Eledelmennyiség meghatározása: mennyit egyen a macskád?🐱
0 komment

Avagy ne higgy mindig a kuncsorgó szemeknek

,,Dehát látod, mennyire szeretné!" Mondja a gazdi, és odanyújt macskájának egy finom falatot. Biztosan sokaknak ismerős ez a szituáció: boldoggá szeretnénk tenni kedvencünket, ezért rossz érzés elkeseríteni őt egy nemleges válasszal. Pedig hosszútávon a túletetés és az elhízás egyáltalán nem egészséges a macskáknak. Néhány fajta testfelépítése kifejezetten nehezen cipeli a nehéz testet. Ha jót akarsz kiskedvencednek, annyi ételt adj neki, amennyit testalkata és életkora megkövetel egészsége fenntartásához! Cikkünkben tanácsokat adunk ahhoz, hogyan határozhatod meg a helyes eledelmennyiséget.

Helyes eledelmennyiség cicusoknak

1. Fontos szempontok a helyes eledelmennyiség meghatározásához

Nehéz általános választ adni arra, hogy mennyi eledelre van szüksége egy macskának egy nap. Hiszen ez függ az életkorától, méretétől, és attól, hogy mennyit mozog. Értelemszerű, hogy egy izgő-mozgó cicusnak több kalóriára van szüksége, mint annak, aki egész nap alszik. És igaz az is, hogy a kinti macskák általában több táplálékot igényelnek.

2. Eledelmennyiség kalóriában számolva

A legegyszerűbb kalóriában meghatározni az értéket, hiszen az, hogy hány gramm tápot vagy nedves eledelt adsz neki, nem árulkodik arról, hogy ez mennyi tápértéknek felel meg. Hogy milyen magas a hústartalma az eledelnek, ésatöbbi. A jobb minőségű eledelek laktatóbbak a macskák számára. Általánosságban elmondható, hogy a macska kalóriaszükséglete kilogrammonként 60 és 90 kalória között mozog. A hétalvók számára elég lehet 60, de egy világjáró 90-et is igényelhet. Ez a macska súlyától függően a következőképpen alakulhat:

Macska súlya (kg)

Energiaszükséglet (kcal)

1 kg

60-90 kcal

2 kg

120-140 kcal

3 kg

160-190 kcal

4 kg

200-240 kcal

5 kg

240-280 kcal

6 kg

280-320 kcal

3. Mennyiség grammban számolva

Sok esetben az eledel csomagolása azonban nem tartalmazza a kalóriaértéket, így kénytelenek vagyunk grammban számolni. Érdemes jó minőségű és magas hústartalmú ételt választani a számukra, hogy ne csak a mennyiség, hanem a minőség is kielégítő legyen kedvencünknek.

Ilyenkor érdemes követni a csomagoláson feltüntetett javaslatot! Vegyünk egy példát! Ha az Animonda Vom Feinsten Kitten bárányhúsból készült nedves kölyöktáp esetében a mennyiségi javaslat 1-5 hónapos cicáknak napi 80-320 g, 5 hónaponál idősebb cicáknak napi 240-360 g.

Ha nincs útmutató arra vonatkozóan, hogy mekkora adagot érdemes a cicának adni, próbáld felmérni általános adatok, és a macskád reakciói alapján (persze nem a kuncsorgása alapján, inkább az alapján, hogy nagyobb-e, kevesebb-e a súlya, mint kellene). Fontos az is, hogy nedvestápból lényegesen többre van szükség, mint száraztápból. A javasolt mennyiség grammban általánosságban a következőképp alakul:

Macska súlya

Nedvestáp

Száraztáp

1-2 kg

120-160 g

20-35 g

2-3 kg

160-210 g

35-40 g

3-4 kg

210-260 g

40-45 g

4-5 kg

240-320 g

40-50 g

Ezek az értékek hozzávetőlegesek, egy felnőtt macska átlagos szükségleteit tükrözik, de az adatok egyedenként változhatnak életstílus, életkor és mozgásmennyiség alapján.

Eledelmennyiség macskáknak

3. Milyen gyakran etessük macskánkat?

A cicák egészen más ütemben esznek, mint a kutyák. Míg egy kutyának a megtöltött etetőtálja egy perc múlva már üres, addig a macskák egész nap falatoznak, éppen ezért nem lehet meghatározni, hányszor egyen egy macska. Mindössze arra kell figyelni, hogy legalább háromszor kell friss eledelt tenni a táljába, különösen a nedvestápra igaz ez: egész nap semmiképp se hagyd a táljában, hamar megromolhat, különösen a nyári hűségben, vagy a téli fűtésszezon alatt. Ha teheted, kisebb adagokban tedd elé az ételt, hogy minél többször egyen frissen, de tudjuk, hogy a munka, és a napi teendők ebbe bele tudnak szólni. 

Reméljük, ezek alapján valamelyest sikerült eligazodnod azzal kapcsolatban, hogy mennyi eledelre van szüksége kedvencednek. Ha továbbra is bizonytalan vagy, kérj tanácsod állatorvosodtól!

További tartalmakért kövess minket Facebookon is!

CicaMacskaMacska nevelésMacskakaja

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények