Miért eszik füvet a macskám?🌿🐱
0 komment

Miért eszik füvet a macskám? Egészen idáig biztos voltál benne, hogy nem boci, hanem egy szeleburdi cica gazdija vagy?

Ez minden bizonnyal így is van, hiszen a “legelés” macsekok esetében is teljesen rendben van, egészen addig amíg nem ölt olyan mértéket, ami az egészségre káros kategóriába esik. Cikkünkben most minden, a fűrágcsálás szokásával kapcsolatos kérdésedre választ kapsz!

Miért eszik füvet a macskám? A legelészés lehetséges okai

Habár némely cica elég furcsa szerzet, mégis például a fű rágcsálás közös tevékenység a blökikkel. Az azonban merőben eltérő miért is legelnek. Vajon mi vehet rá egy, általában az elfogyasztott elemózsiára kényes, ízig-vérig “ragadozót” a gyep gyakori nassolására?

  • Vitaminpótlás

    A cicusok kölyökkorukban anyatejjel szívják magukba a folsavat - ami növekedésükért és a vérben való oxigénszintért felel - majd ez később értelemszerűen egyre inkább elmaradozik. Tehát az egyik legfőbb magyarázat a fogyasztásra a fűlében található magas B9 vitamin tartalom.

  • Természetes hashajtó

    Ha úgy érzik valami gond van a pociban, a cirmik előszeretettel folyamodnak a rágcsáláshoz, hiszen hashajtó hatása miatt hamar megoldódik problémájuk, annak ellenére, hogy a magas cellulóz tartalma miatt nem tudják megemészteni a füvet (a lenyelt zöld később szőrgombóccal, vagy széklettel távozik szervezetükből).

  • Emészthetetlen részektől való megszabadulás

    A cicák egyáltalán nem riadnak vissza attól, hogy maguk szerezzenek egy kis uzsonnát, viszont az emésztés után gyomorban ragadt tollat, szőrt vagy csontokat csak felöklendezéssel tudják eltávolítani emésztőrendszerükből, ennek kiváltására ártalmatlan megoldás egy kisebb csomó fű lenyelése.

  • Stresszlevezetés

    Az Animal Planet szerint a szorongásra vagy stresszelésre hajlamos cicák egyfajta nyugtatóként is használják a füvet, no nem a benne lévő anyagok, hanem a ritmikus, ismétlődő rágó mozgás miatt.

  • Csak úgy szeretik

    Az is könnyen lehet, hogy nincs különösebb egészségügyi vagy pszichológiai oka, ha egy macsek füvet rágcsál, csupán szereti az ízét és textúráját. Kifejezetten nehéz lehet ellenállni például az első igazi zsenge, tavaszi hajtásoknak. 😄

Miért eszik füvet a macskám?

Mikortól válik nem szokványossá a rágcsálás?

A fűrágcsálás igen gyakori jelenség cicusok esetében is, olyannyira, hogy egy kaliforniai egyetem kutatása alapján 1021 cicus 77%-a a kutatási periódus alatt legalább 6-szor fogyasztott füvet, míg 11% egyszer sem.

Ideje felhívni állatorvosotokat, ha cicusod naponta rágcsál és rendszerint hány is utána, ez már nem számít normális állapotnak, illetve ügyelj egyéb kísérő tünetekre is, mint a rángások, nyáladzás, görcsrohamok, gyakori vizelés. Ezek olyan mérgezéseknek lehetnek az indikátorai, amit kedvenced a kertben szedett össze, például úgy, hogy véletlenül egy liliomot csócsált meg.

Ha gyanakodsz arra, hogy ez a mennyiségű lakmározás már nem szokványos, a viselkedés miértje hamar kideríthető vérvétellel, akár röntgennel.

Cicák esetében kis balesetek is gyakrabban fordulhatnak elő, például megesik, hogy csócsálás után egy darab fű akad az orr melléküregébe, ennek jele a folyamatos tüsszögés és könnyezés lehet, de eltávolítása szintén szakember segítségéért kiált.

Így tedd lakmározás-biztossá a pázsitot

Először is, ha benti cicád van, szerencsére egyszerű a képlet. Remek alternatíva lehet a macskafű vagy a búzacsíra otthoni növesztése, ezt is biztosan előszeretettel fogják csócsálni és így legalább nem tudnak semmilyen nyavalyát összeszedni a kinti fűről.

Ha kijárós cirmid van, talán a legfontosabb feladat a számára mérgező kerti virágoktól megszabadulni, majd helyettesíteni ártalmatlan és tündöklő példányokkal. Ilyenek lehetnek a frézia, gerbera, rózsa vagy a napraforgó. Továbbá igyekezz távol tartani kertedtől mindennemű csigát, ugyanis könnyen megfertőzhetik kedvenced hengeresféreggel. Járj nyitott szemmel és távolíts el minden toklászt, muhart és egyéb alattomos magféléket, amik beleragadhatnak bundás barátod fülébe, szőrébe, illetve megsérthetik mancsait és bőrét. Rendszeresen nyírd rövidre a vastag, éles szélű fűféléket, hiszen rágcsálás közben egy szempillantás alatt megsebezheti a szájüreget vagy a nyelőcsövet. Jobb biztosra menni és főleg a melegebb hónapokban egy megbízható spot-ont is csepegtetni kedvencedre.

Miért eszik füvet a macskám?

Oké, értem, hogy miért eszik füvet a macskám, de inkább ne tegye... Tippek, hogy többé ne füvezzen kedvenced

Ha mégsem szeretnéd, hogy kedvenced füvet rágcsáljon, a konok cirmiket is le tudod szoktatni róla pár egyszerű trükk segítségével. A következetes nevelés próbálkozásait esetükben nem biztos, hogy siker koronázná, így muszáj lesz más eszközökhöz folyamodni.

Igyekezz változatos vitaminokkal teli, kiegyensúlyozott étrendet biztosítani számára, így rostpótlásért sem a gyep felé veszik az irányt. Milyen egy jól összerakott cica étrend? Alapja a minőségi, magas hús-, fehérje- és rosttartalmú száraz és nedves eledelek, amit zöldségekkel-gyümölcsökkel és egyéb finom falatokkal tudsz megspékelni. Arról, hogy pontosan mit szabad cicusoknak adni, itt tájékozódhatsz.

Kínáld meg cicusod a fűnél ezerszer ízletesebb nasikkal. Garantáltan nem a rágcsáláson fog járni az esze, míg a kedvenc házi jutalomfalatjai készülnek!

Habár a cicák lelkes öntisztogatók, azért a rendszeres és alapos ápolásról se feledkezz meg. Ez annyit takar, hogy szőrtelenítő kesztyűvel pár naponta átsimogatod, illetve hetente ellenőrzöd a füleket, szemeket, szájat, tappancsokat és élősködők után kutakodsz.

Ha ezeket a tanácsokat betartod, akkor már jó úton haladsz afelé, hogy cicusod hosszú éveken át boldogítson! 🥰

Hasznosnak találtad a cikket? Kövess minket Facebookon is!

CicaMacska nevelésMacskás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények