Túlsúlyos Macska: Okok és Következmények 🧶
0 komment

Egyre több a túlsúlyos macska. Az elhízás, mint igen gyakori népbetegség nem csak minket, de kedvenceinket is érintheti. Olyannyira, hogy a házi macskák megközelítőleg 59%-a túlsúlyos kategóriába esik.

Cikkünkből kiderül többek között, hogy mikortól számít pufinak egy macska, mi okozhatja a súlyfelesleget, hogyan lehet őt lefogyasztani…de még számos más kérdéskörről is szó esik. Ha úgy érzed szőrgombócod mostanában kicsit kerekebb, érdemes átböngészned írásunkat!

Túlsúlyos macska: mikortól számít annak

Egy átlagos cica növekedési időszaka, tehát 8-12 hónapos korára éri el az ideális testsúlyát. Ez későbbi élete során remek viszonyítási alapként tud szolgálni.

Ha száraz számadatokkal szeretnénk élni, akkor egy cica akkor számít túlsúlyosnak, ha 10-20%-kal meghaladja jelenlegi testsúlya az ideális testsúlyát. Honnan tudhatod mi is pontosan cicád ideális testsúlya? Ez elsősorban korától, nemétől és fajtájától függ, de hoztunk rá néhány példát. A bengáliaké 2.8-4.5 kg között mozog, a házi macskáké 3-5 kg között, a brit rövidszőrűeké 4-6 kg között, míg a maine coon-oké 4.5-8 kilogram között egészséges tartomány.

Túlsúlyos macska: alvás egész nap

A súlyfelesleg tényét legegyszerűbben te magad tudod megállapítani ránézésre és egy kis tapogatással. Mutatjuk is hogyan ismerhető fel a túlsúlyos macska:

Alultáplált cica: Bordák és a medence jól kivehetők, a nyak vékony, a derék keskeny, a hasüreg beesett, zsírréteg nem található.

Ideális testsúlyú cica: Bordák kitapinthatók, de szemmel nem láthatók, felülnézetből a derék alig észlelhető. A has eltakarja a lágyék mélyedését.

Túltáplált cica: Vékony zsírréteg látható a bordák fölött, de még könnyen kitapintható. A has kissé kerek, lágyéknál járás közben enyhén himbálózó zsírréteg.

Elhízott cica: Bordák és a medence nehézkesen kitapinthatók a zsírréteg alatt, a has kerek, derék alig látható.

A súlyfelesleg lehetséges okai

A hízás folyamata akkor megy végbe, mikor hosszú távon több kalória kerül a szervezetbe, mint amire valójában szükség van, a maradék energia pedig zsír formájában “hasznosul”. Sok tényező okozhatja, ha cicusod az utóbbi időben kicsit husibb lett, de a következők nyomnak leginkább a latba.

  • Ivartalanított kandúrod van. A műtét után ugyanis csökken a mozgás mennyisége, már nem olyan szívesen mennek kalandozni, de továbbra is ugyanannyit esznek.
  • Ha nőstény cicád van és súlygyarapodása pikk-pakk megtörtént, illetve teste körte formát kezd felvenni, gyanakodj arra, hogy bizony babák vannak úton.
  • Utcáról mentett cica a társad, aki annak idején a viszontagságos körülmények közt mindent felfalt, amit csak talált. Ez az ösztön, ha társul a “free-feedinggel” - amikor egész nap hozzáfér eledeléhez - szinte biztos, hogy előbb-utóbb megindul a gyarapodás a túlevésnek köszönhetően.
  • Valamilyen betegség áll a háttérben. A Cushing-kórnak, pajzsmirigy-túlműködésnek és a hasnyálmirigy-rák mind olyan betegség, amelynek egyik fő indikátora a hízás. Természetesen a vizsgálat és a diagnosztizálás az állatorvos feladata.
  • Macsekod 2 és 10 év között van. Mire betöltik a második életévüket, egyre csökken mozgásigényük és tolódik ki alvási periódusuk, így még kevesebb energiát használnak fel, kalóriát égetnek el, mint eddig és elkezdenek kiesni “versenysúlyukból”.

Túlsúlyos macska: kölyökkorban is számít a súlyfelesleg?

A hosszú távú túlsúlyosság következményei

Mondanunk sem kell, hogy az évekig cipelt súlyfelesleg nem lesz kegyes a kisállat egészségügyi állapotához. A legrosszabb, hogy akár 2 évvel megrövidítheti kedvenced várható élettartamát és sokkal hajlamosabbá teszi arra, hogy bármilyen betegség vagy kockázat kialakuljon nála, leginkább a következők:

  • a rák különböző típusai
  • diabétesz
  • szívproblémák, magas vérnyomás
  • zsírmájbetegség
  • ízületi gyulladás
  • húgykő
  • bőrproblémák
  • légzési nehézségek (például Pickwick-szindróma)
  • fertőzésekre való nagyobb fogékonyság
  • altatási kockázat műtéteknél

Lebegjen szemünk előtt az, hogy egy olyan időszakos kellemetlenség, mint a cica diétán tartása sokkal inkább elviselhetőbb dolog, mintha később szenvedni látnánk.

Túlsúlyos macska: Hogyan fogyasszam le a cicám?

Mint minden az egészségre kiható változásnál, úgy most is az első egy állatorvosi vizit. A szakember hasznos tanácsokkal tud ellátni a bundás étrendjét és mozgását tekintve, ezt kiegészítve az interneten böngészve erről a témáról is hasznos tartalmakra bukkanhatunk

Változtatások az étrendben

Soha ne csökkentsük hirtelen cicánk adagjait, vagy koplaltassuk, mert ennek hosszú távon akár alultápláltság vagy vitaminhiány lehet a vége, ami sok esetben rosszabb kimenetel, mint az elhízás. A fő nyomvonal, amit követni érdemes, a fehérjében és húsban gazdag, de zsírban és szénhidrátban szegény diéta. Megközelítőleg 60 kcal/ideális testsúly kg a kalóriaszükséglete egy átlagos macskának. 

Időzítsd mindig ugyanakkorra az etetéseket, így cicád is kalkulálni tud mennyit kell még kibírnia a következő tálka finomságért, illetve a napi adagot minimum 2 alkalomra osztva ajánlott odaadni. 

Nagy segítség lehet a súlyvesztésben, ha a száraztáp és a nedves eledel arányát kicsit megbillentjük az utóbbi javára, ugyanis a nedves eledelekben nevükhöz híven sokkal több a folyadék, ez szuper plusz vízpótlást is jelent, egyúttal az anyagcserét is gyorsabb működésre ösztökéli, arról nem is beszélve, hogy egy kisebb adag táp akár 400 kalóriát tartalmazhat. Száraztáp választásnál ma már találhatunk kalóriacsökkentett vagy egyéb szempontból fogyókúrás eledeleket, amiktől nem kell tartani, hiszen minden más cicánk egészségét szolgáló vitamin és rost megtalálható benne, csupán kevesebb energiát tartalmaz. 

Beiktathatunk különböző vitaminokat is kedvencünk diétás étrendjébe, a legnagyobb segítséget a fogyásra való törekvés esetében a króm, a karnitin és az A-vitamin tudja nyújtani. 

Változtatások a mozgásban

Diétázó macskáknak napi 30 perc testmozgás ajánlott, 2 negyedórás szekcióra osztva. Ez a mennyiség elegendő lesz, ahhoz, hogy a felesleges energiáit lemozogja, az anyagcseréje felpörögjön és meginduljon fokozatosan a zsírvesztés

Szerezzünk be egy olyan speciális labdát, amibe étel rejthető, ez remekül motiválni fogja a mozgásra. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne jutalomfalatokat tegyünk bele, hanem cicánk aznapi elemózsiájának egy részét.

Egy tollseprű is felkelti még a legidősebb cirmik figyelmét is, ösztönösen igyekeznek megkaparintani az előttük elhúzott mézes madzagot. 

Minden hiába, semmi sem veszi rá cicád a sportolásra? Biztos láttál te is cuki videókat, ahol macskák kergetik a piros lézerpöttyöt, ha eddigi próbálkozásaid nem koronázza siker, érdemes egy lézermutató kütyünek is esélyt adni

Ha kialakult mit, mennyit és mikor adhatunk enni a delikvensnek, illetve rátaláltunk arra a mozgásformára is, amit szívesen végez, akkor sínen vagyunk. A kitűzött cél eléréséig 2-3 hetente szükséges konzultálni az orvossal, illetve ilyenkor lesz lemérve is a cirmi. 

További tartalmakért kövess minket Facebookon is!

BetegsegEgészségMacskaMacskás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények