Szobatiszta Kutya: 6 Tipp a Neveléshez🧴
0 komment

Kézikönyv kutyusod szobatisztaságra neveléséhez


Természetes, hogy egy éppen a világba csöppent kutyus nem tudja azokat a szabályokat, amelyeket gazdáik hosszú idők során alakítottak ki a ház körül. Éppen ezért a nevelés fontos része a beilleszkedésének, és ennek is egy sarkalatos pontja a szobatisztaság kérdése. Elsőre nehéznek tűnik egy izgő-mozgó kisállatot a megfelelő helyre terelni, ha szólítja a szükség, de néhány alapvető ismeret birtokában a témában hamar profi tanítóvá válhatsz! Mutatjuk hogyan lesz kedvencedből szobatiszta kutya!

Szobatiszta kutya nevelése

 1. Szerencsés véletlenek


Semmiképp se büntesd meg kedvenced, ha rossz helyre ürít! Már csak azért se, mert az ellenkezőjére fordulhat az ügy: nem fogja érteni, miért bünteted, és csak azt éred el, hogy legközelebb a ház rejtett részein végezze a dolgát, hogy elkerülje a haragod. A balesetek szükséges velejárói egy kiskutya befogadásának, olyan kedvencet nem fogsz találni, aki szobatisztán születik. Legyél vele elnéző!


Számára ez egy ismeretlen világ, ahol a szőnyeg és a fű hasonlóan értéksemleges helyek, se nem jó, se nem rossz kategóriák a dolga végzésére. A pozitív megerősítés a legjobb eszköz arra, hogy bizonyos helyek átbillenjenek nála semlegesből a jó kategóriájába. 


A pozitív megerősítés gyakorlásához a legegyszerűbb, ha szerencsés véletlenek folytán kapod őt rajta! Hagyd, hogy a kertben lézengjen szabadon, előbb-utóbb szólítani fogja a szükség. Ha jó helyen végzi a dolgát, nagyon dicsérd meg, akár jutalomfalatot is adhatsz neki!  Ahhoz, hogy rögzüljön benne ez a tudás, persze sokszor meg kell ismétlődnie az esetnek, de mivel egy kiskutya kevés ideig tudja visszatartani a vizeletét, lesz rá alkalom bőven.


Egy idő után meg fogja érteni, hogy mire kapja a jutalmát, és törekedni fog arra, hogy újra a kedvedben járjon!


(Házilag elkészíthető jutalomfalat ötleteket itt találsz!)

Szobatisztaságra nevelés


2. Figyeld meg a szokásait

A legtöbb kutyánál megfigyelhető egy tendencia azzal kapcsolatban, hogy mikor, milyen időközönként, milyen megelőző jelenségekkel ürít. Vannak például kutyák, akik sietve idegesen járkálnak fel-alá helyet keresve, vagy a megszokottnál izgágábbak lesznek. Ha látod a kutyádon a nagybetűs jelet, fogd meg, és vezesd ki, hogy ne is legyen lehetősége hibázni! Ez mindkettőtöknek jó, neki jár a jutifali, Te pedig megspóroltál magadnak egy takarítást!


3. Tájékozódj kutyusod határairól!


Segítség lehet a számodra, ha tudod, mire számíts kedvencedtől. Talán magadtól nem is gondolnád, egy kölyökkutyának milyen gyakran van szüksége ürítésre! Ehhez a legpontosabb információt akkor kaphatsz, ha feljegyzed, hiszen egyedenként eltérhet ennek gyakorisága. Megfigyelhetőek azonban általános tendenciák, például a kisebb testű kutyák gyakrabban ürítenek, mert kisebb az emésztőrendszerük és a húgyhólyaguk. 


Ez persze a kortól is függ, a 8 és 16 hét közötti kutyák mindössze két óráig tudják visszatartani a vizeletüket, míg 16 hét után már ennek a duplájára, 4 órára is képesek. Ez a képesség fokozatosan, az életkor előrehaladtával erősödik, egy felnőtt kutya akár 10-12 órát is kibír. Ne várd tehát a kiskutyádtól, hogy egy egész éjszakát átvészeljen pisi nélkül! Valószínűleg eleinte lesz olyan, hogy éjszakánként fel kell kelned vele, vagy legalábbis korábban ébreszt reggelente, mint szeretnéd, de ne aggódj: ez egy ideiglenes állapot.

 

Szobatiszta kutya: a lakáskutyáknál a legfontosabb

4. A biztos pont: a szobatiszta kutya iránytűje

Ha úgy érzed, a kutyád temérdek ismétlés után sem érti meg a kint és a bent különbségét, hasznos lehet, ha mindig pontosan ugyanarra a helyre irányítod. Például ha mindig ugyanahhoz a bokorhoz viszed, vagy oszlophoz, könnyebben megérti, hogy az az egy bizonyos hely való ürítésre, mintha a kert vagy utca több pontját is alkalmasnak hinné erre.


Ha még csak tervezed a kiskutya családba fogadását, érdemes már a hazahozatala előtt kijelölni ezt a helyet! Így mindvégig következetes lehetsz, és nem zavarod össze a kutyusod azzal, hogy egyszer itt, egyszer ott tetted le, amikor szólította a szükség. A következetesség a legfontosabb elv egy kutya tanítása során, törekedj itt is erre!


5. A kennel nem ördögtől való dolog!

A kennel nagyon megosztó téma kutyatartók körében, sokan ódzkodnak tőle. Hasznos lehet azonban a hordozható kennelt eszközként használni a szobatisztaságra való nevelésben is. A kutyák is olyan lények, akik szeretik a tisztaságot, nem piszkítanak ugyanarra a helyre, ahol alszanak. Ha például el kell ugranod a boltba, vagy főzni szeretnél egy ebédet, hasznos lehet, ha addig a kutyus a kennelben pihen. Ez idő alatt nagy valószínűséggel nem fog baleset történni! Semmiképp se hagyd azonban a kiskutyád a kennelben két óránál tovább.


A kennelhez való szoktatás azért is fontos, mert még a kerti kutyák esetében is előfordulhat, hogy például egy állatorvosi látogatásra szükség lesz rá, és jó, ha nem akkor találkozik a szerkezettel először!

 

6. Azok a fránya rutinok... A szobatiszta kutyához idő kell

Azt mondják, minden új tevékenység elvégzése addig okoz nehézséget, amíg rutinná nem válik. Gondoljunk csak bele, gyerekként még a szüleink noszogattak minket, hogy menjünk fogat mosni, felnőttként szinte el sem tudunk úgy aludni, hogy nem tiszták a fogaink. Így van ez a kiskutya esetében is: számára is ki kell alakulnia egy rutinnak, hogy rendellenessé váljon, ha nem aszerint cselekszik. Tudja a kutyusod, hogy mire számíthat tőled, de ehhez előbb Neked kell tudnod, hogy Te milyen rutint tudsz diktálni neki!

Először is, tervezd meg az étkezései konkrét időpontját. Minden nap ugyanabban az időpontban kapjon ételt, így átláthatóan oszlik el a napja, és nagyobb valószínűséggel áll be az emésztése fix időpontokra. 


Íme egy példa arra, milyen tevékenységekhez kapcsolhatod a szobatisztasági rutint:

Vidd ki a kutyusod....

  • Ébredés után

  • Minden étkezés után (jellemzően étkezés után 20 perccel jelentkezik náluk az inger)

  • Minden napközbeni szundi után

  • Minden közös játszás után

  • Lefekvés előtt


Előfordul, hogy a lefekvés és a felkelés között sem bírja magában tartani a vizeletét kutyusod, de ezért ne hibáztasd, kölyökkorban ez teljesen normális! Törekedj arra, hogy a hálószobádtól olyan távolságban aludjon kedvenced, hogy meghalld, ha jelez! Tartsd készenlétben a pórázt, cipőt, hogy azonnal hoppani tudj, és Téged se szakítson ki hosszú időre az álomból! Ez fájdalmas lehet olykor, de ne aggódj, csak a kezdetekben kell ezzel számolnod. 


Ugye, hogy nem is tűnik olyan nehéznek a szobatisztaságra való nevelés? Következetesség, pozitív megerősítés, rutinok kialakítása – ezekre lesz a legnagyobb szükséged! Ne támassz kutyád felé irreális elvárásokat, legyél vele türelmes, és meglátod, hamarosan megtérülnek a tanításaid és kedvencedből egy-kettőre szobatiszta kutya lesz!

Kövess minket Facebookon is!

ÁpolásEgészségKutyaKutya nevelésKutyás tippekSzobatisztaság

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények