A macska hidratálása: kreatív ötletek🐱🥤
0 komment

Nesze neked nyár!

A macska hidratálása nem tűnik izgalmasnak témának, viszont minden gazdi számára kötelező tudás. Ha cicagazdi vagy, nem hunyhatsz szemet afelett, hogy mennyit iszik macskád, a dehidratáltság ugyanis egy komoly egészségügyi probléma, amelynek rengeteg következménye lehet, kezdve a hányástól és hasmenéstől, a hőgután át a cukorbetegségekig és vesebetegségekig. Ijesztőnek hangzik, de nem szabad megijedni: szerencsére számos kreatív és egyszerű ötletünk van arra, hogy a macskád vízivásra ösztönözd!

 

1. A macska hidratálása: mennyi az annyi?

Fajtától, életkortól, időjárástól, testmozgástól is függ, de általánosságban elmondható, hogy kilogrammonként minimum 50 ml vízre van szüksége egy cicának, tehát egy átlagos, 4 kg-os állat esetében ez 200 mililitert jelent. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy milyen táplálékot fogyaszt, hiszen azok a macskák, akik konzerveket esznek, valószínűleg kevesebb vizet igényelnek majd, hiszen az élelmiszerük eleve folyadékdús, míg a száraztápot fogyasztó cicusok gyakrabban megszomjaznak.

Macska hidratálása

2. “Ha nem tiszta, vidd vissza, ott a szamár, megissza!”

Az egyik legegyszerűbb és legfontosabb módja annak, hogy macskád elegendő vizet igyon, ha gondoskodsz arról, hogy mindig friss, tiszta víz álljon rendelkezésére. A macskák szeretik a friss vizet, ezért semmiképp se úgy történjen a vízadagolás, hogy a már kevés vizet tartalmazó tálját kiegészíted friss vízzel. Öntsd ki az egész tálat, töröld át a nyálat a tál aljáról, és töltsd fel újra friss, hideg vízzel! Ugye Te sem egy félig koszos poharat veszel ki a mosogatóból, amikor megszomjazol?

3. Engedd szabadra a fantáziád! A macska hidratálása kreatívan

A macskák kíváncsi lények. Annak érdekében, hogy cicád hidratált maradjon, használd ki ezt a tulajdonságát! Tálald a vizet különböző típusú, formájú, színű edényekben, illetve olykor különböző helyeken helyezd el ezeket!

Tapasztaltad már, hogyha egy pohár vizet őrizetlenül hagysz az asztalon, a macskád beledugja az orrát, és inni kezd belőle? Ha a válasz igen, akkor tudhatod, hogy a Te macskádat is lenyűgözi, ha szokatlan helyen lel vízre, és így még biztosabb, hogy sikerre jársz a titkos projekteddel!

Macska hidratálása otthon

Azzal, hogy különböző típusú edényekben vagy különböző helyiségekben kínálod a vizet, valójában két fontos célt is elérsz: ösztönzöd a macskád, hogy elegendő vizet igyon az egészség megőrzéséhez, és egyúttal változatos környezetet is biztosítasz a számára, amelyre minden macskának szüksége van ahhoz, hogy boldog legyen és kíváncsi természetét kihasználhassa!

4. Tedd izgalmassá a vizes tálját!

Persze ez a javaslat nem a mindennapokra szól, de ha időnként kis mennyiségben, alacsony zsír- és nátriumtartalommal húslevest (csirkéből vagy marhából) tesztel a macskád vizes táljába, garantáltan jobban fog érdeklődni a víz iránt. Ha szeret jégkockákkal játszadozni, a húsleves levéből önts a jégkockatartóba, fagyaszd le, majd egy-két darabot dobj időnként a vizébe, ha úgy érzed, nem piszkálja meg elégszer egy nap tálját. Miközben felfedezi a macska a táljába került újdonságot, egycsapásra hidratált is lesz!

Ha alapból száraztápot fogyaszt macskád, néha cseréld vacsoráját konzervre, így egyszerre lakik jól és kerül folyadék a szervezetébe! 

5. Ha elkéstél…

Előfordulhat, hogy már későn talál meg ez a cikk, és a macska hidratálása mint prevenció már nem lesz elég. Ha arra gyanakszol, hogy cicád dehidratált, vidd azonnal állatorvoshoz, hogy igazolhassa vagy cáfolhassa előfeltételezésed. 

Ezek a jelek lehetnek vészjelzőek: 

  • A bőr rugalmasságának csökkenése 
  • Letargia
  • Étvágytalanság
  • Beesett szemek
  • A normálisnál kevesebb vizelet (bár egyes betegségeknél épp ellenkezőleg, a sok vizelés vezet kiszáradáshoz)

Ne aggódj, a dehidratáltság, ha időben észlelik, állatorvos által előírt kezeléssel könnyen gyógyítható!

Hasznosnak találtad tippjeinket? Kövess minket Facebookon is!

CicaDehidratációEgészségMacskaMacska nevelés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények