Kutya ivartalanítás... Hasznos vagy sem? 🐕
0 komment

Miért tenném, ha szeretem a kiskutyákat? Annyira cukik, mégis ki tudna nekik ellenállni?

Csillogó szemek, bizonytalan vakkantások, kerek kis poci. Ugye mennyire édes? Természetesen, de amilyen apró állatka, annál nagyobb felelősség és macera. A kutya ivartalanítás nem az ellenséged.

Nem véletlen, hogy Magyarországon állatvédelmi szervezetek becslései szerint több millió kutyus tengeti napjait szerető család nélkül.

Kutya ivartalanítás

Egek, hogyan lehetséges ez? 1 páros kölykeinek kölykei után 6 év alatt körülbelül 67.000 kutyus láthatja meg a napvilágot. Ezenfelül nem csak a tartósan kóbor állatok járulnak hozzá a nem kívánt szaporulatokhoz, a kertből rendre kiszökdöső kis Bodrik is a képlet aktív szereplőinek számítanak. Napjainkban még a probléma megoldásához elenyésző számú kutya ivartalanítás történik, amiért részben anyagi kérdések, részben a tájékozatlanság felelős.

Kutya ivartalanítás felelőtlen állattartás helyett

Tények… vagy inkább tévhitek?

Máig az egyik legelterjedtebb szemlélet a témával kapcsolatban, hogy a szuka kutyus 1 alomnak adjon életet mielőtt megtennénk az ominózus látogatást állatorvosunknál. Ez azonban egyetlen aktuális, tudományos írásban sem nyer bizonyítást, illetve négylábúnk egészségének szempontjából is aggályok merülhetnek fel, könnyen elkerülhető veszélyeknek tennénk ki feleslegesen.

Gyakori elgondolás még, hogy hagyjuk kiskutyánk szerelmi életét kiteljesedni, hadd éljen át anyai örömöket, egyébként is ez a természet rendje. Sajnos roppant kiábrándító, de kedvenceink nem képesek a mindent elsöprő szerelem átélésére, csupán az egyik legerősebb ösztönük, a fajfenntartás oltárán áldoznának.

Amennyiben (helyesen) nem támogatjuk kutyusunk törekvéseit, hogy családot alapítson, érdemes figyelnünk a számos, furcsa viselkedésbeli jelre, ami megmutatja, mikor érkezik el az ivarzás ideje.

Kutya ivartalanítás állatorvosnál

Jelek, hogy itt az idő sebtiben egyeztetni állatorvosunkkal

Szerencsére szuka kutyusod esetében roppant egyszerű észrevenni a „fokozott készültség” első jeleit, hiszen 6-10 hónapos kora környékén elkezd tüzelni és apró vércseppeket hagy maga után bármerre is jár, erre higiénikus megoldást jelenthet egy tüzelőbugyi beszerzése. Gyakran társulnak az egyértelmű testi jelekhez viselkedésbeli változások is. Ha kiskedvenced szeszélyesebbé vált és már a legfinomabb falatokat is nehézkesen lehet csak belediktálni vagy ha séta közben szüntelenül keresi a potenciális hódolókat, eljött az ideje egyeztetni az állatorvossal.

A tüzelési időszak kan kutyusunk számára is bőven tartogat veszélyforrásokat. Séták alkalmával inkább tedd pórázra a legszófogadóbb kis bundást is, könnyen lehet, hogyha meglát az út túloldalán egy csinos szukát, fittyet hányva a nyüzsgő forgalomra, hipp-hopp a nyomába ered. Na, de mikor is legyünk szemfülesebbek? Ha kedvenced elmúlt 6-10 hónapos és el kell rejteni előle az összes plüssmacit, ingerlékenyebben viselkedik, vagy minduntalan egyre messzebb és messzebb csavarogna az otthon melegétől, gyanakodj arra, hogy belecsöppentetek az ivarzási időszak kellős közepébe.

A szukák évente egyszer vagy kétszer tüzelnek 18-21 napig: hogy ezt az embert próbáló időszakot átvészeljétek, helyezzétek a hangsúlyt a kutyus fizikai és szellemi elfoglaltságára. Ebben az esetben sem élveznek előnyt a kerttel megáldott bundások, bár lakásban jobbára a logikai játékokat javasolnánk. A többi átlagos napon, akár egy zsúfolt kutyafuttatóban is kiereszthetitek a fáradt gőzt.

Ha még nem történt meg kutyusod műtétje és kezdő gazdi vagy, kitartás, a többi gondtalan, kutyusoddal eltöltött nap mindenért kárpótol!

A kutya ivartalanítás előnyei szuka kutyusodra nézve

  • teljesen megszűnik a tüzelés jelensége, kiküszöböltük a hófehér kanapéból nehezen eltávolítható vérfoltokat

  • nem jelennek meg a kapuban időről időre a kéretlen udvarlók

  • hosszú éveket nyerünk négylábúnknak, teljesen megszűnik a méhgyulladás esélye

  • nem szükséges kutyusunkért aggódni a vemhesség és az ellés ideje alatt (az ezzel kapcsolatos súlyos komplikációkat teljes mértékben elkerültük)

  • nem leszünk idő előtt többszörös nagy- vagy dédszülők (nem kell azon törni a fejünket, kinek ajándékozzuk el a kiskutyákat)

A kutya ivartalanítás előnyei kan kutyusodra nézve

  • megszűnik az esetleges, más kutyákkal szembeni agresszív viselkedés, ismét örömteli, felhőtlen lesz a közös séta

  • megszűnik a hiperszexualitás kellemetlen jelensége

  • ivarzási időben bundás szövetségesünk nem azon fog agyalni, hogyan is szökjön meg otthonról csavarogni

  • hosszú éveket nyerünk kutyusunknak (az ivarszervekkel kapcsolatos betegségek kialakulásának esélye sem lesz)

Minden, amit a lábadozás rövid időszakáról tudni érdemes

Magát a műtétet minden esetben altatás mellett végzik, a biztonság kedvéért előtte 12 órával már nem szabad etetni, előtte 6 órával pedig itatni a kis pácienst.

Szuper, a nehezén túl is vagytok, most következik az otthoni lábadozás rövid időszaka. Amint megvolt a műtét és hazaértetek, mindennél fontosabb, hogy bundás barátod meleg, puha helyen pihenjen, hiszen hőháztartása ideiglenesen kicsit felborult. A fekhelyet érdemes akár feromon spray-vel is kezelni, ettől jóval zökkenőmentesebb lesz az ébredezés fázisa, mert remekül lenyugtatja kutyusod. Ha immáron úgy veszed észre, hogy a kis eb tudatánál van, mozgása egyre koordináltabb, nyugodtan elé teheted edénykéit, friss vízzel és akár egy-két finom falattal is kínálhatod.

Pár nappal a műtét után járunk, kan kutyusunkról lekerült a mókás gallér és mostanra kétségkívül elfelejtette ezt a furcsa kalandot. Jó hír, hogy szuka kutyusunk esetében is már csak egy rövid vizit van hátra a rendelőben, hiszen a 9-12. nap környékén jön el a varratszedés ideje, utána pedig várnak a boldog, együtt töltött napok!

További tartalomért látogasd meg Facebook oldalunkat is!

ÁpolásEgészségIvartalanításKutya

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények