Ízületi Gyulladás Kutyáknál: A Legfontosabb Tudnivalók 🐾
0 komment

Életkortól függetlenül a világ összes kutyusának 20%-át érinti, így ez a leggyakrabban előforduló krónikus betegség.

Te tudod, hogyan is néz ki pontosan az ízületi gyulladás kutyáknál? Mi sem mehetünk el a téma mellett szó nélkül, hiszen rengeteg Pettson gazdi kedvencét érintheti. Itt az idő, hogy egy átfogó cikket szenteljünk a kórnak.

Tartalomjegyzék
  1. Mit takar pontosan az ízületi gyulladás és hogyan alakul ki?
  2. Rizikófaktorok
  3. Erről ismered fel az ízületi gyulladást
  4. Diagnosztizálás?
  5. Gyógyszerek, étrendkiegészítők és egyéb kezelési módok
  6. Otthoni praktikák, amikkel megkönnyíted kedvenced életét
  7. A megelőzésről

Mit takar pontosan az ízületi gyulladás és hogyan alakul ki?

Az ízületi gyulladás, vagy hivatalos nevén osteoarthritis egy kutyust sem kímél, lehet bármilyen életkorú, nemű vagy életmódú.

Csak úgy, mint nálunk, embereknél, úgy négylábú barátaink esetében is az idő múlásával egyre jobban kopik a porckorong, ami előbb-utóbb komoly fájdalmakhoz is vezethet. Ezenfelül, akár egy baleset, traumatikus sérülés során az ízületet ért nagy erőhatás is kiválthatja a gyulladást. Nem meglepő módon az aktív sportoló, például agility-ző vagy flyball-ozó bundások esetében is gyakori panasz. Ahogy kopik a porckorong, az ízületeket körbeölelő “védő párna” eltünedezik. Ennek pótlására a szervezet sok esetben egy csontnyúlványt növeszt, hogy pótolja azt. Sajnos a létrejött nyúlvány általában nem szolgál sok jóval, a mozgás ugyanolyan fájdalmas marad a kutyusnak, mint előtte.

Ízületi gyulladás kutyáknál nem csak a már említett tényezők miatt alakulhatnak ki, hanem például ha egy kutyus éveken keresztül cipel súlyfelesleget vagy átesett lupus-on, Lyme-kóron.

Ízületi gyulladás kutyáknál: a letargia is jelezheti

Rizikófaktorok

Az ízületi gyulladás kutyáknál gyakran előfordul, mégis vannak olyan rizikófaktorok, amik hajlamosabbá tehetik kedvenced a betegségre.

Ilyen rizikófaktor lehet, ha:

  • nagy testű, vagy óriás kutyusod van.

  • elhízott négylábúd van.

  • középkorú, idősödő csibészed van.

  • rendkívül aktív életmódot folytat bundásod, rendszeresen nagy intenzitással sportol.

  • olyan fertőzésen esett át kutyusod, ami az ízületeket is érintette, hatással volt rájuk.

  • hosszú távon vitaminhiányos étrenden él az eb.

  • örökölte felmenőitől.

Erről ismered fel az ízületi gyulladást

Az ízületi gyulladást is, mint számos más kutyusbetegséget, elsősorban kedvenced viselkedésbeli változásain veheted észre.

Habár számos más nyavalya indikátorai is lehetnek, de a következő tüneteket észlelve minden bizonnyal úgyis felvennéd a kapcsolatot kedvenc állatorvosotokkal:

  • letargia

  • súlygyarapodás

  • nehézkes helyváltoztatás, feltápászkodás ülő vagy fekvő pozícióból

  • nehézkes beszállás a kocsiba (már nem szívesen ugrál kutyusod)

  • érintésre ellenségesen reagál (fájdalmai lehetnek)

  • nehezen tartja magát ürítés közben (így balesetek is előfordulhatnak)

  • izomvesztés a gerinc és a lábak mentén

Ízületi gyulladás kutyáknál: az intő jelek

Diagnosztizálás

Ha eddig nem is szolgálhattunk jó hírekkel, szerencsére a diagnosztizálás és állapotfelmérés egyszerű művelet. Először is a szakember egy teljes testi vizsgálatot fog bevetni. Tapintással és különböző feladatokkal méri fel a kutyus aktuális állapotát. Majd következik a röntgen, aminek segítségével szinte biztosra lehet menni valóban ízületi gyulladásról van-e szó. Egyéb eredményes diagnosztikai eszközöknek számítanak még az MRI, aminek segítségével a lágyszövet szerkezete figyelhető meg, illetve a CT, ami az ízület szerkezetbeli változásainak észrevételére szolgál.

Megvannak az eredmények és most?

Az eredmények kézhezvételét egy konzultáció követi. Itt az állatorvos felvázolja milyen további lehetőségek állnak rendelkezésre az állapot szinten tartására, az ízületi gyulladás ugyanis nem kezelhető maradéktalanul. Aggodalomra azonban semmi ok, a mai tudomány számos olyan opciót kínál, amitől kevésbé lesz fájdalmas a kutyus ízületi gyulladással való élete. Viszont a megannyi vizsgálat és vizit nyomonkövetésére érdemes egy noteszt bevezetni, amibe feljegyezhető dátum szerint a bundás aktuális állapota és az akkor javasolt tanácsok.

Ízületi gyulladás kutyáknál

Gyógyszerek, étrendkiegészítők és egyéb kezelési módok

A diagnosztizálás után tehát a fókusz ennél a betegségnél nem a kezelésre, hanem a fájdalom kontrollálására, a gyulladás csökkentésére és az életminőség javítására irányul különböző gyógymódok párhuzamos alkalmazásával.

A szokványos szteroidos gyógyszerek mellett már választhatunk szteroidmenteseket is, amik NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) néven futnak. Habár ezeknek az orvosságoknak mellékhatásai lehetnek olyan ebeknél, akiknek a máj- vagy veseműködése nem a legjobb, folyamatos állatorvosi vizitek és vérvételek mellett nincs tőlük félnivaló.

Bevonhatunk a kezelésbe különböző ártalmatlan étrendkiegészítőket is, mint például az omega-3 zsírsav, a kollagén, a glükozamin, a kondroitin, a CBD vagy a zöldkagylópor. Ezek a gyulladás csökkentéséért és az ízület károsodásának lassításáért felelnek.

Az egészséges táplálkozás és a “versenysúly” megtartása pedig most kifejezetten fontos. Hiszen ha gyarapodik a kutyus, még nagyobb teher nehezedik a beteg ízületekre, ami további fájdalomhoz vezet. Érdemes tanácsokat kérni szakembertől ez ügyben is, illetve váltani súlykontrollt igénylő kutyusok számára kifejlesztett light száraztápra.

Érdemes kipróbálni más kezelési módokat is ,mint például a fizioterápia, az akupunktúra, a kutyamasszázs (különböző izomcsoportokra helyezve a hangsúlyt) vagy a hideg lézeres terápia.

Ha a helyzet súlyossága úgy indokolja, szükség lehet különböző műtétekre is. Lehet, hogy csak a roncsolódott szövetet távolítják el, de lehet, hogy a beteg ízületet egy művire kell cserélni.

Otthoni praktikák, amikkel megkönnyíted kedvenced életét

Egy-két módosítás otthonotokban és kedvenced számára jelentősen megkönnyítheted az életet betegségével.

Biztosíts számára meleg kuckót távol a hideg, nyirkos helyektől, hiszen a viszontagságos körülmények csontig tudnak hatolni.

Emelj egyet tálkáin, tedd például egy kisebb sámlira vagy emelvényre, így nem kell akkorát hajolnia amikor falatozna vagy szomját csillapítaná, a derékfájás kiküszöböléséről nem is beszélve. A legkényelmesebb megoldás ebek számára, ha a tálkák a könyök és a váll közötti szinten helyezkednek el.

Ha parketta vagy egyéb csúszósabb járófelület van otthonotokban, úton-útfélen teríts le futószőnyegeket, így kutyusod tappancsai nem fognak csúszkálni és kicsit bátrabban mer majd közlekedni.

Legyen kéznél egy rámpa (hamar megtanulja használni) vagy emeld be négylábúd az autóba, amikor közös kalandra kerül a sor, így nem terhelődnek annyira ízületei.

Rendszeresen kurtítani a karmokat nem csak a tökéletes ápoltság miatt szükséges, hanem így a súly egyenletesen helyezkedik el a talppárnákon és nincs akkor nyomás az ízületeken.

Amikor éppen övé az egész ház és egyedül van otthon, ha megoldható, zárd el a lépcsők használatától például egy térelválasztó hálóval vagy összecsukható bébi-kapuval.

Ízületi gyulladás kutyáknál: A megelőzésről

Már kölyökkorban kezdd el kutyusod egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez szoktatni, illetve ügyelj a káros kategória határát súroló súlygyarapodás megelőzésére aktív életmóddal. Beiktathatsz különböző ízületvédő készítményeket is, minél előbb, annál jobb.

Forgalmas helyeken mindig tartsd pórázon kedvenced, illetve rendszeresen ellenőrizd kerítésed állapotát nehogy megtudjon szökni és valamilyen balesetbe keveredjen.

Ha vásárolni szeretnél kölyköt, kizárólag tenyésztőknél érdeklődj, hiszen a szaporítóknál bár akkor olcsóbb egy csöppség, a későbbi állatorvosi költségek viszont az egekben lesznek, az esetleges tragédiáról nem is beszélve.

Kövess minket Facebookon is!

BetegsegekEgészségKutyaKutya nevelés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények