Amit a Németjuhászról Tudnod Kell 🐾
0 komment

Kézikönyv kezdő és leendő tulajdonosoknak

Talán Te is emlékszel Rex felügyelőre, a gyönyörű rendőrkutyára, aki többmilliós nézettséget generált a tévéképernyőn, rengeteg ember szívébe lopva be magát. Egy többévados sorozatban szerepelni képzett színészként is megterhelő lehet, gondolj csak bele, mi kellhet ahhoz, hogy egy kutya ilyen jól vegye a forgatás akadályait és nehézségeit? Fegyelmezettség, intelligencia, idomíthatóság, bátorság. És ez nem csak a híres Rex sajátja, hanem az összes németjuhászé, akit képességeik kiaknázásával nevel gazdája.

Milyen kutya a németjuhász?

A németjuhász (német juhászkutya) az élet rengeteg terén megállja a helyét: intelligenciája, alázatossága, megbízhatósága alkalmassá teszi őt rendőrségi, határvédelmi, őrző-védői feladatok, teljesítésére, de még terápiás kutyaként is megbízható állat. Nagyon jó diák, kiemelkedő agyi kapacitásának köszönhetően gyorsan sajátít el összetett trükköket, feladatokat is. Terhelhető, magas munkamorállal rendelkező kutya, aki mellett egészen biztosan nem fogsz unatkozni, akármilyen indíttatásból szeretnéd, hogy melléd szegődjön.

Valószínűleg ha ezt a cikket olvasod, Te inkább otthonodban, házi kedvencként látnád szívesebben, semmint szolgálati kutyaként. Ne aggódj, hálás kihívás őt családi kutyaként, vagy társként tartani: hűséges, emberbarát típus, aki ha egyszer elköteleződik gazdája mellett, a végsőkig ragaszkodik a védelméhez. 

Fontos azonban tudni, hogy családban is hajlamos arra, hogy egygazdás kutya legyen: valószínűleg lesz egy olyan családtag, akihez jobban fog kötődni, mint a többihez. Ha gondot fordítasz a megfelelő szociláódására, remekül kijön más kutyákkal, vagy macskákkal is, és egész biztos, hogy kisgyermeket is bátran egyedül lehet vele hagyni.

Megjelenése

Közepes nagyságú, robosztus külsejű kutya, legjellemzőbb színpárosa a barna és a fekete, de nem ritka a vöröses, vagy krémszínű színek megjelenése is a bundáján. A rövid- és a hosszúszőrű németjuhász külön fajtának számít, utóbbit ónémetjuhásznak is nevezik. Tulajdonságai megegyeznek a félhosszú szőrű németjuhászéval, mindössze megjelenésben térnek el. Erős, izmos teste, magabiztos megjelenése, intelligens, fürkésző tekintete ideális társsá teszi őt bárki számára, aki megbízható, hűséges kutyát szeretne maga mellett tudni.


A tökéletes kutya?

Az eddigiek alapján biztosan arra gondolsz: ha a világ összes jó tulajdonsága igaz rá, miért nem mindenki ezt a fajtát tartja? Vannak hátrányai a tartásának? Bár a németjuhász rendelkezik a potenciállal, hogy a tökéletes kutyává válhasson, ehhez komoly idő- és energiabefektetésre van szükség gazdájától, ugyanis, amennyiben a mentális és fizikai szükségletei nincsenek kielégítve, problémássá, ingerültté válhatnak.

Ezért a németjuhászt kifejezetten azoknak a gazdijelölteknek ajánljuk, akik hajlandóak figyelembe venni a fajta eredendő szükségleteit, munkamorálját, szellemi kapacitását, mozgásigényét. Első kutyának talán kevésbé ideális, de ez is attól függ, hogy mennyire készül fel gazdája az érkezésére.

 

Óvatosan a tenyésztőkkel

Ha tenyésztőtől vásárolsz németjuhászt, semmiképp se ár alapján válassz. A németjuhász a túltenyésztése miatt rengeteg betegségre hajlamos, köztük szembetegségek, gerincet és csípőt érintő elváltozások jellemzőek a fajra, valamint a váll- és csípőizületi diszplázia által is veszélyeztetett. Utóbbi egy örökletes betegség, amelynek megjelenése elkerülhető, ha a beteg kutyákat kizárják a tenyésztésből. Ezért fontos, hogy megbízható tenyészőtől vásároljuk. Miután ő sok pénzt fektet abba, hogy egészséges kutyát bocsásson új gazdához, így egyértelmű, hogy több az ára, mint annak a kutyának, akire ezeket a költségeket nem fordították rá. Jelenleg, 2021-ben 40-60 ezer forint között van egy fajtiszta kölyök németjuhász ára, amelyet megfelelő oltásokkal látnak el. Tényleg nem érdemes ezen spórolni, más fajtiszta kutyákhoz képest még így is alacsony az áruk!

 

Németjuhász ágyon

A németjuhász ápolása

A németjuhász bár nem tartozik a legtöbb ápolást igénylő kutyák közé, nagyfokú szőrhullása miatt rendszeresen kell kefélni a bundáját, ha nem akarjuk, hogy összecsomósodjon. Ehhez javasolt beszerezni jó minőségű szőrtelenítő kefét, és/vagy szőrtelenítő kesztyűt, mert ez a fajta bizony nem kíméli a környezeted a szőrhullatástól, vedlési időszakokon kívül sem. Ha extra védelmet szeretnél kedvenced számára, időnként menj át a bundáján bolhafésűvel is!

Karmainak rövidítésére is szükség lehet időnként, főleg, ha füves területen mozog a legtöbbet, és nem tudja hol lekoptatni őket. Ha indokolt, a fülét is érdemes kitisztítani, illetve szemváladékot letörölni. Ha olyan elváltozást tapasztalsz kutyádon, ami korábban nem fordult elő, mindenképp keress fel egy állatorvost!


Így tápláld

Fontos, hogy mindig korának megfelelő táplálékkal és mennyiségben etesd németjuhászodat. Erről legjobb, ha állatorvosod kérdezed, mert ő az, aki látja a testi kondícióit, méretét, egyedi tulajdonságait - ezek alapján tud személyreszabott tanácsot adni. Általában az eledelek csomagolásán szerepel a mennyiségi javaslat életkorokra bontva, ezeket mindenképpen olvasd el!

A nagytermetű kutyák számára életveszélyes lehet a puffadás, a németjuhász mély mellkasa miatt is különösen vigyázni kell erre! Inkább oszd több kisebb adagra az ételét, valamint semmiképp se vidd közvetlen evés után sétálni! 

Németjuhász szabadban


Nekem való a németjuhász?


Bár a németjuhász alkalmas arra, hogy családi kutyaként tartsák, ösztönei mégis munkakutyává teszik. Nem ő lesz az a típusú kutya, aki szívesen lazsál hétvégén a családdal a tévé előtt. Gondoskodj róla, hogy elegendő feladatot adsz neki, ekkor érzi magát jól! Nem elegendőek a séták, szükség van kiegészítő sportokra és játékokra is.  Jó gazdája akkor leszel tehát, ha aktív tudsz vele lenni. Nagyjából napi két óra mozgásra van szüksége, ez az idő legyen változatos: séta, futás, labdajáték, tanulás.  

Sajnos valószínűleg nem neked való azonban, ha lakásban szeretnéd tartani a kutyust – egy németjuhásznak szüksége van elegendő szabad térre, ahol kedve szerint mozoghat, valamint kifejezetten rosszul viseli, ha egyedül hagyják a lakásban. Ha számodra ezek nem jelentenek akadályt, megfelelő lehet a számodra a tartása, de mindenképpen alapos átgondolást igényel! (Korábban írtunk arról, mit érdemes figyelembe venned, ha lakásban szeretnéd tartani ebedet).


Mire van szüksége egy németjuhászos gazdinak?

Mivel sportos kutyáról van szó, akivel napi szinten fogsz sétálni, futni, sportolni, jó befektetés lehet számodra egy praktikus póráz. Ugyanazok a kellékek szükségesek a számára, mint minden kutyának: etetőtál, fekhely, nyakörv, játékok, megfelelő minőségű táplálék, és ápoláshoz szükséges eszközök, amelyeket fentebb részleteztünk. 

Amit azonban nem tudsz megvásárolni, az a türelem, az elkötelezettség, és az szorgalom, amit megkövetel tőled azzal, hogy akkor is aktivitásra ösztönöz, amikor legszívesebben az ágyból sem kelnél fel.

Németjuhász vízben

A pedagógia lényege nem a szigor

Talán emlékszel a Dzsungel könyve musicalből arra a sorra, hogy a ,,Pedagógia lényege a szigor”. Nos, nem mindig. A németjuhász bár szereti a fegyelmezett kiállást ,,vezetőjétől”, szeret engedelmes lenni, és azt érezni, hogy feladatát jól végzi. Pozitív megerősítésekkel kell ellátni: ha valamit nem úgy csinál, ahogy elvárod tőle, mutasd meg neki, hogyan csinálja, ahelyett, hogy megszidnád a rosszul végzett gyakorlat miatt. Ha kölyökkorában örömteli tevékenységgé teszed számára a tanulást, biztosan nem törik meg lelkesedése!

Ő boldog kutya lesz, mert a képességeit hasznosítani tudja, Te pedig boldog gazdi, hogy egy okos és engedelmes kutyusod van.


Hasznosnak találtad cikkünket? Kövess minket Facebookon is!

EgészségKutyaKutya nevelésKutyafajtákKutyás tippekNémetjuhász

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények