Minden Amit a Pomerániai Törpespiccről Tudni Akartál 🎀✨
0 komment

A reflektorfény most egy igen népszerű tökmagra irányul, akinek bájos gombszemei és fenséges bundarengetege van… itt az idő, hogy jobban megismerjük a pomerániai törpespiccet!

Temperamentumára, különleges igényeire vagy esetleg arra vagy kíváncsi milyen közös programjaitok lehetnének? Ezekre a kérdésekre és még sok minden másra is választ kaphatsz, ha tovább olvasol a pomerániai törpespiccről.

Tapossunk is bele és kezdjünk 8 érdekességgel az apróságokról

  1. ÓRIÁSBÓL TÖKMAG

    Hihetetlenül hangzik, de apró termetük ellenére egy északi szánhúzókutya-fajtára, a Wolfspitz-re eredeztethetők vissza. Jelenlegi picuri méretüket Viktória királynőnek köszönhetik, aki egy olasz pomiból tenyésztette őket pöttöm öleb nagyságúra. Valahogy nem tudjuk ezért a törekvéséért hibáztatni.

  2. HÍRES KÉPVISELŐK

    Luther Márton, a reformáció atyja gyakran megemlítette írásaiban Belferlein nevű pomiját. Mozart még egy áriát is írt szeretett spiccéhez, Pimperl-hez. Michelangelo egyik nélkülözhetetlen segédje is egy pomerániai törpespiccvolt  a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának megfestésekor.

  3. AKIKRE A SZERENCSE KACSINTOTT

    A szerencsétlenül járt Titanic fedélzetén két pomi is utazott. Egyet se félj, az ő történetük boldog véget ért, hiszen gazdáikkal együtt a 6-os és a 7-es mentőcsónakokban kötöttek ki és megúszták a katasztrófát.

  4. SEGÍTŐ TAPPANCSOK

    Tudtad, hogy ezek a kutyusok kiváló terápiás állatok is? Gyakran hívják őket kórházakba gyermekekhez, hogy segítsenek a kicsiknek szorongásukon enyhíteni. Mégis legtöbbször siketek társállataiként találkozhatunk velük, ha a segítői témánál maradunk.

  5. A SZIVÁRVÁNY (MAJDNEM) MINDEN SZÍNE

    A spiccek a szivárvány minden színében pompázhatnak, na jó, ez így nem feltétlenül igaz, “csak” 23 színkombinációjuk létezik. A leggyakoribb variációk közé tartozik a fehér, a vörös, a cser és a szürkeárnyalatos. Ha az ember egy pomerániai törpespiccet választ társául, sosem tudhatja végül milyen bundaszínnél köt ki a kutyus, hiszen ez változhat. Könnyen lehet, hogy magadhoz veszel egy krém kis csodát és felnőttkorára világos barna válik belőle.

  6. MEGLEPETÉS

    Nagyon ritka, hogy egy kutyafajta képviselője rendszeresen ikreket hozzon a világra, a spiccek azonban ilyen szempontból is különlegesek, a dupla kölyök-öröm náluk bevett gyakorlatnak számít.

  7. JIFF, A KÉTSZERES VILÁGREKORDE

    Jiff azzal írta be magát a történelembe, hogy megtanult két lábon futni és ezt a tehetségét még cifrázni is tudta. Először megdöntött egy kutyus Guiness-rekordot azzal, hogy 10 métert lefutott a hátsó lábain állva 6.56 másodperc alatt. Majd tovább kereste a kihívásokat és ugyanezt a távot lefutotta a mellső lábain is 7.76 másodperc alatt. Igazán fantasztikus teljesítmény!

  8. KÉKSÉG

    Előfordulhat olyan ritka pomi is, akinek halvány fekete bundája kékes nózival és világos kék szemekkel párosul. Rossz hír, ha egy ilyen lenyűgöző pöttömmel gazdagodtál, ugyanis ez hivatalosan nem bejegyzett variáció. De hát mit számít mindez, nem igaz?

pomerániai törpespicc

Mi szükséges ahhoz, hogy pomid egészséges és boldog legyen?

Bizony bundás barátaink étrendje is lehet egyhangú és egészségtelen. Éppen ezért fontos, hogy magas fehérjetartalmú táplálékot biztosíts kiskedvencednek és bármennyire is tiltakozik, igyekezz belediktálni elegendő zöldséget és gyümölcsöt is. Pszt, a főtt sárgarépát és a nyers áfonyát például egyenesen imádják a kis csibészek. Ha nem szeretnél sokat agyalni pomid étrendjén, válassz neki egy kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú száraztápot, ami mellé kínáld nedves eledellel és a már említett egészséges falatokkal.

Bár ezek a pöttömök nem a leghiperaktívabb fajta, de minden kutyus igényli a gazdival történő kiadós bóklászásokat. Ha lakásban laksz, biztosan naponta többször is leviszed kedvenced, de ha kertkapcsolatos otthonod van, akkor is kapd fel a pórázt naponta egyszer. Pomid igényei jó eséllyel a te közérzeteden is javítanak, hiszen egy kis friss levegő csodákat művel. Kitűnő testmozgásként funkcionál az is, ha időről időre közös játékra buzdítod szőrgombócod, ez még kötődésetek is szorosabbra fonja.

Már a képek alapján is eltudod képzelni, hogy ezek a hatalmas bundájú fenevadak milyen szőr-ördögszekereket hagynak szerte a lakásban? Könnyen megelőzhető az otthoni káosz, vedlési időszakban minden nap szánj időt arra, hogy alaposan átfésülöd kutyusod loboncát (vedlési időszakon kívül elég hetente). Megspórolhatod a macerát, ha szőrápoló kesztyűt vetsz be, ami simogatás közben eltávolítja pomidról az éppen elhullani készülő szőrszálakat. A gyönyörű, felhő formájú ékesség karbantartásához lejjebb plusz tippeket is adunk.

Hogy megbizonyosodj arról, kedvenced valóban egészséges, félévente/évente vidd el egy átfogó állatorvosi vizsgálatra, ahol betegségekre szűrik majd és a legfontosabb oltásokat is megkapja.

Tada, kiskutyád máris kicsattan!

pomerániai törpespicc

Megjelenés és vérmérséklet

A pomerániai törpicsek, akarom mondani törpespicc egyből magára vonzza a tekinteteket, ha betipeg egy szobába, na de miért is?

  • azért kelt olyan pufi, tömött hatást, mert dupla rétegű bundája van (sűrű aljszőrzet és felálló fedőszőrzet)

  • egészséges testtömegük megközelítőleg 1.9-3.5 kilogramm

  • marmagasságuk maximum 22 centiméter lehet (20-22 cm)

  • apró kutyusokhoz híven kiemelkedő élettartamuk van a maga 12-16 évével

  • orr felé keskenyedő buksiján háromszögletű fülei felfelé állnak

  • farka a hátához simul

  • mancsaik picik, a macskákéhoz hasonló

Nincs két egyforma személyiségű kutyus, választásban mégis a tenyésztő tud segíteni, aki felvázolja melyik kölyök milyen tulajdonságokkal bír. Vannak azonban meghatározó fajtajegyek, ami a spiccek esetében sincs másképp, jellemzőiket most 1-től 5-ig terjedő csillagokkal értékeltük:

VÉRMÉRSÉKLET: mint sok más apró fajta, a törpespiccek is hajlamosak arra, hogy tévesen mérjék fel méreteiket és belekössenek séta közben akár egy bernáthegyibe is; emellett szuper jelzőkutyusok, mindig időben értesülni fogsz arról, ha valaki elmegy a ház előtt vagy ha vendégek érkeznek, ennek lelkes ugatással hangot is ad (5/4*)

KAPCSOLATA:

CSALÁDTAGOKKAL: ők a nagybetűs családi kutyafajta, imád minden csepp figyelmet és törődést amit kap, nagyon szorosan kötődik “falkájának” tagjaihoz (5/5*)

GYERMEKEKKEL: alapvetően nagyobb gyermekekkel remekül kijön, de nem a legjobb választás zajos csöppségek mellé, mert a ricsaj könnyen felidegesítheti őket (5/3*)

MÁS ÁLLATOKKAL: a legjobban akkor jön ki más állatokkal, ha együtt nevelkedtek, előfordulhat, hogy néha odakap, de mindent meg lehet oldani egy kis plusz szocializációs tréninggel (5/4*)

EGYEDÜLLÉT/LAKÁSBAN TARTÁS TŰRÉSE: ha lakásban tartható fajtákban gondolkodsz, a pomik mindenképpen dobogósak, mivel aprók és mozgásigényük is minimális; sajnos a már említett intenzív, gazdikhoz való kötődés miatt szörnyen viselik az egyedüllétet (5/3*)

ALKALMAZKODÁS IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEKHEZ: mondanunk sem kell, hogy ők nem éppen egy tundrai rénszarvas-vadász fajta, meglepő módon a hideget mégis jobban viseli, mint a meleget - azért szerencsésebb, ha óvjuk a tökmagot mindenféle szélsőséges időjárási körülménytől (5/2*)

pomerániai törpespicc

Speciális igények és ápolás

A pomerániai törpespiccek tartása olyan mint egy álom, nem igényelnek napi több kilométer sétát egy erdős részen és hosszú szőrű fajtákat tekintve megdöbbentően egyszerű karbantartani hatalmas loboncukat. Tulajdonképpen legtöbbet bújásra és finom falatokra van szükségük, ha a gazdi a közelben van, az már egy boldog napnak ígérkezik. Havi egy kutyuswellness nap beiktatásával pedig garantált az illatos és ápolt apró fenevad, mutatjuk is mi szükséges ehhez:

  • ha végre itt a nyár és meleg az idő…nos nem biztos, hogy a kutyus strandra jár, de otthon is ugyanakkora élmény pancsolni a gazdival - cudarabb időben természetesen jobb megoldás egy kímélő szárazsampon

  • amíg a delikvens szárad, törölgesd át óvatosan füleit vattakoronggal, így megelőzve egy fájdalmas fülgyulladást (fontos eltávolítani a véletlenül hallójáratba került vizet)

  • jöhet a karomvágás, amihez segítségül hívhatsz speciális karomvágó-ollót vagy akár karomreszelőt is

  • a végső simításokat egy bontófésűvel tudod elvégezni, óvatosan, de alaposan keféld át a sűrű szőrzetet

Kalandra fel

Végezetül összegyűjtöttünk nektek pár tartalmas elfoglaltságot, amikkel közösen engedhetitek ki a fáradt gőzt:

  • mini agility: amilyen pici olyan ügyes, bízz kiskedvenced képességeiben és vidd el egyet agility-zni, tuti lesz számos olyan akadály a pályán, amin a pöttöm is tud sportolni

  • szappanbubi-eregetés: tündériek miközben kergetik a színpompás bubikat - ha pont nem lenne otthon egy üvegcse buborékfújó, csak keverj össze 5 deciliter langyos vizet 2.5 deciliter mosogatószerrel, 3 evőkanál glicerinnel és 1 teáskanál cukorral (“fújókát” hurkapálcára erősített befőttesgumiból készíthetsz)

  • labdázás: nem néznéd ki belőlük, de a törpespiccek is imádnak a labda után futkosni, persze az már koránt sem biztos, hogy amint megkaparintotta, vissza is hozza neked

  • kötélhúzás: a pomerániai törpespiccek mesterei az erőfitogtatásnak, szerezz be egy kisebb, kötélből készült játékot és mehet is a mulatság - csak néha engedd nyerni kutyusod a siker érdekében

pomerániai törpespicc

Még sok együtt töltött napot kívánunk Nektek szeretetgombócoddal! 🥰

Facebook

KutyaKutya nevelésKutyafajtákPomerániai törpespicc

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények