BARF etetés: minden, amit tudnod kell róla 🥕🥩
0 komment

A barfozás előnyei és hátrányai


Fontolóra vetted a BARF etetést, de mindenfélét hallasz róla? Kevés megosztóbb dolog van, mint a különböző étkezési döntések. Az emberek esetében már jól ismerjük, hogy ahány személy, annyiféleképpen eszik. Legyen szó vegetáriánus, paleo, ketogén diétáról, időszakos böjtről, vagy bármi másról. Mindenki a saját módszerére esküszik, és vannak olyanok is, akik bizonyos, mások által követett diétákat egészségtelennek tartanak.


Nincs ez másként a kutyák esetében sem: a BARF etetési módszerről egyesek úgy számolnak be, hogy kutyájuk kicsattan az egészségtől, mióta váltottak a bolti eledelekről, míg mások a veszélyeire hívják fel a figyelmet. Mi több, még az állatorvosok sem értenek egyet abban, hogy jó-e ilyen módon táplálni kedvencünket. Egy biztos: mint ahogy az embereknél sem, a kutyáknak sem igaz, hogy mindenkinek való minden diéta, így a BARF sem lesz minden négylábú számára ideális. Ebben a cikkben igyekszünk körüljárni, hogy mi a BARF etetés, mik az előnyei, és mik a hátrányai, hogy árnyalt képet kapj a módszerről!

1. Mit jelent a BARF etetés?

A BARF jelentése biológiailag megfelelő nyers táplálék (,,Biologically Appropriate Raw Food”), de az angol  ,,Bones And Raw Food”, azaz csontok és nyers táplálék rövidítéseként hivatkoznak rá. A BARF etetés a kezdetekhez tér vissza, amikor még nem háziasították a kutyákat és nyersen táplálkoztak. Friss húsból, zöldségből, gyümölcsből, csontokból áll az étrend mindenféle tartósítószer és mesterséges összetevő nélkül. Az étrend követői gyakran bizalmatlanok a bolti eledelekkel szemben, mert úgy vélik, hogy a kutyatápok és konzervek megjelenése óta a kutyák egészségének megkárosodása figyelhető meg. Míg mások hízásra hajlamos vagy beteg kutyájuk számára választják ezt a módszert, hogy jobban követhető legyen, mi kerül az állat szervezetébe.

2. Ezért jó a BARF

A BARF legnagyobb előnye, hogy a nyers etetés nem tartalmaz olyan mesterséges adalékanyagokat, mint az ételszínezék, aromák, tartósítószerek. Ezeket a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni.

Aki a BARF etetést választja kedvence számára, olyan kellemes hozadékoknak lehet szemtanúja, mint, hogy kutyája fogazata megerősödik a nyers hússal való megküzdéstől. Egy csontok rágásakor az állkapocs erősödik, a fogak tisztulnak, míg a tápok nagyon könnyen megrághatóak, és nem tudja egy pillanat alatt elpusztítani a táljában található ételt. Az egészséges, természetes összetevőkből álló táplálás pedig a szőrt is fényessé teheti. A speciális étrenden lévő kutyusok is gyakran hálásak a BARF etetésnek, mert sokszor épp a kutyatápokban található mesterséges összetevők irritálják az érzékenyebb gyomrú kutyusokat. Beteg kutyák esetében is jó eredményeket tud mutatni, hatékonynak bizonyulhat olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint artrózis (ízületi porckopás). Előnye még, hogy a BARF etetés alatt sokkal ritkábban fordul elő elhízás, így elhízásra hajlamos kutyusoknak is jó alternatíva lehet. Azonban minden esetben konzultálni kell az állatorvossal, mielőtt a nyers etetést választjuk kedvencünk számára!

BARF etetés otthon

3. Mi szól a BARF ellen?

Egyrészt, közel sem olyan egyszerű, mint a bolti eledellel való etetés. Míg a kereskedelmi forgalomban elérhető tápok és nedves eledeleket úgy gyártják, hogy az a kutyák tápanyagszükségleteit lefedje, addig a BARF etetésnél Neked kell kimatekoznod, hogy milyen típusú tápanyagból mennyit adsz neki. Ha csak nyers húst adsz neki, az még kevés egy teljes értékű étrendhez, különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel, vitaminokkal, belsőségekkel szükséges kiegészíteni, és ezeknek az arányát eltalálni úgy, hogy egészséges maradjon az eb és megtartsa ideális testsúlyát. Másrészt valamivel drágább is ez a típusú étkezés. Jó minőségű tápokhoz ma már egy kattintással hozzá lehet jutni, az állandó nyers táplálék vásárlás pedig pénz- és időigényes. És persze számolni kell a tárolással is. Hiszen vagy le kell fagyasztani a húst, amire a legtöbb háztartásban korlátolt hely áll rendelkezésre, vagy mindig frisset vásárolni.


Néhány kutya szervezete nem reagál jól a barfozásra, különösen, ha a szervezete más típusú táplálékhoz szokott: hasmenést és puffadást is tapasztalhat a nyers étkezést követően. A BARF módszert ellenzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a nyers húsban baktériumok és paraziták fordulhatnak elő, amelyek megfertőzik a kutyust. A húsipari létesítmények azonban szigorú ellenőrzés alatt állnak, így ha leinformálható helyről szerzed be a nyers táplálékot, ez a veszély kevésbé áll fent!

4. Hogyan kell ,,barfozni?”


A BARF etetésben az arányok a következőképpen alakulnak: az étrend 40%-át csontos hús, 30%-át nyers hús, 30%-át zöldség és gyümölcs (püré formájában) teszi ki. Ezeken kívül ajánlott a kockázatok megelőzéseként étrendkiegészítőket adni kedvencünknek: Omega 3 zsírsavat tartalmazó olajokat vagy jutalomfalatokat, illetve idősödő vagy sportos kutyák számára kollagént.

A felnőtt kutya testsúlyának 2-4%-a adja azt az értéket, ahány kiló húsra lesz szüksége egy nap során. Az átlagos érték 2%, de nagyon aktív kutyáknál ez akár 4%-ig is felmehet. Ezt a mennyiséget érdemes két adagra osztani, mert a könnyen emészthetőség miatt hamarabb lesz éhes újból, mint a táptól lenne.

Néhány alapvető dologra mindenképp figyelj:

  • Tájékozódj állatorvosodnál, hogy kutyádnak pontosan milyen tápanyagokra van szüksége, hiszen fajtától, életkortól, mérettől függően változhat

  • Törekedj a megfelelő minőségű hús kiválasztására, illetve kerüld a sertéshúst! Az importált sertéshús fertőzött lehet az Aujeszky-betegség által (a hazai sertésállományok mentesek tőle)

  • Amikor csontos húst adsz kedvencednek, kerüld a szilánkosra törő csontokat (például szárnyasok combcsontjai), mert fulladást okozhatnak elakadás esetén

BARF etetés ötletek


Nem mindegy az sem, hogy milyen zöldséggel és/vagy gyümölccsel egészíted ki a kutyusod diétáját, mert némelyeket nem szabad kutyáknak adni. Ezek a tiltólistás zöldségek és gyümölcsök:

  • Szőlő (és mazsola)

  • Citrusfélék

  • Cseresznye

  • Gránátalma

  • Kókuszdió

  • Avokádó

  • Paradicsom

  • Sóska

  • Rebarbara

  • Hagymafélék

  • Burgonya

  • Spenót

  • Gomba

  • Zöldbab

4. Legyél felelős gazdi!


Magyarországon csak az elmúlt néhány évben nőtt meg az érdeklődés az efféle etetés iránt. Mint az újdonságok általában, a BARF is rendkívül megosztó étkezési forma egyelőre. Nincs túl sok magyar nyelvű cikk a témában, és a meglévők között is némelyek ellentmondanak egymásnak. Éppen ezért alapos utánajárás után kezdj bele a táplálásba, és ne hagyd ki az állatorvossal való konzultációt sem! Ha meggyőződtél róla, hogy ez a megfelelő út kutyád etetéséhez, keress olyan állatorvost, aki támogatja a BARF-ot és személyre szabott tanácsot tud adni.

 
Kövess minket Facebookon is!

BarfKutya nevelésKutyaeledelKutyatápNyers etetés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények