A boldog beagle receptje 🐶🌳
0 komment

Boldog beagle-gazdiként kíváncsi vagy hogyan varázsolhatnád kutyusod életét még kiegyensúlyozottabbá? Akkor a legjobb helyen jársz, hiszen ebben a cikkünkben sorra vesszük miről is ismerszik meg egy egészséges és energikus beagle.

Nekem való?

Ezeket a bekezdéseket inkább a még érdeklődő fázisban lévő bigli-szerelmeseknek szánjuk, gazdiként nehogy most döbbenj rá, hogy mégsem illetek össze kópéddal. 😄

Egyértelműen neked való, ha:

 • nem szeretnél sok időt szentelni kedvenced bundájának karbantartására. A beagle ápolása nem egy nagy kunszt, szinte elég esténként átsimogatni egy szőrtelenítő kesztyűvel és meg is vagyunk, de cikkünk végén még úgyis találsz erről egy kisokost.

 • egy igazi középponti figurát keresel. Nem csak a család szemefénye, de akár egy a sétátokon belétek botló járókelőnek is kedvence lesz, hiszen hihetetlenül barátságos még idegenekkel is. Mondanunk sem kell, nem valami példás házőrzők!

 • a tökéletes közepes termetű kutyust keresed. Már nem egy pomerániai törpespicc, de még nem egy border collie. Közös programjaitok útjába tehát nem testi adottságai fognak állni.

 • egy okos és játékos kutyusra vágysz. Elképesztően játékos ebek, de mindig tudják hol a határ, biztosan nem fog eldurvulni a móka során és megrágcsálni téged.

 • a kutyafuttató sztárját keresed. Kopó mivoltából eredően mindene a falka, de ennek ellenére nem kifejezetten domináns, így szinte második otthonotokká válhat a kutyafuttató vagy a kutyaiskola.

Nem feltétlenül neked való, ha:

 • pörgős, elfoglalt életet élsz. A bejglik rendkívül rosszul viselik, ha egyedül be vannak zárva a lakásba, így amennyiben munkádnak kiemelt szerepe van életedben vagy gyakran utazgatnál kutyusod nélkül, inkább egy másik fajtát ajánlanánk.

 • hajlamos vagy bedőlni a kunyizó bociszemeknek. A beagle-k ugyanis roppant hajlamosak a hízásra és a folyamatos nasi utánpótlás hatására biztosan elkezdenek majd szép lassan gyarapodni.

 • egy minden áron hűséges társat keresel. Na jó, ez az általános kutyustulajdonság bennük is meg van, viszont ha bármilyen nyomot fognak, biztosan villámgyorsan utánaerednek. Igazi elkolbászolós fajták, így a póráz nélküli sétáltatással is csak óvatosan próbálkozzatok!

 • nem bírod a hangzavart. Természetüknél fogva csaholósak, vedd biztosra, hogy egy utcai “balhéról” sem maradsz majd le, minden apró történésről jelezni fog neked.

 • kezdő gazdi vagy. Az egyik legmakacsabb fajtának számítanak, sikeres nevelésüket pedig csak egy igazán következetes gazdi tudja teljesíteni. Ha mégis elvarázsoltak a biglik, mindenképpen keress egy remek szakembert, aki segíthet a tanításban, ha éppen egy konokabb napot fognál ki, illetve vannak bombabiztos tippek kezdő gazdiknak, amik bevetésével könnyebb időknek néztek elébe.

Alapfelszerelés egy bejgli mellé

Ezek a szívós kis kópék tele vannak energiával és imádnak csavarogni, így esetükben egy megbízható kompakt póráz és egy LED-nyakörv elengedhetetlen kellékek.

Mivel egyszerűen imádják a pocakjukat, így a második legfontosabb felszerelés számukra egyértelműen egy strapabíró etetőtál. No de mit is tegyél abba a bizonyos tálba? Ennek a dilemmának egy külön részt szenteltünk, ahol több szempont alapján kiválaszthatod a kutyusod számára legmegfelelőbb száraztápot.

Szerezz be pár minőségi játékot és kedvenced alapszükségleteit ki is pipálhatod. Természetesen nem muszáj itt megállnod, ma már számos más holmi is felelhet kutyusod életének megfűszerezéséért, a lehetőségek tárháza végtelen!

A megfelelő étrend alapkövei és száraztáp ajánló minden nemű beagle-nek

Egy kiegyensúlyozott kutyaétrend magas hús-és fehérjetartalomra, ennél kicsit kevesebb zsírtartalomra és ennél is alacsonyabb gabonabevitelre épül, mely száraztápból, nedves eledelből, párolt húsokból, illetve egészséges nasikból kivitelezhető. Átfogó cikkünkben összegyűjtöttük mit szabad és mit nem szabad adni kutyusoknak, így mielőtt bármi újdonságot vezetnél be biglid táplálkozásába érdemes átböngészni az írást.

A tökéletes száraztáp kiválasztása szokta általában a legnagyobb dilemmát jelenteni gazdiknak, most ajánlónkkal talán tudunk is ezen segíteni:

KÖLYKÖKNEK remek választás a Panzi GetWild csirkés-halas tápja, illetve ételallergiás apróságoknak a Julius K-9 bárányos-gyógynövényes eledele.

FELNŐTTEKNEK a Purina Dog Chow bárányos tápja a befutó, illetve ételallergiás felnőttek számára a Julius K-9 lazacos-spenótos eledele.

IDŐSEBB kutyusoknak a Purina Dog Chow Senior bárányos táp a kedvenc, illetve ételallergiás kisöregeknek a Julius K-9 bárányos-gyógynövényes eledele.

SPECIÁLIS IGÉNYŰ csibészekre is gondoltunk. Hízásra hajlamos, vagy már túlsúlyos ebeknek a Panzi FitActive Maintenance bárányos-rizses-almás tápját, illetve a Purina Dog Chow Light pulykás eledelét ajánljuk. Érzékeny emésztésű blökiknek pedig a Panzi GetWild Sensitive bárányos-almás eledelét tudjuk javasolni.

Ha sikerült megtalálnod a nagybetűs tápot, kulcsfontosságú az új szerzeményre fokozatosan átszoktatni kedvencedet, hogy mire figyelj ennél a folyamatnál, arról itt írtunk.

A legjobb mozgásformák egy bigli számára

Miért is ne használnád ki kedvenced különös tehetségét egy kis sport gyanánt? A beagle-k 220 millió szagló receptorral rendelkeznek, nem véletlenül alkalmazzák őket előszeretettel repülőtereken is a csomagok kutatásánál. A következő játék minden bizonnyal élvezetesebbé fogja tenni a mozgást kutyusod számára:

 1. Kérj meg valakit, hogy fogja meg kiskutyád, amíg valamilyen választott ételből keveset elrejtesz egy kartondobozban.

 2. Helyezd az ételt rejtő dobozt 2-3 másik üres kartondoboz mellé.

 3. Segítőd elengedheti kedvenced, indulhat a szimatolás!

 4. Dicsérő szavakkal és egy kis finomsággal jutalmazd, amint megtalálta a helyes dobozt.

 5. Még izgalmasabbá és kihívásokkal telibbé teheted számára a játékot, ha egyáltalán nem látja melyik dobozba rejted az ételt.

Érdemes kipróbálni beagle-ddel az agility könnyített verzióit, a frizbizést, akár az egyre népszerűbb kutya-jógát.

Átfogó ápolási kisokos egy illatos csibész érdekében

Szőrzetük karbantartása nem igényel nagy herce-hurcát, elég esténként átsimogatni a bundát egy szőrtelenítő kesztyűvel; havonta 1 alkalommal mikor már furcsa aromákat érzel kutyusod körül, érdemes megfürdetni vagy szárazsamponozni; a tisztogatás után pedig ha úgy ítéled meg, kurtíts a karmokon egy karomreszelő segítségével.

Habár a kis kópék általános ápolása nem egy nagy ördöngősség, fokozott hangsúlyt kell fektetni azonban a rendszeres fül- és fogápolásra, ugyanis a beagle-k hajlamosak gyakori fül- és ínygyulladásra. Hogy ezt meg tudd előzni, hetente vizsgáld meg a lobogó füleket és törölgesd ki óvatosan egy jól kicsavart anyaggal. Szájápolás terén még ennél is könnyebb dolgod lesz, minimum heti 2 alkalommal adj kutyusodnak egy speciális rágórudat, ami megtisztítja a fogait és eltávolítja a lepedéket.

tavasz beköszöntével a hangsúly a kullancs-ellenőrzésre is helyeződik, nézd át kutyusod bundáját minden este a babézia elkerülése végett, de ha más lakókat, például bolhákat találnál, akkor se riadj meg, könnyen eltávolíthatod őket egy bolhafésűvel.

Még nagyon sok tartalmas együtt töltött napot kívánunk szimatbajnokoddal! 😍

ÁpolásBeagleEgészségKutya

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.