Border Collie gazdi vagy? Így tedd boldoggá kutyosod!🏅🐑
0 komment

Mindig is kedvelted a border collie-kat, most pedig még inkább szeretnéd elmélyíteni a velük kapcsolatos tudásod?

A legjobb helyen jársz, mai cikkünkben ugyanis a karakán juhászkutyák, a border collie-k minden igényére kitérünk száraztáp ajánlótól kezdve, a tökéletes sportokon át egészen az ápolás fortélyaiig. Tarts velünk!

Nekem való?

Ahány kutyus, annyi személyiség, mégis észrevehetőek a border collie-knál is olyan sarkalatos tulajdonságok, amik szinte az összes fajtaképviselőre jellemzőek.

Egyértelműen neked való, ha:

  • egy szinte hihetetlenül intelligens és fogékony kutyust keresel. Az egyik legokosabb fajták közé tartozik nem véletlenül, csak arra ügyelj, hogy a tanítást már kölyökkorban elkezdd, nehogy rossz magatartási minták rögzüljenek blökidnél.

  • olyan ebre vágysz, aki a kutyafuttató sztárja lesz. Más bundásokkal szemben nem szokása dominánsan fellépni, inkább kíváncsi természet, bár a szocializációnak szintén érdemes már “serdülőkorban” nekilátni.

  • a tökéletes családi kedvencre ácsingózol. Mindene a “falkája”, viszont összejöveteleken adódhatnak olyan a természetéből adódó vicces helyzetek amikor például megpróbálja egy helyre terelni a rokonokat.

  • mindened a pörgés, az aktív életmód és élményeidet kutyusoddal is megosztanád. Szinte bármit kitalálhatsz, ő szívesen részt fog veled venni bármilyen eb-kompatibilis programon.

Border Collie tóparton

Nem feltétlenül neked való, ha:

  • lakásban tartható fajták után kutatsz. Mondanunk sem kell, hogy egy ilyen, energiától kicsattanó kutyus, nem fog megvárni otthon a kanapén szundikálva, amíg dolgozol. A legkisebb rossz ami történhet, hogy rögtönzött tutuló koncertet ad a szomszédoknak, de könnyen előfordulhat, hogy egy kis lakberendezésnek is nekilát.

  • nincs sok időd blökid ápolására. A collie-k gyönyörő bundazuhatagát ugyanis alaposan és következetesen kell karbantartani, különben befilcesedik és azon már csak a nyírógép segíthet.

  • sok a kisgyermek a családban. A legkisebbek alapjáraton nem zavarják, a ricsaj is hidegen hagyja, de totyogósok bokája után kaphat terelés gyanánt, esetleg fellökheti őket, hiszen kisebb megregulázandó jószágoknak tekintheti őket. A nagyobbacskákkal viszont már valóban remekül kijön.

  • házőrző kutyát keresel. Kíváncsi, nyitott, barátságos természete garantálja, hogy még a betörőt is beljebb invitálja. Annyi minden másban remekel, ez most pont nem az ő pályája.

Alapfelszerelés Border Collie-knak

Egy ilyen aktív kutyus szinte folyton pörög, úton van, virgonckodik, ettől függetlenül azért neki is szüksége van az alapvető kutyafelszerelésekre. Jó ha kéznél van egy nyakörv (vagy hám) és póráz kombináció, ha kicsit visszakéne fogni blökid energiáit. A dacolással elvesztegetett kalóriapótlást a legjobb egy praktikus tálkából intézni, a belevalóról is nemsokára szó lesz. A nap végi kajlálkodási igény biztosítására pedig a legjobb pár strapabíró játék.

Border Collie parkban

Száraztáp-kavalkád és étrendi ajánlás

A kutyaétrend már akkor sínen van, ha biztosított a magas hús-, rost- és fehérjetartalom, ugyanakkor visszafogott a zsír- és gabonabevitel. A táplálkozás alapköveit gyakorlatilag a minőségi száraztáp és a nedves eledel klasszikus duója szolgáltatja és ezek egészülnek ki kutyusod kedvenc zöldségeivel, gyümölcseivel, valamint egészséges jutalomfalatokkal, amiket akár otthon is összedobhatsz.

Kíváncsi vagy milyen tiltólistás ételek léteznek a kutyusok számára és mivel helyettesítheted őket? Ebben a cikkünkben mindent megtalálsz. Ha nehézségeid adódnak a zöldség-gyümölcs etetésével, próbálkozz a brokkolival, sárgarépával, zöldbabbal, spenóttal és sütőtökkel, valamint almával, körtével, mangóval, banánnal és áfonyával, hiszen ezeket mind-mind imádják a borderek. Plusz tipp, hogy az aznapi ételadagot 2 részre osztva add oda neki, illetve a nasikkal, jutifalatokkal óvatosan, a napi kalóriabevitel maximum 10%-át tegyék ki.

 

 

Border Collie a szabadban

Tökéletes border-sportok

A border collie-k számítanak a nagybetűs élsportolónak kutya-viszonylatban, hiszen rendkívül intelligensek, céltudatosak és fáradhatatlanok.

Nem meglepő módon számukra nem elég a napi 15 perc mozgás, inkább a minimum 2 óra az ideális. Ezt feloszthatod több sétára, illetve, ha van olyan biztonságos hely, ahol megteheted, vedd le a pórázról és engedd “vágtázni”. Az agytekervények napi megmozgatása is elengedhetetlen, ez történhet például trükktanulással vagy logikai, puzzle játékokkal, de a lehetőségekben tulajdonképpen határ a csillagos ég. Annyi biztos, hogy mellettük a gazdi sem tud ellustulni! Na de milyen mozgásformák is lettek a bordereknek teremtve?


Mozgásformák Border Collie-knak

  • Agility: Ez a fajta az agility koronázatlan királya! Ebben a gyorsaságot és ügyességet igénylő sportban örömét fogja lelni kedvenced, hiszen mind kiemelkedő testi és mentális adottságait kiaknázza.

  • Flyball: A borderek csapatsportokban is állják a sarat. Ebben a kategóriában pedig méltán népszerű - leginkább külföldön - a flyball. 4 gazdi-kutyus páros alkot csapatot (a fajta és a méret most nem mérvadó). Elindul az első kutyus és átugrál egy sor akadályon, majd a pálya végére érve megnyomja a gombot a labdadobó masinán, a kutyus elkapja a labdát és visszaviszi gazdájának. Ha ez sikeresen megvan, indulhat a következő játékos

  • CaniCross: A canicross egy olyan egyéni sport, ahol mindenképpen szükséged lesz egy speciális futópórázra. Ennek a póráznak annyi a lényege, hogy a derekadra erősíthető és szabad teret enged kezeidnek, és igen, másik felén kiskutyád fog szaladni. Bár canicross-versenyek is léteznek már, ahol a nevezhető távolság 1 km-től 45 km-ig terjed, először inkább azt ajánljuk, hogy egy kellemes, természetközeli helyen gyakorolj bundás barátoddal.

  • Frizbi: Az egyik legegyszerűbb és költséghatékonyabb collie sport. Szerezz be egy frizbit és dobd el, hogy kutyusod elkaphassa, tulajdonképpen ez minden, amit erről a mozgásformáról tudni érdemes. Most lehet, hogy első olvasatra unalmasnak tűnik, de kedvenced megőrül majd érte!

  • Terelés: Egyértelmű, hogy ebben a tevékenységben remekelnek, hiszen juhászkutyák. Kutyusod szülinapjára például próbálj leszervezni 2-3 birkát és mehet is a móka. Érdekes, ha még sosem terelt, akkor is ösztönösen tudni fogja mit hogyan csináljon és egészen biztos, hogy a bariknak sem esik majd bántódása.

Ápolási fortélyok Border Collie gazdik számára

A hosszú és gyönyörű bunda átka a karbantartása, de ha következetesen ápolod kedvenced, akkor egy idő után nem jelent majd kihívást.

Szerencsére a border collie-kon nincs semmi olyan plusz, amire figyelni kéne az ápolás során, nincsenek tisztítandó redőik vagy betegségekre hajlamos szemeik, de így is nagy hangsúlyt kell fektetni testi és lelki egészségükre, melynek megvalósításához segédlet a következő beosztás.

Border Collie ápolási naptár

NAPI TEENDŐ: A már említett 2 óra mozgáson felül még 1 óra foglalkozás a blökivel nagyon fontos, ezt az időt nagyon sokrétűen el lehet tölteni, a lényeg, hogy ebben az időtartamban csak kedvencednek szenteld a figyelmed. Az egészséges táplálék és friss víz biztosítása minden nap elengedhetetlen. Majd nap végén egy rágórudacska képviseli a kutyus-fogkefét, bizony négylábú pajtásainknál sem elhanyagolható a szájhigiénia. Este hívd magadhoz ebed és egy szőrtelenítő-kesztyű segítségével pár simogató mozdulattal távolítsd el róla a kilazult szőröket, ezzel kicsit csökkentve a heti fésülés és a takarítás maceráját.

HETI TEENDŐ: Minden héten szánj egy napot kedvenced alapos átfésülésére, ilyenkor esedékes még átvizsgálni a füleket, az orrot, a szemeket és a szájat rendellenességek után kutatva, de ne feledkezzünk meg a tappancsok ellenőrzéséről sem.

HAVI TEENDŐ: Havonta 1 fürdetés vagy szárazsamponozás elegendő szokott lenni egy átlagos blökinek, de ha hamarabb is valami furcsa szag kering kiskutyád körül, nyugodtan izzítsd a zuhanyrózsát. Miután lerázta magáról a vizet, ezzel bosszúból téged is megfürösztve, jöhet a karom-kurtítás. Ezt speciális ollóval is el lehet otthon végezni, de ha ilyen téren nem bízol magadban inkább használj hozzá karomreszelőt. Miután megszáradt a delikvens, dolgozz el tenyereden borsónyi adag kókuszolajat és vidd fel a bundára, hogy gyönyörűen csillogó szőrzetet kapj. Díjazd a türelmet jutifalattal és kész is a kis szépség!

NEGYEDÉVES TEENDŐ: Látogassátok meg az állatorvost egy kontroll erejéig, a konzultáció végén pedig írass fel féreghajtó tablettákat is.

ÉVES TEENDŐ: Minden évben adasd be kutyusodnak a kötelező és ajánlott oltásokat, így bebiztosítva az egészségét.

Még sok boldog együtt töltött napot kívánunk energiabombáddal! 🥰

További tartalmakért kövess minket Facebookon is!

ÁpolásBorder collieEgészség

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények