A legjobb kutyafajták lakásban élőknek
0 komment

Tudtad, hogy sokszor a lakás neveli a gazdikat felelős kutyatartóvá?

Talán mindenki fejében az a kép él a boldog kutyákról, hogy egy nagy családi ház kertjében szaladgálnak. És kétségtelen, hatalmas előny a kutyatartásnál a kert. Azonban ne feledkezzünk meg arról a tényezőről sem, hogy a kert sok kutyatulajdonost elkényelmesít. Ugyanis nagyon könnyű belecsúszni abba, hogy épp csak annyit foglalkozzanak házi kedvencükkel, amennyit muszáj, mert egy kutya könnyen elfoglalja magát egyedül is a kertben, de ettől még nem ez lesz számára az ideális. Cikkünkben annak járunk utána, hogyan lehetsz felelős kutyatartó lakásban és hogy melyek a legjobb kutyafajták lakásban élőknek!

Mire nevel Téged, ha lakásban válsz kutyatartóvá?

  • Rendszert teremt az életedben, azzal, hogy a napi rutin részévé válik a sétáltatása, etetése, ápolása, tanítása.
  • Kitartóvá tesz, ugyanis Te, a kertes házban lakókkal ellentétben nem adhatod fel a tanítását. Muszáj megtanulnia, hogy nem veheti el a tárgyaidat, nem rághatja szét a benti bútorokat, nem eheti meg a földre leesett maradékot, hogy nem mehet be bizonyos helyiségekbe – és még lehetne folytatni a sort. Bent sokkal fegyelmezettebbnek kell lenni egy kutyusnak, mint odakint, ehhez pedig komoly trenírozás kell.
  • A lakásban tartott kiskedvenc törődésre nevel, ha lakásban tartod a kutyád, biztos, hogy nem tudod egy napig sem elkerülni, hogy ne szeretgesd meg!

Mire figyelj a választáskor? Kutyafajták lakásban élőknek

Ha meggyőződtél arról, hogy vállalod ennek a felelősségét, érdemes alaposan utánajárni kedvenc kutyafajtáink tulajdonságainak: nem minden kutyának való ugyanis a lakásban élés.

  • Lazsáló kutyáktól a túlpörgőkig 

A legfontosabb tényező a mérlegeléskor a mozgásigény vizsgálata. Vannak alacsony energiaszintű, közepesen aktív, és kifejezetten nagy energiájú, aktív kutyák is. Míg egy alacsony energiaszintű kutyus beéri egy rövid sétával is, addig egy aktív kutyának napi 3-6 óra mozgásra van szüksége ami valljuk be, nehezen belesűríthető egy elfoglalt ember mindennapjaiba. Meg hát, azt is figyelembe kell venni, hogy a legtöbb kutyafajta 10-13 évig él, így attól, hogy most épp beleférne ez az életedbe, még nem biztos, hogy ez így is marad hosszútávon.

A mozgásigényt átfogóan nehéz vizsgálni, hiszen a kutya korától, személyiségétől, egészségügyi állapotától, sőt, még akár az időjárástól is függhet, hogy mennyi mozgásra van épp szüksége. Általánosságban elmondható azonban, hogy néhány fajta természetéből adódóan nagyon aktív: ilyenek a retrieverek, az agarak, a terrierek, a pásztorkutyák, a kopók, vadászkutyák. Így őket akkor érdemes lakásba fogadni, ha illeszkednek az életmódunkhoz: például, ha sportos életet élünk, és ebbe kedvencünket is szívesen bevonjuk.

Érdemes átgondolni, hogy milyen energiaszintű kutyát veszünk lakásba.

Psszt, szomszédom van!

Érdemes előzetesen tájékozódni az adott fajta ugatásra való hajlamáról is. Bizonyos kutyafajták sokat ugatnak, míg mások csak akkor, ha veszélyt érzékelnek, és van néhány olyan fajta is, amelyre egyáltalán nem jellemző, hogy ugatna. Ha ugatós kutyát választunk, mindenképpen érdemes a szomszédokkal beszélni még a kutyus befogadása előtt. 

Marad… mondom, marad!

Fontos szempont még az intelligencia. A könnyen tanítható kutyákkal való együttélés hálás dolog: egyszerűen megtanítható nekik, hova szabad, és hova nem szabad menni a lakásban, értenek a nemből, nem esik nehezükre fegyelmezettnek lenni. Persze kitartással még a legszeleburdibb kutya is megnevelhető, így ez csak egy extra szempont lehet azoknak, akiknek kevesebb türelmük van mindehhez.

Az ott kutyaszőr?

Főként albérlőként lehet szempont, hogy mennyire hullajtja a kutyus a szőrét. Aki tartott már lakásban nagyszőrű háziállatot, tudja, hogy felporszívozhat az ember háromszor is egymás után, mindig marad még elvétve valahol egy-egy szőrszál. A rövidszőrű kutyák választásával sok idegtépő takarítást spórol meg magának a gazdi. De erre is van már megoldás, például a szőrtelenítő kesztyű.

Milyen fajtát válasszak? A legjobb kutyafajták lakásban élőknek

Nézzük is, melyek azok a kutyafajták, amelyek kifejezetten szeretnek lakásban élni!

Mopsz: kutyafajták lakásban élőknek

Mopsz: a mókamester - Kutyafajták lakásban 1. 

Nehéz a nagy szemeknek ellenállni, igaz? Ha mopszot választod legjobb barátodnak, biztosan sok vicces pillanatban lesz részed. Kifejezetten szeret lakásban élni, lusta kutyus, aki nem, hogy nem igényli a sok mozgást, de nem is tesz neki feltétlen jót. Egy rövid séta bőven megfelel neki, de eközben is érdemes figyelni a légzését, mert gyakran vannak légzésproblémáik arcberendezésük miatt. Ugyanemiatt vigyázat, füldugó legyen kéznél, nagyon tud horkolni!

Basenje: kutyafajták lakásban élőknek

Basenji: a csendes barát - Kutyafajták lakásban 2.

Szomszédaid kedvence lehet a Basenji: észre sem fogják venni, hogy kutyát tartasz, ugyanis ő egy ,,nem ugató” fajta. Sok figyelmet igényel azonban, nem feltétlen a mozgásigénye magas, hanem rendkívül intelligens, ezért játszásra, tanításra van szükség, hogy szellemileg is elfáradjon a nap végére. Egy biztos, mellette nem fogsz unatkozni!

Lakás Kutya / Cavalier King Charles Spániel: a gavallér

Cavalier King Charles Spániel: a gavallér - Kutyafajták lakásban 3.

A tökéletes első (és persze többedik) kutya: nagy sikerélményt adhat a kezdő kutyatartóknak a Cavalier King Charles Spániel, nemes elnevezéséhez hűen a jólneveltség ösztönei dominálnak benne. Gyerekekkel, idősekkel, más háziállatokkal egyaránt barátságos. És hát, nem lehet betelni azzal a jámbor tekintettel!

Boston Terrier

Boston Terrier: a nyugodt - Kutyafajták lakásban 4.

Ha félsz attól, hogy oda a lakásod épsége, amint beengedsz egy kutyát, ideális számodra a Boston Terrier. Rövid a szőre, így nem kell attól félned, hogy tele lesz a ház kutyaszőrrel a porszívózások ellenére is. Rendkívül intelligens, megfelelő trenírozás esetén engedelmes társad lehet, aki nem akar neked bosszúságot okozni sok csalafintasággal. Kis termete miatt a lépcsőzés az esetében nem javasolt, így földszinti lakásokban a legideálisabb. 

Bichon Frise

Bichon Frise: a sármos - Kutyafajták lakásban 5.

Apró termete és tanulékonysága ideálissá teszi a Bichon Frise fajtát is a lakásban tartásra. A látszattal ellentétben kevéssé hullatja a szőrét, azonban gyakran kell ápolni, hogy ne gubancolódjon össze. Főleg kölyök korában, érdemes már a megérkezésekor beszerezni egy jó minőségű kefét! Ezeknek az ártatlan szemeknek akkor is könnyű megbocsátani, ha épp rossz fát tesz a tűzre, nem igaz?

Bármelyik fajta mellett is döntesz, érdemes felkészülnöd az érkezésére mind lélekben, mind felszereléseket illetően. A kutyák tanítása még a legokosabb fajtáknál is nehézséget okozhat kölyökkorban. Érdemes kijelölni a szabályokat az érkezése előtt, amit aztán a család minden tagja következetesen betart. Például, kijelölni, hogy hol mozoghat, erre alkalmas lehet egy térelválasztó háló, egy hordozható kutyakennel, illetve fontos az ő törzshelyének, a fekhelyének a biztosítása is.

Ne feledd, a lényeg nem abban áll, hogy kertesházba vagy lakásba érkezik meg a házikedvenced, hanem, hogy hazataláljon: szeressék, neveljék, törődjenek vele. És ennek a megteremtésére a lakás nagyon is alkalmas lehet.

 

Webshopunkban átláthatóan, kategóriák szerint tudsz böngészni, így könnyen be tudod szerezni azokat az eszközöket, amelyek a lakásban történő kutyatartáshoz hasznosak lesznek számodra:

Szőrápolással kapcsolatos termékek a tiszta lakásért 🐾

Fekhelyek, párnák kutyosod kényelméért

Felszerelések szállításhoz🐕

Tálak, táptartók etetéshez, itatáshoz

Játékok, ha nem vagy otthon

 

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess minket Facebookon is!

 

 

HigéniaKutyaKutyás tippekLakásban kutyatartásNevelés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények