6+1 Golden Retriever Tart√°si Tipp ūüźē
0 komment

6+1 tipp kezdŇĎ goldisoknak

A golden retriever amerikai filmek legn√©pszerŇĪbb csal√°di kuty√°ja, √©s ez nem v√©letlen: szel√≠ds√©g√©vel, bar√°ts√°goss√°g√°val egy pillanat alatt belopja mag√°t b√°rki sz√≠v√©be. EttŇĎl f√ľggetlen√ľl, mint minden kis√°llat befogad√°sa, a golden retriever√© is nagy felelŇĎss√©ggel j√°r, amire √©rdemes m√°r az √©rkez√©se elŇĎtt felk√©sz√ľlni. Ebben a cikkben ebben szeretn√©nk seg√≠teni Neked!

1. T√°j√©koz√≥dj idŇĎben!

Mire meg√©rkezik a kutyus, legyen egy list√°d minden szolg√°ltat√°sr√≥l, kell√©krŇĎl, amire sz√ľks√©ge lehet. V√°lassz ki egy szimpatikus √°llatorvosi rendelŇĎt a k√∂zelben, t√°j√©koz√≥dj, hogy honnan tudsz neki megfelelŇĎ eledelt beszerezni. A golden retriever egy nagy mozg√°sig√©nyŇĪ kutya, sok szellemi √©s fizikai aktivit√°sra van sz√ľks√©ge, √≠gy nem maradhatnak el a s√©t√°k egy mozgalmas nap sor√°n sem. K√©rdezz k√∂rbe az ismerŇĎseid k√∂z√∂tt, hogy van-e esetleg olyan di√°k, aki egy kis zsebp√©nz ellen√©ben tud vigy√°zni a kuty√°ra. Mindenkinek lehetnek v√°ratlan teendŇĎi, √≠gy √©rdemes kijel√∂ln√∂d n√©h√°ny kutyaszittert ezekre az esetekre!¬†

Golden Retriever Tart√°si Tippek

2. Goldibiztos otthon

M√°r mielŇĎtt meg√©rkezik hozz√°tok a kis cs√∂pps√©g, √©rdemes biztons√°gos terepp√© tenni a kertet, vagy lak√°st, ahol majd helyet kap. Mert egy biztos: egy sz√©p papucs egy golden retriever k√∂ly√∂k szem√©ben a vil√°g legizgalmasabb j√°t√©ka. Ha nem szeretn√©d a kedvenc t√°rgyaidat a sz√°j√°ban l√°tni, mindenk√©ppen szerezz be sz√°m√°ra saj√°t j√°t√©kokat, r√°g√≥csontokat, vagy k√©sz√≠ts elŇĎ neki r√©gi pl√ľss√∂ket, kidob√°sra sz√°nt text√≠li√°kat, amivel szabadon gar√°zd√°lkodhat. Semmi fontos ne legyen az ŇĎ szemmagass√°gban elhelyezve, am√≠g nincs kellŇĎen kik√©pezve.

A csal√°ddal, lak√≥t√°rsakkal k√∂z√∂sen fektess√©tek le a¬† szab√°lyokat, amelyeket mindenki k√∂vetkezetesen betartat majd vele. A lak√°sban ki kell kijel√∂lni azokat a ter√ľleteket, ahova nem mehet, √©s ezekre a helyekre √©rdemes t√©relv√°laszt√≥t tenni, mert bizony k√∂nnyen utat f√ļr mag√°nak, hi√°ba az odatorlaszolt sz√©kek.

Mindenk√©ppen legyen meg az ŇϬ†saj√°t fekhelye, ahol este nyugov√≥ra t√©rhet. Ha kint alszik, kutyah√°zban, legyen min√©l k√∂zelebb a h√°zhoz, k√ľl√∂nben elŇĎfordulhat, hogy nem fog a hely√©n aludni, hanem az ajt√≥ elŇĎtt alszik majd a f√∂ld√∂n.

Golden Retriever Tart√°si Tippek

3. Legyen napirended!

A golden retriever egy nagyon jól alkalmazkodó kutyus, aki szívesen tölti gazdájával, vagy gazdáival a napjai nagy részét, többek között ezért is tartják családbarátnak. Könnyebben és gyorsabban fog alkalmazkodni azonban, ha egy konkrét napirendhez kell igazodnia: ha hozzászokik, hogy mikor van séta, etetés, és játék.

A k√∂ly√∂k goldikat h√°rom h√≥napos korukig napi n√©gyszer kell etetni, hat h√≥napos korukig napi h√°romszor, egy √©ves korukig k√©tszer, majd csak egyszer. Legyenek az etet√©sek idŇĎpontjai fixen meghat√°rozottak, ne legyen az, hogy egyszer d√©lben, m√°skor h√°romkor kap eb√©det.¬†

K√ľl√∂n√∂sen fontos a napirend, ha lak√°sban tartod a kutyust, ha hozz√°szokik ahhoz, hogy mikor viszed le levegŇĎre, egyhamar szobatiszta lesz.

(A lak√°sban t√∂rt√©nŇĎ kutyatart√°sr√≥l kor√°bban itt √≠rtunk.)

Golden Retriever Tart√°si Tippek

4. Tanul√°sra fel!

A Golden Retrieverek rendk√≠v√ľl intelligensek, √©s szeretnek tanulni, h√°l√°s feladat ŇĎket tan√≠tani. Ne v√°rj azonban tr√©ninggel addig, am√≠g megjelenik az elsŇĎ probl√©ma, kezdd el az elsŇĎ adand√≥ alkalommal!¬† Az elsŇĎ hat h√≥nap kulcsk√©rd√©s a tan√≠t√°sakor, ekkor alakul ki a jelleme, √©s ilyenkor m√©g nagyon egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎ √©s k√©szs√©ges, k√≠v√°ncsi a vil√°gra.¬†

Ne feledkezz meg azonban a kor√°r√≥l, √©s a korl√°tjair√≥l sem, l√©gy vele t√ľrelmes!¬† Egy kutya nem tud hossz√ļ ideig koncentr√°lni, ez√©rt √©rdemes t√∂bbsz√∂r, keveset gyakorolni vele, √∂t-t√≠z perces tanul√°sok ide√°lisak a sz√°m√°ra.¬†

A kutyatr√©nerek szerint a golden retriever tan√≠t√°s√°nak legjobb m√≥dja a jutalomalap√ļ tan√≠t√°s. A goldi nagyon szeret a gazd√°ja kedv√©ben j√°rni, √©s im√°dja a pozit√≠v visszajelz√©seket. Mindig dics√©rd, amint j√≥l csin√°l valamit, ahelyett, hogy leszidn√°d, amikor rosszul teljes√≠t. Ha √ļgy √©rzi, el√©gedetlen vagy vele, nem lesz motiv√°lt a tov√°bbi tanul√°sra!

Az elsŇĎ dolog, amit meg kell tanulnia, az a neve. Kedvesen sz√≥l√≠tgasd a nev√©n, √©s amikor odafigyel r√°, dics√©rd meg. A m√°sodik dolog a priorit√°si list√°n a szobatisztas√°g. Ha kertben tartod, ha nem, val√≥sz√≠nŇĪleg lesznek olyan idŇĎszakok, amikor bent kell lennie (p√©ld√°ul hideg t√©li napokon, esŇĎben, vagy eleinte, am√≠g meg nem kapta a sz√ľks√©ges olt√°sokat). Kiskorban nagyon nehezen tartj√°k vissza a vizelet√ľket, √≠gy amint vizel√©si ingert √©reznek, szinte azonnal k√∂nny√≠teni akarnak magukon. Ha j√°tsz√°s k√∂zben azt l√°tod a kis√°llatodon, hogy valamit nagyon keresg√©l, val√≥sz√≠nŇĪleg helyet keres a vizel√©sre. Ilyenkor kapd fel, √©s vidd oda, ahol szabad a p√°lya, ut√°na pedig nagyon dics√©rd meg. ElŇĎ a jutalomfalatokkal!

Golden Retriever Tart√°si Tippek

5. Aktív kutyához aktív gazdi

Egy golden retriever a Te k√∂z√©rzetedre is hat√°ssal lesz, mellette nem tudod meg√ļszni, hogy napi szinten friss levegŇĎre menj, ami egy√©bk√©nt nagyon is j√≥t√©kony sz√°modra is.¬†Ňź tipikusan az a kutya, aki √∂r√∂mmel, farokcs√≥v√°lva fut oda hozz√°d a p√≥r√°zzal, √©s h√°t ki tudna erre nemet mondani?¬†K√∂sd fel a gaty√°d, √©s legy√©l Te is akt√≠v vele egy√ľtt!

Gondoskodj r√≥la, hogy a s√©t√°k ne csak egyszerŇĪ s√©t√°k legyenek, hanem legyen benn√ľk j√°t√©k, kih√≠v√°s a goldi sz√°m√°ra! √Črdemes egy labd√°t is magaddal vinni, √∂r√∂mmel fogja visszavinni ak√°rh√°nyszor csak eldobod neki.¬†

A golden retrieverek nagyon szeretek a vizet, így ne feledkezz meg róla, ha éppen tóközelbe mész kirándulni!

Golden Retriever Tart√°si Tippek

6. √Āpol√°s

A golden retrievert a gy√∂ny√∂rŇĪ, selymes arany szŇĎre miatt is szeretj√ľk, de ezt a csodabund√°t bizony √°polni kell ahhoz, hogy sz√©p maradjon. Rendszeres kefel√©s√©st ig√©nyel a szŇĎre, mert t√∂bb n√©gyl√°b√ļ bar√°tj√°val ellent√©tben ŇĎ nem csak a vedl√©si idŇĎszakokban, hanem eg√©sz √©vben hullajtja a szŇĎr√©t. M√°r kiskor√°t√≥l fogva √©rdemes hozz√°szoktatni ehhez, ha ezt¬†szŇĎrtelen√≠tŇĎ kesztyŇĪvel teszed, biztosan im√°dni fogja!

Golden Retriever Tart√°si Tippek

+1. Szeresd ŇĎt

FŇĎleg a kezdeti neh√©zs√©gekkor, amikor nem felt√©tlen√ľl olyan g√∂rd√ľl√©kenyen alakul a kutyatart√°s, mint ahogy azt elk√©pzelj√ľk, hajlamosak vagyunk t√ļlagg√≥dni a helyzetet. √Čs igen, van felelŇĎss√©g, van hibalehetŇĎs√©g, de nem szabad megfeledkezni arr√≥l, hogy a kutya v√©geredm√©nyben csak szeretetre √©s odafigyel√©sre v√°gyik, √≠gy nem baj, ha n√©ha nem te vagy a t√∂k√©letes gazdi. Ha gyakran megsimogatod √©s t√∂rŇĎdsz vele, az m√°r egyenes √ļt ahhoz, hogy boldog legyen a kutyusod!

Golden retrieverGolden retriever tippekKutyaKuty√°s tippekLabrador

Kommentelés

Minden komment moder√°l√°sra ker√ľl megjelen√≠t√©s elŇĎtt.