szupersztár. Éppen ezért talán nem is lenne érdemes arról írni, hogy miért érdemes a fajta mellett dönteni.  Ha azonban kezdő vagy leendő labrador tulajdonos vagy, ezt a cikket Neked írtuk: ismerd meg közelebbről (leendő) kedvenc családtagot!

 1. Milyen kutya a labrador?

A labrador rendkívül családbarát, emberszerető kutya, aki magas intelligenciájának és engedelmességének köszönhetően az élet rengeteg területén megállja a helyét. Vadászkutyaként, vakvezető és terápiás kutyaként egyaránt kiválóan teljesít, de az otthoni környezetben, a család körül is nagyon jól érzi magát. Egy valamire talán mégsem alkalmas: házőrző kutyaként kevésbé teljesít jól, mert kíváncsisága az emberek felé azt eredményezi, hogy az idegeneket is farokcsóválva fogadja. Ugyanezen tulajdonsága azonban több esetben hasznos, mintsem hiányosság: kiegyensúlyozottságának köszönhetően bátran magaddal viheted idegenek társaságába, kifejezetten élvezi a társaságot, és nem fél a tömegközlekedéstől, és az utazástól sem.

Áldásos tulajdonsága az is, hogy imádja a gyerekeket, bátran egyedül hagyhatóak a család legapróbb tagjai is vele anélkül, hogy félni kelljen, hogy bántódásuk esik. Ugyanígy ártalmatlan a macskákra nézve is, ne féljünk, nem lesznek kiátkozva a házból a cicusok sem!

Fekete labrador

2. Krém, csoki, fekete: a labrador három színe

A labrador retriever középtermetű, erős izomzatú kutya, a fajta jellegzetessége, hogy zsemleszínű, csoki és fekete színben is fellelhető. A médiában a legtöbbször a zsemleszínű labradorokat látjuk, ám mai napig a fekete színű labrador a leggyakoribb. Aki tagja labradoros Facebook csoportoknak, megbizonyosodhat róla, hogy rengetegen nem tudnak a három szépség közül dönteni, és mind a háromból tartanak egyet otthon! Neked melyik a kedvenced?

3. Csodakutyának csodagazdit!

Labradort tartani nagyon hálás dolog, odaadásával és szeretetével rengeteg boldog pillanatot okoz gazdájának vagy gazdáinak. Fontos azonban, hogy ő is csak akkor tud boldog és kiegyensúlyozott kutya lenni, ha jellemének figyelembevételével nevelik. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a labrador retriever eredetileg vadászkutyaként tartották, és ez a munkamorálja megmaradt. Aktív életet kell számára biztosítani, amiben szellemileg és fizikailag egyaránt lefárasztják, és elegendő feladatot kap. Az ideális gazdijelölt tehát az, aki hajlandó figyelembe venni a fajta eredendő szükségleteit, munkamorálját, szellemi kapacitását, mozgásigényét, engedelmesség iránti vágyát. 

Nagy mozgásigénye miatt a lakásban való tartás számára nem a legideálisabb, de ez persze függ attól is, hogy gazdája milyen életstílusban él: egy otthonról dolgozó gazdinak, aki napi többször tudja levegőre vinni aktivitásra bírni, ez sem jelent akadályt.

Labrador a szabadban


4. Egészséges kutya = boldog kutya

Ha olyan körülmények között neveled, ahol van tér sok aktivitásnak és testmozgásnak a számára, nem kell attól félned, hogy gyakoriak lesznek nála a megbetegedések. Azonban mint a legtöbb fajtánál, nála is vannak örökletes, fajspecifikus betegségek, mint például a csípő- és könyökdiszplázia, illetve különböző szembetegségek. Ahhoz, hogy erre minél kevesebb esély legyen, a megfelelő tenyésztőt kell választanod. A felelős tenyésztő a beteg kutyákat kizárja a tenyésztésből, a kölyök szüleinek az egészsége és genetikája is lekövethető.


Ha meggyőződtél arról, hogy kedvenced a megfelelő helyről vásároltad, vagy fogadtad örökbe, Te is tehetsz azért, hogy minél egészségesebb, betegségektől mentesebb kutyád legyen. Biztosíts számára megfelelő minőségű táplálékot, egészséges összetevőkből álló eledelt. Cukros ételeket semmiképp se adj neki, és gondoskodj róla, hogy a húsos táplálékon kívül zöldséget és gyümölcsöt is egyen. Meglátod, jutalomfalatként egy feldarabolt répa is nagyon fog ízleni neki! (További egészséges jutifali recepteket itt találsz.)

Biztosítsd számára a szükséges oltásokat, és rendszeresen vidd állatorvosi szűrésre! A választott állatorvostól tájékozódj arról, hogy milyen ütemben és milyen oltások szükségesek számára.

5. Mindig csak a zaba…

A labradorok hajlamosak arra, hogy többet egyenek, mint amire valóban szükségük van. Ne tévesszen meg a kuncsorgó pozíció, nem feltétlen éhes, amikor finom falatért könyörög! Az átlagnál sajnos a labrador hajlamosabb az elhízásra, túlsúlynak pedig egészségügyi kockázatai lehetnek, ezért az ő érdekei is, ha nem kap meg mindent, amit kíván. A súlyáról az állatorvos is tud véleményt mondani szűrések alkalmával, de általánosságban elmondható, hogy az a labrador számít egészségesnek, akinek kézzel könnyedén kitapinthatóak a bordái, de nem szemmel láthatóak.

A boldog labrador


6. Ápolása

A labrador retriever ápolásában nincsen semmi speciális: rövid szőre igen könnyen ápolható, nem csomósodik össze és könnyen lepereg róla a kosz. Nagy mértékben hullik azonban a szőrzete, ezért érdemes hetente egyszer átfésülni szőrtelenítő kesztyűvel, hogy ne a lakásban különböző pontjain hordja szét, hanem a fésűre tapadjon a szőr nagy része. Gyakran ellenőrizd bolha- és kullancs ügyben is, ha sokat jártok természetben, érdemes lehet egy bolhanyakörv, bolhairtó fésű, vagy egyéb bolhairtó szer beszerzése. A fülek tövénél és a szemeket is ajánlott külön ellenőrizni, illetve a körmeit is időnként vágd rövidre, hogy vakarózásai alkalmával ne sértse meg magát!


7. Taníts, mester!

Mint korábban írtuk, a labradornak kirívóan nagy a munkaszeretete és tudásvágya. Ezért nem fogod tudni elbliccelni a tanítást, szinte kiáltani fog róla, hogy szeretne engedelmeskedni Neked! Könnyen tanítható kutya, ezért hálás feladat az ő nevelése.

Mint minden kölyökkutya, ő is szeleburdi lesz eleinte, de határozott kiállással és rendszeres tanítással egyről a kettőre benő a feje lágya. Korábban írtunk arról, hogy mik a kutyanevelés alapelvei, ha nem tudod, hogyan állj neki a tanításnak, olvasd el 9 alapelvünket!

A nevelés legfontosabb alapelve a pozitív megerősítés. Mindig törekedj arra, hogy ne azt emeld ki, amit rosszul csináld, hanem erősítsd akkor, amikor jól végezte a dolgát. Ha valamit elront, hagyj neki lehetőséget arra, hogy korrigálja. Például, ha látod, hogy a szoba közepén vizelő pozícióba helyezi magát, rögtön fogd meg, és vidd a megfelelő helyszínre. Miután végzett a jó helyen, adj neki egy jutalomfalatot, hogy legközelebb is motivált legyen ugyanott végezni a dolgát! 

A folyamat egy fontos pontja a szocializáció: miután megkapta a szükséges oltásait, vidd őt más kutyák közé, kutyasuliba, vagy kutyafuttatóba! Itt a társaival való játék során sokat tanulhat a viselkedési normákról, arról, hogy mit szabad és mit nem.

A tanításnál mindig vedd figyelembe életkorát! Egy kiskutyának még minden új ezen a világon, hamar el tudja vonni bármi a figyelmét a tanulástól, nem tud túl hosszú ideig koncentrálni. Egy tanulási etap legyen 5-10 perc, ha tovább tart, és nem tud figyelni, csak kudarcot fog vallani.


8. Labival teljes az élet

Ha labradorod lesz, biztosan nem tud eluralkodni rajtad huzamosabb időre a rossz kedv. Nem véletlen kiváló terápiás kutya a labrador, kifogyhatatlan szeretetével gyógyítani tud. Ő mindig örömmel lát téged, és mindig nyitott lesz egy sétára, vagy közös játékra! Élj vele aktív életet, vidd őt úszni, sétálni, labdázni. Ha figyelsz rá és szereted őt, óriási hibát már nem követhetsz el.😊

További tartalmakért kövesd Facebook oldalunkat is!

KutyaKutyafajtákKutyás tippekLabrador

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények