Miért eszik füvet a kutyám?🌿🐶
0 komment

Eddig biztos voltál benne, hogy nem kecske, hanem egy virgonc kutyus gazdija vagy?

Talán úgy kerestél rá most erre a cikkre, hogy ,,segítség, vajon miért eszik füvet a kutyám?" Megnyugodhatsz, a “legelés” teljesen normális a blökiknél is, de ölthet olyan mértéket, ami már az egészségre káros kategória határát súrolja. Cikkünkben most minden, a fűrágcsálás szokásával kapcsolatos kérdésedre választ kapsz!

Miért eszik füvet a kutyám? A legelészés okai

Vajon mi vehet rá egy ízig-vérig húsevő állatot, hogy fűből lakmározzon?

Létezik egy érdekes kifejezés, a pica, mely arra utal amikor valaki fogyasztásra nem alkalmas (vagy nem arra kitalált) dologból eszik. Kutyusoknál a gyep dézsmálás is egyfajta pica-ként értelmezhető, aminek számos oka lehet.

  • Pszichológiai okok

    Elképzelhető, hogy azért kezd el dézsmálni, mert unatkozik, ideges vagy szorong valami miatt. Akár stresszlevezetésként is használhatja a kutyus, ha éppen magára van hagyva. Illetve ne felejtsük el azt sem, hogy ez egy remek módja a figyelemfelhívásnak, amolyan “gazdi, foglalkozz velem” magatartás. Annyi biztos, hogy kutatások alapján az ebek túlnyomó többségét hidegen hagyja a hívogató pázsit amennyiben a gazdi is kint tartózkodik a kertben.

  • Ösztönök

    A mai kutyusok felmenői még nem a jobbnál jobb falatokért kunyiztak az asztal alól, hanem maguknak vadásztak és mivel az elejtett zsákmányt szőröstül-bőröstül felfalták, már akkoriban rendszeresen fogyasztottak füvet közvetett módon. A zöld-evésre való igény hajlama pedig öröklődött, ezért nyúlnak most közvetlenül a fűhöz.

Miért eszik füvet a kutyám? Ez itt a kérdés
  • Testi tényezők

    A háttérben állhatnak olyan egészségügyi problémák is. Például a férgesség, a rostszegény étrend, a vitaminhiány, a szorulás vagy a puffadás. Némely blöki talán ezektől próbál megszabadulni sajátos módon azzal, hogy a mancsába veszi az irányítást.

  • Csak úgy szeretik

    Az is könnyen lehet, hogy nincs különösebb egészségügyi vagy pszichológiai oka, ha egy eb füvet rágcsál, csupán szereti az ízét és textúráját. Kifejezetten nehéz lehet ellenállni például az első igazi zsenge, tavaszi hajtásoknak. 😄

Mikortól válik nem szokványossá a rágcsálás?

A fűrágcsálás tulajdonképpen nagyon gyakori jelenség kutyáknál (és cicáknál is). Egy aktuális kutatás 49 kutyust vizsgált, akik fűhöz vagy egyéb növényekhez hozzáférhettek a kertben, 87%-uk élt is a lehetőséggel és rendszeresen fogyasztottak a zöldből.

Ha néha-néha dézsmáláson kapod blökidet és nem észlelsz rajta utána olyan mellékhatásokat, mint a hányás és rendszeresen kap féreghajtót, akkor rá nézve ez egyáltalán nem káros szokás. Elsősorban arra figyelj, hogy olyan helyről rágcsáljon, ahol a gyepet nem éri semmilyen növényvédőszer. Ezek ugyanis komoly mérgezéshez vezethetnek egy blöki szervezetében.

Azonban ha minden nap rágcsál vagy rágcsálás után az esetek túlnyomó többségében hány is, mindenképpen vidd el egy szakemberhez! Ő majd vizsgálatok (általában egy vérvétel vagy röntgen elég szokott lenni a diagnózishoz) lefuttatása után megállapítja miért is ragaszkodik kutyusod ehhez a tevékenységhez annyira. Mint minden nem szokványos tevékenységnél, itt is azért fontos egy állatorvosi látogatás, mivel a pázsit-lakmározás komoly emésztőrendszeri betegségek indikátora lehet. Figyelj a jelekre, ha a következő tüneteket észleled kedvenceden: letargia, túl gyakori száj nyalogatás, véres széklet, fogyás, étvágytalanság vagy hányás, azonnal kérj segítséget!

Miért eszik füvet a kutyám?

Így tedd dézsmálás baráttá a pázsitot

Néhány tényezőről kell gondoskodnod csak, hogy blökid számára biztonságos rágcsálás-hellyé varázsold kerted. Például igyekezz távol tartani mindennemű csigát, mivel hengeresféreggel fertőzhetik meg kedvenced. Tartsd nyitva a szemed és távolítsd el a toklászt, muhart és egyéb gonosz magféléket, amik beleragadhatnak kópéd fülébe, szőrébe, illetve megsérthetik tappancsait és bőrét. Továbbá ügyelj rá, hogy a vastagabb, éles levelű füvet rövidre vágd! Hiszen ha ebből falatozik kutyusod, megsebezheti a száját vagy akár nyelőcsövét is. A biztonság kedvéért főleg a tavaszi időszakban csepegtess kutyusodra megbízható kullancs elleni spot-ont is.

Oké, értem, hogy miért eszik füvet a kutyám, de nem akarom, hogy folytassa...Tippek, hogy többé ne füvezzen kedvenced

Ha szeretnéd, hogy kedvenced teljesen elhagyja ezt a szokást, tanítsd meg a “hagyd” vezényszóra! Így akármikor nekilátna legelni, hamar le tudod állítani a paranccsal, dicsérő szavakkal és jutalomfalattal.

Fordíts rá elegendő figyelmet nap mint nap és stimuláld mind testi mind mentális igényeit, mivel ha megfelelően le van kötve az energiája, nem a rágcsáláson fogja törni a fejét.

Találd meg kutyusod számára a tökéletes mozgásformát! Járjatok rendszeresen kutyafuttatókba, hiszen neki is elengedhetetlen a kielégítő szociális élet, tanítsd trükkökre, állítsd logikai feladványok elé…a tartalmas időtöltések tárháza végtelen! Emellé biztosíts számára magas rost, fehérje és hústartalmú étrendet, amit spékelj meg sok zöldséggel-gyümölccsel, gondoskodj ápolásáról és tulajdonképpen biztosítottad is számotokra az együtt töltött, boldog éveket. 🥰

Kövess minket Facebookon is!

KutyaKutya nevelésKutyás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények