A bolhák minden kutya és macskatartó rémálma.
0 komment

A bolhák minden kutya és macskatartó rémálma.

Nem csupán irritálni fogják és túlzott viszketésre késztetik a kiskedvencedet, de még le is teszik a petéjüket szerte az otthonodban, ezzel megnehezítve ezeknek az apró bestiáknak a kiirtását.

 

A bolhák minden kutya és macskatartó rémálma.
A bolhák megakadályozhatják, hogy kutyusod nyugalmas és boldog életet éljen... :(

Amiket mindenképp érdemes tudnod a bolhákról:

A bolha fertőzés legfőbb jelei a viszketés és a nyugtalanság, azonban akár szemmel is láthatóak, ha szemfülesen figyelünk, hiszen 2.5 mm nagyságúak. A bolhák embereket is ugyanúgy megfertőznek, viszont elsősorban a négylábú barátainkat preferálják.

Ezek az apró vérszívók rendkívül igénytelenek, de annál strapabíróbb lények, szinte elpusztíthatatlanok. Manapság már bármely évszakban behurcolhatjuk őket, elég nekik a kellemes meleg idő, a megfelelő páratartalom és készek akár egész évre berendezkedni otthonunkba.

Nos, akkor mit is lehetne tenni a bolhák ellen?

Szerencsére erre a kérdésre több válasz is van, ezeket szeretnénk megosztani veletek ebben a rövid, ámbár tartalmas cikkben. Ha több hasonló kutyus, cica, vagy kisállat témájú cikket szeretnél olvasni akkor csekkold le a blogunkat

Miért fontos minél előbb megszabadulni a hívatlan vendégektől?

Minél előbb kitesszük a hívatlan vendégeket, annál nagyobb az esélye, hogy elkerülünk egy hatalmas bolha-inváziót, hiszen a kedvencünkön található egyedek csupán 5%-át képezik a populációnak, 95%-uk környezetünkben megbújva várja, hogy négylábúnk arra járjon és felpattanhassanak rá lakomázni. Egy nőstény bolha átlagosan 1350 darab petét rak le élete során (akár napi 27-et), így 80 nap alatt akár több millió új lakóval bővülhet otthonunk. Ha úgy érzed nálatok is túl nagy lett a tumultus, nyugodtan alkalmazd a cikkben írt praktikákat, amivel búcsút inthetsz a kellemetlen társaságnak.

Sajnos a bolháktól megszabadulni igazi küzdelmet jelent, mivel a párnahuzatoktól kezdve, a padló temérdek repedésén át, még autónk ülésén is megtelepedhetnek. Illetve ezek az apró élősködők akár 1 évig bebábozódva várhatják mikor jár arra négylábúnk, hiszen a kisállat mászkálása által keltett rezgések és testmelege a fő katalizátor, ami beindítja a bolhák kikelését.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy komoly egészségügyi gondokat is okozhatnak, mind a kedvencnél, mind a gazdinál. Kisállatok esetében gyakran fellépő panasz lehet az a fránya allergia, amikor is az élősködők nyála és ürüléke vált ki kellemetlen reakciót. Ha kedvencünk vehemensen vakarózik, gyanakodjunk bolha-allergiára és tervezzünk egy látogatást állatorvosunkhoz, mivel később a kicsi, bosszantó galibából, akár bakteriális bőrproblémák is kialakulhatnak. A gazdi számára sem veszélytelen a bolhákkal való találkozás, hiszen járványokat is hordozhatnak, amiből valljuk be, bőven elég kijutott manapság a világnak.

Mit csináljunk, ha már megtörtént a baj és kedvencünk bolhákkal fertőzött?

A kis vérszívóktól való megszabadulás során a legfőbb cél, hogy életciklusukat megszakítsuk, ehhez elsősorban a ciklus két meghatározó szakaszában szükséges intézkedéseket tennünk.

  • Kedvencünkön és környezetünkben élő kifejlett populációtól való megszabadulás

  • Lakókörnyezetünkben letelepedett tojások és lárvák elpusztítása

A kifejlett élősködőkhöz rovarirtó-szert, míg a tojások kezeléséhez IGR növekedésszabályozó szert ajánlott használni. Az IGR többek között megakadályozza az életképes tojások lerakását és a normális báb kialakulását, ezzel megszakítva a lárva fejlődését.

Hogyan szabadítsuk meg bundás szövetségesünket és otthonunkat a betolakodóktól?

1. lépés: Kellemetlen felfedezés

Az első fontos lépést kipipálhatod, hiszen sikeresen észlelted, hogy kedvencednek bosszantó lakótársai akadtak. Ideje felkapni a gumikesztyűt és szembeszállni a parányi élősködőkkel!

2. lépés: Kisállatunk kezelése

Cikkünkben számos eredményes módszert összeszedtünk a bolhák kiebrudalásához, a környezetbarát- és a kicsit radikálisabb gazdik is biztosan megtalálják a nekik szimpatikus ellenszert.

3. lépés: Otthonunk megtisztítása

Akár filléres fortélyokhoz is folyamodhatsz, hiszen minden háztartásban fellelhető egy felmosóvödör és némi mosogatószer. A módszer pontos leírását cikkünk további részében találod meg.

4. lépés: Kisállatunk folyamatos védelmezése

Ha pozitív végkimenetellel zárult csatád a bolhák ellen, mindennél fontosabb, hogy a további támadásokat megelőzd. Ezt úgy tudod megtenni, ha megfelelő védelemmel ruházod fel kedvencedet, legyen az különböző növényi olajokkal, vagy a méltón népszerű, hosszú hatóidejű repellens termékekkel.

5. lépés: Utógondozás

Add meg kisállatod számára a teljes védettséget, ne feledkezz meg a belső kezelési módokról sem, rendszeres féreghajtó-tabletta kúrával súlyos fertőzések előzhetők meg!

Vissza a természethez

  • a geránium igazán kellemes természetes „gyógymód” bolhák elűzéséhez, hiszen rózsaillatot áraszt és nem károsítja sem a talajt, sem a vízi élővilágot

  • a fokhagyma igazi hagyományos gyógyír számos nyavalyára, így nem meglepő, hogy allicin nevű aktív anyagának segítségével élősködők távoltartására is kiválóan alkalmas

  • a levendula, a citrom és a teafa illatának köszönhetően riasztja el rovarok bizonyos fajtáit, szerencsére a bolhák is menekülőre fogják, ha megérzik

  • az eukaliptusz cineol nevű aktív anyaga taszítja az élősködőket

  • a ruta graveolens növény leveléből kinyert olaj az ember számára kifejezetten nyugtató hatású, jó illatú, míg a kis vérszívók egyenesen irtóznak tőle

  • a margosa egy olyan trópusi fából kinyert olaj, melynek szuperereje, hogy a bolhák messziről kerülik

Az említett olajokat akár bolhafésűvel is kiegészíthetjük a kívánt eredmény eléréséhez. A procedúrát kezdjük 2-3 alapos átfésüléssel – fontos, hogy kifejezetten kisállatoknak szánt bolhafésűt alkalmazzunk, hiszen ennek sokkal sűrűbben helyezkednek el a fogai – illetve használat közben a fésűt egy mosogatószeres vízzel félig megtöltött vödörbe öblítsük, így megnehezítve a bolhák menekülési esélyeit. Utolsó simításként csepegtessünk bőven kedvencünk testére nózitól hátsóig a választott olajból, így kialakítva a természetes védettséget.

Vigyázat, cicusokon ne alkalmazzunk semmilyen olajat, mivel az ő bőrükön nagyobb mennyiség is felszívódhat, mérgezést okozva! Azonban ha bársonytalpúak gazdái vagyunk, sem kell elzárkózni a természetes megoldásoktól, tarts csombormentát például a párkányon, mely nem csak gyönyörű dísze lehet otthonodnak, de borsmentához hasonló illatával bombabiztos védőfalat képez kisállatod és az apró bestiák közt.

Kevésbé természetközeli, de annál hatásosabb eszközök a bolhák kilakoltatására

Ha már megtörtént a baj, nyúljunk az örök klasszikus bolhairtó samponok után, ha kisállatunk hétköznapi körülmények között is imád pancsolni, ez a kis plusz kezelés minden bizonnyal nem fogja zavarni.

Talán a legismertebb módszerek az élősködőktól való megszabaduláshoz az olyan repellens termékek, mint a spot-on cseppek vagy a speciális nyakörv. Ezek az eszközök azért rendkívül népszerűek, mert eredményes felületi kezelést biztosítanak és hosszú ideig – a cseppek 4-6 hétig, míg a nyakörv 6-7 hónapig – sikeresen védik négylábú barátainkat. Fontos megjegyezni, hogy ebben a kategóriában ne használjuk ugyanazt a készítményt kutyusonkon és cicánkon, elsősorban a méret- és életmódbeli különbségekből kifolyólag, mivel kedvencünk számára felszabadulás helyett akár komoly mérgezés is lehet a művelet vége! Figyelembe kell venni továbbá azt is, ha kutyusunk lételeme a víz, hiszen az efféle viszontagságok jelentősen csökkenthetik a repellens termék hatékonyságát. Ha egy kis plusz védettségre törekszünk, kiegészítő, belső kezelési formát is érdemes bevetnünk a féreghajtó tabletták segítségével, hiszen megvédi kedvencünket a bolhák által is okozott galandféreg-fertőzéstől.

Eredményesnek bizonyulhat a lakókörnyezet megtisztításánál a bolha-csapda is. Egy edényt (lehetőleg alumíniumot) tölts meg mosogatószeres vízzel és helyezd el olyan felületre ahol megvilágítja valamilyen fényforrás. Ennek a csapdának a sikerét az adja, hogy a kis vérszívók számára rendkívül csábító a víz és a fény, mivel a nedves, meleg területeket részesítik előnyben, a csavart pedig a mosogatószer szolgáltatja, hiszen csökkenti a víz felületi feszültségét, így ha belekerül a bolha, egyből lesüllyed és megfullad.

Amennyiben nagy erőfeszítés nélkül, azonnali eredményre vágysz és egy modern eszközt szeretnél bevetni az élősködők elleni harcban, akkor az elektromos bolhairtó fésű a legjobb választás.  

ÁpolásBolhaBolhák eltüntetéseCicaEgészségHigéniaKutyaMacska

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.