A Kiegyensúlyozott Pomerániai Törpespicc Titka 🎀✨
0 komment

A pomerániai törpespiccek szerelmeseként kíváncsi vagy milyen tényezők mentén lehet számukra a teljes és boldog életet biztosítani?

A legjobb helyen jársz, mai cikkünkben ugyanis a pöttömök minden igényére kitérünk a száraztáp ajánlótól kezdve, a kedvenc mozgásformákon át, egészen az átfogó ápolási kisokosig…tarts velünk!

Vajon nekem való?

Hiába, minden kutyus kész egyéniség, azonban vannak olyan sarkalatos személyiségjegyek amin szinte minden pomi osztozik.

Egyértelműen, ha:

 • az egész család szeme fényét keresed. Rendkívül ragaszkodó bármely családtaggal, igazán az összejöveteleken tündököl, amikor rá irányul a figyelem középpontja.

 • egy nem elkolbászolós társra szeretnél szert tenni. Sőt mi több, egy igazi “matricával” fogsz gazdagodni, aki nélkül egy lépést sem tehetsz majd, mi szóltunk! 😄

 • egy olyan kutyust keresel, aki szívesen heverészik veled a kanapén, de kalandjaidra is lelkesen elkísér. Nincs hatalmas mozgásigényük, mégsem a kifejezetten lusta kategóriába tartoznak.

 • lakásban szeretnéd tartani. Ugyanis ha lakásban tartható fajtákban gondolkodsz, a pomik mindenképpen dobogósak, mivel aprók és mozgásigényük is minimális. Ugyanakkor sajnos a már említett intenzív, gazdikhoz való kötődés miatt szörnyen viselik az egyedüllétet.

Nem feltétlenül, ha:

 • szeretnéd, hogy otthonod a béke szigete legyen. A pomik jelzőkutyák, így minden kinti történésről tájékoztatni fog, egyetlen apró neszről sem maradsz majd le mellette.

 • nem szeretnél sokat babrálni a bundával. Ezek a csöppségek bizony amilyen kicsik, annál többet vedlenek, ápolásukhoz néha igazi kötélidegek kellenek. Viszont, ha a jó oldalát nézzük, a kihullott szőrből alkothatsz egy mini kalapot és kutyusod fejére téve mókázhattok is.

 • szeretsz rengeteg új embert megismerni és őket be is mutatni kedvencednek. A spiccek nem lennének oda ezért az ötletért, mivel az idegenek gyanakvóvá teszik, előfordulhat, hogy újdonsült barátaidra csaholni kezd vagy megpróbálja őket “megcsipkedni”.

 • gyakran megfordulnál a kutyafuttatóban. Más kutyusokkal sem mindig jön ki olyan jól, mivel az apróbb termetű kutyusok képviselőjeként gyakran esik abba a hibába, hogy rosszul méri fel az erőviszonyokat. Ha szereted a kihívásokat, nincs olyan probléma, amit egy kis szocializációs tréning ne oldana meg.

Alapfelszerelés

Ezeknek a töpszli csibészeknek, habár nincs szükségük egy padlásnyi holmira, mégis vannak olyan felszerelések, amik nem hiányozhatnak otthonról. Egy divatos nyakörv (vagy hám) és póráz örök klasszikus kellékek, amik segítenek visszafogni a hatalmas bestiát. Hadakozás után biztos szeretné pótolni az energiákat kópénk, amihez elengedhetetlen a minőségi tálka (a belevalóról is hamarosan szó lesz). Zárjuk a napot még egy kis közös játékkal és készüljünk fel lelkileg a másnapi kutya wellness-re, amihez már nem lesz elég egy szőrtelenítő kesztyű.

Száraztáp ajánló és étrendi javaslatok

Ha egy piramisként kellene elképzelni a tökéletes kutyus étrendet, legalul mindenképpen a magas hús-, rost- és fehérje tartalom állna, ezt a szintet követné a gabona, majd a zsírok. Természetesen a zöldségek és gyümölcsök sem maradhatnak ki a felsorolásból, csak őket egy kicsit nehezebb a pomikba (is) bele diktálni.

Lássuk melyik száraztápok bizonyulnak a különböző korcsoportú cukiságok számára a legjobbnak:

KÖLYKÖKNEK remek választás a Brit Care Puppy lazacos-burgonyás tápja, illetve ételallergiás apróságoknak a Julius K-9 bárányos-rizses eledele.

FELNŐTTEKNEK a Panzi FitActive Small Adult marhás-almás tápja, illetve ételallergiás felnőtteknek a Julius K-9 vaddisznós-bogyós eledele.

IDŐSEBB kutyusoknak a Brit Care Senior bárányos-rizses táp a kedvenc, míg ételallergiás kisöregeknek a Julius K-9 bárányos-rizses eledele.

SPECIÁLIS IGÉNYŰ ebekre is gondoltunk. Elhízásra hajlamos vagy már túlsúlyos pomiknak a Purina Dog Chow Light pulykás tápja és a Brit Care WeightLoss nyulas-rizses eledelét ajánljuk.

Érzékeny emésztésű blökiknek pedig a Brit Care Mini Sensitive szarvashúsos tápját, illetve a Panzi GetWild Sensitive bárányos-almás eledelét javasoljuk.

Milyen tehát a kiegyensúlyozott eb táplálkozás? Alapköveknek a minőségi száraztáp és nedves eledel számítanak, őket egészítsd ki egészséges (akár házi) nasikkal, válogatott zöldségekkel-gyümölcsökkel és meg is tettél egy komoly lépést afelé, hogy kiskutyád csak a féléves-éves viziteken találkozzon az állatorvossal. Ha mégis biztosra mennél, hogy kedvenced minden számára fontos vitamint bevisz, adhatsz neki még ásványi anyagokkal teli CBD-tablettát vagy immunrendszert támogató csemegét.

Amennyiben kíváncsi vagy rá mit szabad adni és mit nem kutyusodnak, itt elolvashatod az erről szóló cikkünket.

Pomi kompatibilis mozgásformák

Agility: Kicsi a bors, de erős…és ügyes! Bízz kiskedvenced képességeiben és vidd el egyet agility-zni, tuti lesz számos olyan akadály a pályán, amin ő is tud sportolni. Csak tartsd a szemed a nagyobb kutyusokon, nehogy letarolják pöttömöd.

Szappanbubi-eregetés: Tündériek miközben kergetik a színpompás bubikat. Ha pont nem lenne otthon egy palack buborékfújó, csak keverj össze 5 deciliter langyos vizet 2.5 deciliter mosogatószerrel, 3 evőkanál glicerinnel és 1 teáskanál cukorral, “fújókát” pedig hurkapálcára erősített befőttesgumiból fabrikálhatsz.

Labdázás: Lehet, hogy nem néznéd ki belőlük, de a törpespiccek is imádnak a labda után futkosni, persze az már koránt sem biztos, hogy amint megkaparintotta, vissza is hozza neked.

Kötélhúzás: Ezek a törpicsekek mesterei az erőfitogtatásnak, szerezz be egy kisebb, kötélből készült játékot és mehet is a mulatság.

Közös séták: A gazdival közös séták nem feltétlenül számít sportnak, de így is megmozgatja a csöppséget. Arra azonban ügyelj, hogy erdei túrákhoz nem éppen ő a legjobb társaság, az ideális séta idő pomiknak kb. 15 perc.

Átfogó kisokos az ápoláshoz

A spiccek tipikus esete annak, amikor az apró termethez hatalmas bundarengeteg társul. De nem szabad megrettenni, viszonylag könnyen kordában lehet tartani a sűrű szőrzetet.

Havi 1 kutyus wellness-nap beiktatásával pedig garantált az illatos és ápolt fenevad, mutatjuk is mi szükséges ehhez:

 • elő a zuhanyrózsával vagy a szárazsamponnal, tisztítsuk meg a kutyust

 • amíg szárad, törölgesd ki óvatosan egy vattakoronggal a fülét, hogy búcsút ints az esetlegesen belekerült víztől

 • jöhet a pedikűr, ha úgy ítéled meg, hogy már elég nagyra nőttek a karmok, fogj egy karomreszelőt és kurtítsd meg picit

 • a legnehezebb rész következik, frizuraigazítás, ehhez a legszuperebb eszköz a bontófésű (a bunda átkefélésével ne várj egy teljes hónapot, minden héten legalább egyszer fésüld meg kedvenced)

Még sok boldog együtt töltött időt kívánunk Nektek cukiságbombáddal! 🥰

ÁpolásEgészségKutyaPomerániai törpespicc

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.