Golden Retriever Tartási Tippek 🐕
0 komment

6+1 tipp kezdő goldisoknak

A golden retriever amerikai filmek legnépszerűbb családi kutyája, és ez nem véletlen: szelídségével, barátságosságával egy pillanat alatt belopja magát bárki szívébe. Ettől függetlenül, mint minden kisállat befogadása, a golden retrieveré is nagy felelősséggel jár, amire érdemes már az érkezése előtt felkészülni. Ebben a cikkben ebben szeretnénk segíteni neked!

1. Tájékozódj időben!

Mire megérkezik a kutyus, legyen egy listád minden szolgáltatásról, kellékről, amire szüksége lehet. Válassz ki egy szimpatikus állatorvosi rendelőt a közelben, tájékozódj, hogy honnan tudsz neki megfelelő eledelt beszerezni. A golden retriever egy nagy mozgásigényű kutya, sok szellemi és fizikai aktivitásra van szüksége, így nem maradhatnak el a séták egy mozgalmas nap során sem. Kérdezz körbe az ismerőseid között, hogy van-e esetleg olyan diák, aki egy kis zsebpénz ellenében tud vigyázni a kutyára. Mindenkinek lehetnek váratlan teendői, így érdemes kijelölnöd néhány kutyaszittert ezekre az esetekre! 

A családbarát kutya

2. Goldibiztos otthon: így várd golden retrievered

Már mielőtt megérkezik hozzátok a kis csöppség, érdemes biztonságos tereppé tenni a kertet, vagy lakást, ahol majd helyet kap. Mert egy biztos: egy szép papucs egy golden retriever kölyök szemében a világ legizgalmasabb játéka. Ha nem szeretnéd a kedvenc tárgyaidat a szájában látni, mindenképpen szerezz be számára saját játékokat, rágócsontokat, vagy készíts elő neki régi plüssöket, kidobásra szánt textíliákat, amivel szabadon garázdálkodhat. Semmi fontos ne legyen az ő szemmagasságban elhelyezve, amíg nincs kellően kiképezve.

A családdal, lakótársakkal közösen fektessétek le a szabályokat, amelyeket mindenki következetesen betartat majd vele. A lakásban ki kell kijelölni azokat a területeket, ahova nem mehet, és ezekre a helyekre érdemes térelválasztót tenni, mert bizony könnyen utat fúr magának, hiába az odatorlaszolt székek.

Mindenképpen legyen meg az ő saját fekhelye, ahol este nyugovóra térhet. Ha kint alszik, kutyaházban, legyen minél közelebb a házhoz, különben előfordulhat, hogy nem fog a helyén aludni, hanem az ajtó előtt alszik majd a földön.

Golden Retriever a szabadbdan

3. Legyen napirended!

A golden retriever egy nagyon jól alkalmazkodó kutyus, aki szívesen tölti gazdájával, vagy gazdáival a napjai nagy részét, többek között ezért is tartják családbarátnak. Könnyebben és gyorsabban fog alkalmazkodni azonban, ha egy konkrét napirendhez kell igazodnia: ha hozzászokik, hogy mikor van séta, etetés, és játék.

A kölyök goldikat három hónapos korukig napi négyszer kell etetni, hat hónapos korukig napi háromszor, egy éves korukig kétszer, majd csak egyszer. Legyenek az etetések időpontjai fixen meghatározottak, ne legyen az, hogy egyszer délben, máskor háromkor kap ebédet. 

Különösen fontos a napirend, ha lakásban tartod a kutyust, ha hozzászokik ahhoz, hogy mikor viszed le levegőre, egyhamar szobatiszta lesz.

(A lakásban történő kutyatartásról korábban itt írtunk.)

Kölyök goldi

4. Tanulásra fel! A kölyök golden retriever iskolája

A Golden Retrieverek rendkívül intelligensek, és szeretnek tanulni, hálás feladat őket tanítani. Ne várj azonban tréninggel addig, amíg megjelenik az első probléma, kezdd el az első adandó alkalommal!  Az első hat hónap kulcskérdés a tanításakor, ekkor alakul ki a jelleme, és ilyenkor még nagyon együttműködő és készséges, kíváncsi a világra. 

Ne feledkezz meg azonban a koráról, és a korlátjairól sem, légy vele türelmes!  Egy kutya nem tud hosszú ideig koncentrálni, ezért érdemes többször, keveset gyakorolni vele, öt-tíz perces tanulások ideálisak a számára. 

A kutyatrénerek szerint a golden retriever tanításának legjobb módja a jutalomalapú tanítás. A goldi nagyon szeret a gazdája kedvében járni, és imádja a pozitív visszajelzéseket. Mindig dicsérd, amint jól csinál valamit, ahelyett, hogy leszidnád, amikor rosszul teljesít. Ha úgy érzi, elégedetlen vagy vele, nem lesz motivált a további tanulásra!

Az első dolog, amit meg kell tanulnia, az a neve. Kedvesen szólítgasd a nevén, és amikor odafigyel rá, dicsérd meg. A második dolog a prioritási listán a szobatisztaság. Ha kertben tartod, ha nem, valószínűleg lesznek olyan időszakok, amikor bent kell lennie (például hideg téli napokon, esőben, vagy eleinte, amíg meg nem kapta a szükséges oltásokat). Kiskorban nagyon nehezen tartják vissza a vizeletüket, így amint vizelési ingert éreznek, szinte azonnal könnyíteni akarnak magukon. Ha játszás közben azt látod a kisállatodon, hogy valamit nagyon keresgél, valószínűleg helyet keres a vizelésre. Ilyenkor kapd fel, és vidd oda, ahol szabad a pálya, utána pedig nagyon dicsérd meg. Elő a jutalomfalatokkal!

Golden Retriever Tartási Tippek

5. Aktív kutyához aktív gazdi, vagy kösd fel a gatyád goldidhoz

Egy golden retriever a Te közérzetedre is hatással lesz, mellette nem tudod megúszni, hogy napi szinten friss levegőre menj, ami egyébként nagyon is jótékony számodra is. Ő tipikusan az a kutya, aki örömmel, farokcsóválva fut oda hozzád a pórázzal, és hát ki tudna erre nemet mondani? Kösd fel a gatyád, és legyél Te is aktív vele együtt!

Gondoskodj róla, hogy a séták ne csak egyszerű séták legyenek, hanem legyen bennük játék, kihívás a goldi számára! Érdemes egy labdát is magaddal vinni, örömmel fogja visszavinni akárhányszor csak eldobod neki. 

A golden retrieverek nagyon szeretek a vizet, így ne feledkezz meg róla, ha éppen tóközelbe mész kirándulni!

Golden Retriever Tartási Tippek

6. Ápolás

A golden retrievert a gyönyörű, selymes arany szőre miatt is szeretjük, de ezt a csodabundát bizony ápolni kell ahhoz, hogy szép maradjon. Rendszeres kefélést igényel a szőre, mert több négylábú barátjával ellentétben ő nem csak a vedlési időszakokban, hanem egész évben hullajtja a szőrét. Már kiskorától fogva érdemes hozzászoktatni ehhez, ha ezt szőrtelenítő kesztyűvel teszed, biztosan imádni fogja!

Golden Retriever Tartási Tippek

+1. Szeresd őt

Főleg a kezdeti nehézségekkor, amikor nem feltétlenül olyan gördülékenyen alakul a kutyatartás, mint ahogy azt elképzeljük, hajlamosak vagyunk túlaggódni a helyzetet. És igen, van felelősség, van hibalehetőség, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kutya végeredményben csak szeretetre és odafigyelésre vágyik, így nem baj, ha néha nem te vagy a tökéletes gazdi. Ha gyakran megsimogatod és törődsz vele, az már egyenes út ahhoz, hogy boldog legyen a kutyusod!

Golden retrieverGolden retriever tippekKutyaKutyás tippekLabrador

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények