Alapvető Vezényszavak Kutyusoknak 🐕✋
0 komment

Biztosan hallottál már az Így Neveld a Sárkányodat filmtrilógiáról, ez esetben nem kevésbé veszélytelen bestiával nézünk szembe…egy kutyussal!

Kezdő gazdi vagy és nem tudod hogyan fogj szertelen apróságod tanításához? Esetleg korosabb kutyusod kanászodott picit el és ráfér egy-két különóra? Ismerkedj meg az alapvető vezényszavakkal, amit kedvencednek mindenképpen tudnia kell! Hogy még egyszerűbb dolgod legyen, lépésről lépésre beavatunk abba is, hogyan taníthatod ezeket meg hatékonyan szőrgombócodnak.

Vezényszavak: hol, mikor, mennyit?

Az alapvető vezényszavakat legegyszerűbb otthon, a lakásban megtanítani kiskedvencednek, később azonban bátran állítsd igazi kihívások elé például az utcán! Hiszen az a valódi siker és bombabiztos tudás, ha a kutyus zavaró tényezők közt is engedelmeskedik neked.

Egy kiadós kajcsi után nem feltétlenül lesz kedve kutyusodnak aktívan részt venni a tanulás folyamatában. Viszont mikor már felébredt a szundijából még fogékonyabb lesz az új ismeretekre. Próbáld úgy időzíteni, hogy ne az etetések, hanem mondjuk a (rövidebb) séták után álltok neki a tréningnek! Így a kis bundás is élénkebb hangulattal áll hozzá, nem “nyúzásként” fogja majd fel.

A leghatékonyabb megoldás, ha naponta minimum 5 percet szántok a vezényszavak gyakorlásra, de vezessetek be legalább heti 3 tréningalkalmat.

Alapvető vezényszavak tanítása

Plusz tippek, hogy kutyusod sikereket érjen el

  • légy vele türelmes (soha ne lépj fel vele szemben agresszívan)

  • gyakoroljatok rendszeresen (a kezdetben minden nap, majd havonta egyszeri gyakorlás nem valami eredményes koncepció)

  • rövid szekciókra oszd a gyakorlást (így kutyusod képes végig koncentrálni)

  • mutasd meg neki mit szeretnél tőle látni (de ne húzd-vond erőből)

  • kizárólag akkor vágj bele egy új trükk vagy vezényszó tanításába, amikor az előzőt már jól begyakorolta kedvenced, így folyamatosan szilárdul a tudása

  • mikor az aktuális tréning végére értetek, jelezd azt egyértelműen a kis blökinek egy “oké”-val, így ő is tudni fogja, hogy mára ennyi és mehet játszani vagy pihenni egyet

Nem árulunk el újdonságot, hogy a kiskutya szívig (jelen esetben elméig) a pocakon keresztül vezet az út, tárazz be jutalomfalatokból, vagy akár nyúlj az otthon is pofonegyszerűen összedobható egészséges falatkák után és kezdődhet is a móka! Az eb motivációt egyébként négyféleképpen engedhetjük szabadjára:

  • egyértelműen jutifalatokkal

  • sok-sok dicsérettel

  • alapos simizéssel

  • közös játékkal (minőségi időtöltésnek sem utolsó, boldogsághormonokat szabadít fel bundás barátod és a te szervezetedben egyaránt)

Alapvető vezényszavak: ül

Alapvető vezényszavak 1. - ÜL

ÜL: Az “ül” az egyik legismertebb vezényszó, aminek tudása számos veszélytől megóvja bundás szövetségesed. Közlekedés közben, amikor például a zebránál várakoztok a zöld jelzésre, ültesd le kedvenced, ez kialakít egyfajta rutint és a végére magától fog lecsüccsenni ilyen szituációkban.

  1. Mikor kutyusod még ácsorog, tarts a nózijához egy jutalomfalatot, hogy megtudja azt szaglászni és lássa, most érdemes igazán brillírozni.

  2. Szép lassan “csúsztasd” a levegőben a falatot pont az eb buksija fölött, ez arra fogja késztetni, hogy szemmel kövesse azt és hopp, a hátsója ösztönösen a padlóra fog huppanni.

  3. Ahogy ez megtörtént, áraszd el dicsérettel és add neki oda a megérdemelt jutalmát.

  4. Ahhoz, hogy ismét álló pozícióba csalogasd kedvenced, dobj el nem olyan messze egy falatkát, vagy kicsit távolodj el tőle és hívd magadhoz.

  5. Kezdődhet is elölről a gyakorlás! Amint kutyusod már biztosan követi a csalit, ideje azt elfelejteni. Tartsd meg a kézmozdulatot, ültesd ugyanúgy, ahogy eddig, de most a másik kezedből jutalmazd meg.

  6. Add hozzá a mozdulathoz az “ül” vezényszót is, ha a szőrgombóc már az üres kezedet is magabiztosan követi. A szót közvetlenül a mozdulat előtt mondd ki, így idővel akár a kézmozdulat nem is lesz szükséges.

 Alapvető vezényszavak 2. - MARAD

MARAD: A “marad” vezényszó is elengedhetetlen a kiegyensúlyozott mindennapi élethez, gondolj bele mennyire megkönnyíti a helyzeted, ha nem kell minden alkalommal birkóznod a saját kiskutyáddal, amikor csak jön a postás. Kombináld az előző vezényszóval, ültesd le ebed és közöld vele, hogy marad. Szakértők szerint ennek a vezényszónak 3 fontos tényezője van: az idő (meddig marad a kutyus), a távolság (milyen messzire marad a gazditól) és a zavaró körülmények.

  1. Ültesd le a delikvenst a már elsajátított “ül” gyakorlattal, ám ennél a tréning szekciónál pont az lesz a cél, hogy minél később tudd megjutalmazni pajtásod (ez ugye azt jelenti, hogy nagyon ügyes és kitartó).

  2. Ennél a vezényszónál a STOP nemzetközi jelzése lesz a kézjel, szimplán mutasd fel tenyered kedvenced felé.

  3. Ha már leült a kisállat, mutasd fel neki a kézjelet és határozottan közöld vele, “marad”.

  4. Távolodj először egy lépést (ezt később egészen nagy távolságokra lehet növelni), majd ha ügyesen helyén maradt, adj neki egy jutalomfalatot, miközben megismétled a vezényszót (kizárólag akkor jutalmazd a műveletet, ha a kutyus még ül, különben a téves mozdulathoz fogja társítani a megerősítést).

  5. Ezt a gyakorlatot nem szabad egy alkalommal túl hosszan gyakorolni, kimerítheti a szőrgombócot. Azért párszor megismételhetitek, fokozatosan növeld mennyit vársz a jutalmazással és a távolságot egyaránt.

 Alapvető vezényszavak 3. - HAGYD

HAGYD: Számos bosszúságtól megkíméled magad - kutyusod pedig akár egy komoly mérgezéstől - ha már kölyökkorában megtanítod arra, hogy idegenektől vagy rajtad kívül másoktól tilos ételt elfogadnia. Ezután a tréning szekció után a nagyi többé nem fogja tudni belenyomni kedvenced szájába a habos sütit és séták során sem fog belakmározni a kétes eredetű, talált undormányokból.

  1. Végy az egyik kezedbe egy jutifalatot, engedd, hogy kutyusod megszagolja azt, majd mondd határozottan, hogy “hagyd” és zárd markodba a finomságot.

  2. Erre a felháborító cselekedetre minden kis blöki másképp reagál, van aki nekiáll ugatni, van aki megpróbálja kikotorni a kezedből a nasit és van aki csak bámul rád boci szemekkel. Amint elterelődött kedvenced figyelme és másra fókuszál, dicsérd meg és adj neki a másik kezedből egy falatkát.

  3. Ismételd az első két lépést, amíg a vezényszó elhangzása után már hiszti nélkül békén hagyja a jutalmat rejtő kezed.

  4. Következő lépésként tedd le a földre a finomságot és hagyd, hogy szőrgombócod megszagolja, amint ezt megtette, közöld vele, hogy “hagyd”. Amint békén hagyja a falatot és rád figyel, adj neki egy másikat. Ha mégis gondolkodás nélkül felfalta a csalit, tedd rövid időre pórázra, így kizökkented és nem az ételre fog koncentrálni.

  5. Ez a szint már tényleg a haladó párosoknak való. Ejts le a földre egy falatkát és így mondd ki a vezényszót. Ne keseredj el, ha ez a lépés gondot okoz kutyusodnak, gyakorold vele újra és újra az első két lépést.

Alapvető vezényszavak jutifalival

Alapvető vezényszavak 4. - NEM UGRÁLSZ

NEM UGRÁLSZ: Kellemetlen tud lenni amikor megérkeznek a vendégek és kutyusunk össze-vissza ugrálja és szőrözi őket, pláne ha nem a legtisztább tappancsokkal. Erre a dilemmára nem csak a fizikai térelválasztó háló jelenthet megoldást, hanem ha az eb elsajátítja a helyes viselkedést.

  1. Kérj meg egy olyan családtagot vagy ismerőst - akit kutyusod általában kitörő örömmel üdvözöl - hogy asszisztáljon nektek az alábbi tréning szekcióban.

  2. Ültesd le az ebet.

  3. A látogató közelítsen meg benneteket, amint kutyusod felpattan, hogy ugrálva üdvözölje, az ismerős forduljon el tőle és sétáljon távolabb.

  4. Ismét ültesd le kedvenced és ismét közelítsen a segítő.

  5. Addig ismételjétek újra és újra a lépéseket, amíg a kisállat végül megtudja őrizni hidegvérét. Természetesen ennél a feladatnál is motiválj bőven finomságokkal.

 Alapvető vezényszavak 5. - KÖVESS

KÖVESS: Ugyancsak a közlekedés, séták során látsz majd gyökeres változást, mikor kutyusod elsajátítja a “kövess” vezényszót. Amennyiben megtanítod kedvenced, hogy csak az egyik oldaladon szabad sétálnia, nem okoz többé gondot, hogy fogságba ejt a póráz vagy, hogy a kis blöki minden egyes bozótba magával ránt.

  1. Először is válassz egy neked tetsző oldalt, ahol a jövőben kutyusod melletted fog sétálni. A legtöbben a bal oldalt preferálják, de jó érzés néha kicsit szembemenni az árral, nem igaz?

  2. Egy sztenderd, rövidebb póráz mellett tedd le a voksod a vezényszó tanításához, a klasszikus flexitől most egy darabig búcsúzzatok el (persze ügyelj arra, hogy kutyusodnak legyen elég helye kényelmesen mozogni, ne legyen számára fojtogató élmény a gyakorlás).

  3. Szólítsd a vezényszóval, vagy akár nevén kedvenced, illetve a megfelelő oldalra pozícionálva tarts magad mellett egy jutalomfalatot és ha az eb megtalálta a helyét, add neki oda sűrű dicséretek kíséretében.

  4. Gyakorlás teszi a mestert, pár hét leforgása alatt igazán jól nevelt kis pajtásod lesz.

  5. Ha még mindig előre szaladgál, húz vagy mászkál ide-oda a kis rakoncátlan, állj meg - ezzel kizökkentve őt - majd indulj meg újra és próbáld a helyére csalogatni őt kevés finomsággal, esetleg pluszban a póráz óvatos húzásával.

Alapvető vezényszavak lakáskutyáknak is

Jó tanulást és sok sikert kívánunk a szuperpárosnak! 🥰🏆

További tartalmakért kövess minket Facebookon is!

KutyaKutyás tippekNevelés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények