Kutyák Hűsítése - Tippek a Forró Nyári Napokra 💦🐕
0 komment

Juhú, itt a nyár!

De az évszak, ami nekünk a felhőtlen szórakozást jelenti, kutyusunk egészségére nézve komoly veszélyekkel járhat. Cikkünkben hasznos tippekre bukkanhatsz, hogyan teheted kedvenced számára is biztonságossá, mégis szórakoztatóvá a nyári hónapokat! 

Változások az ápolásban

A nyár közeledtével beindul a vedlés is, mivel kicsit fülledt lenne kutyusunknak a téli bundával nekilátni a legforróbb évszaknak. A folyamat felgyorsítására bevethetünk esténként egy szőrtelenítő kesztyűt, de biotin és kollagén tartalmú falatkákkal is felpörgethetjük az eseményeket

Kézenfekvőnek tűnhet előkapni a nyírógépet és megszabadítani kutyusunkat hatalmas szőrzetétől, de egyáltalán nem jó ötlet, hiszen a négylábúak bundájuk segítségével tudják magukat a legsikeresebben hűteni, ha pedig ez a réteg eltűnik, a tűző napot semmi nem töri meg, egyből a bőrt éri. A bontófésű és a nyírógép mégis jó kiindulópont, hiszen erősen ajánlott megtrimmelni a bundát, mivel a filces darabok megkötik a hőt. 


Állatorvosok akár fajtától függően kutya naptejet is javasolhatnak, ha például kínai kopaszkutyánk van. 

Sose hagyd a kocsiban!

Minden nyáron hallani lehet tragédiákról, annak ellenére, hogy számos platformon hangsúlyozzák, állatot és gyermeket soha nem hagyunk nyáron (sem) egyedül az autóban. Nem számít, hogy “csak öt percre ugrom be a postára”, a baj nagyon hamar megtörténhet. A kutyusok ugyanis nem tudják magukat hatékonyan, izzadással hűteni magukat mint az emberek, példaként, ha kint 22 Celsius fok van, lehúzott ablaknál, árnyékban 1 óra leforgása alatt 47 Celsius fokosra melegedhet az utastér, ha a kutyus elkezd pánikolni, akkor pedig még rövidebb idő alatt hőgutát kaphat. Éppen a megfelelő szellőzés hiánya miatt érdemes a kutyaházat is elzárni kedvencünktől, nyáron ez biztonságos hely helyett kemencévé avanzsál. 


Akkor mégis mit tudunk tenni, ha sürgős elintéznivalónk akad? Először is amennyiben megoldható, a fontos ügyintézést időzítsük máskorra, mikor egyedül ugranánk be, de kompromisszumos megoldást jelenthet, ha az épület előtt keresünk füves területet és egy árnyas fához rögzítjük a pórázt, illetve mielőtt magára hagyjuk, megitatjuk kedvencünket. 

Tervezd meg a sétákat 

A déli órákban való séták ötletét űzzük jó messzire, ugyanis éppen ilyenkor van a legnagyobb hőség és a legmagasabb páratartalom, ami nem csak a kutyust, de a gazdit is megviselheti. Ha kiszemeltük a megfelelő időpontot a sétára, ügyeljünk rá, hogy mindig árnyékos, lehetőleg füves területen haladjunk, hiszen a perzselő aszfalt akár másodfokú égési sérüléseket is okozhat kedvencünk tappancsain. Ha biztosra szeretnél menni és kutyusod jól alkalmazkodik az újdonságokhoz, szerezz be légáteresztő, de kemény talpú kutyacipellőket

A legkellemesebb időszak sétákhoz a kora reggeli, a délután 3-4 órai és a késő esti órák, hiszen ilyenkor nem tűz a nap olyan erősen, a hőmérséklet és a páratartalom is jelentősen alacsonyabb.  

Nyári sportolás

Nem szabad erőltetni a túlzott futkározást, mint például az agility, különösen figyeljünk oda a turcsi orrú, redős fajtákra mint az angol bulldog vagy a sharpei. 

Fektessük a hangsúlyt a legmelegebb napokon az árnyékban való közös játékra, a már tanult vezényszavak ismétlésére vagy új trükkök tanulására. Többet ésszel, mint erővel! 

A víz a kulcs 

A nyári hőség alatt egyértelműen a vízé a főszerep, legyen szó jéghideg frissítőről vagy mulatság helyszínéről. Mindig legyen kint kutyusodnak friss ivóvíz, több helyen (ha felborulna), lehetőleg kerámia tálkában, ez tovább tartja hidegen a vizet. Ha hajlamos elhanyagolni a belső hidratálást, növeld meg nedves eledel adagját, hiszen nevéhez hűen sokkal több folyadék van benne, mint száraz társaiban. 

Vidd úszni kedvenced és mártózzatok meg együtt a habokban, de ha annyira nem kedveli a vizes közeget semmiképpen se erőltesd vagy dobd bele, hiszen így egy életre megutálhatja. 

Így tartsd hűsen a kedélyeket 

  • Indítsd be kicsit a kerti locsolót és mehet is a móka kutyusoddal. 
  • Szerezz be egy mini, felfújható medencét és buzdítsd bundás barátod pancsolásra.
  • Csalogasd árnyékban pihenésre kópéd némi jutalomfalat segítségével, ahányszor a hűvöst választja a tűző Nap helyett, dicsérd meg alaposan. 
  • Vizezz be olyan törölközőket, amiket nem sajnálsz és terítsd le kutyusodnak, hogy tudjon rajtuk hűsölni. 
  • Fagyassz le gyümölcsöket és add oda csibészednek “jégkrém” gyanánt. Előtte a biztonság kedvéért győződj meg róla, hogy nem habzsolná be egyben a balesetek elkerülése végett. 

Élősködők évszaka 

A nyár beköszöntével a gazdiknak és kedvenceiknek nem csak a hőgutától, de a négylábúakra veszélyes kisebb-nagyobb élősködőktől is tartaniuk kell, hiszen ők pont ebben a fülledt, forró időben érzik legjobban magukat. 


Gyanakodjunk bolhákra, ha kutyusunk megállás nélkül vakarózik vagy rágja magát. Eltávolításukra számos lehetőség kínálkozik, kényelmes megoldás egy bolhafésű, de folyamodhatunk más természetes módszerekhez is. Helyezzük a hangsúlyt a megelőzésre speciális bolhanyakörv, vagy spot-on cseppek alkalmazásával és kíméljük meg kedvencünket a kellemetlen percektől.     


A kullancsok sokkal veszélyesebbek mint a bolhák, kedvencünk számára a fertőzés nem merül ki a bosszantó viszketésben, hanem akár Lyme-kór is kialakulhat. Ha kutyusod zihál, barnás színű a vizelete, a szájürege vagy nyelve halvány, azonnal irány az állatorvos! Otthon te is eltávolíthatod a kullancsot - amennyiben még nincsenek tünetek - egy csavaró mozdulattal, ügyelve arra, hogy a fej ne szakadjon le, de speciális csipeszt is használhatsz a művelethez. Prevenció gyanánt szintén elérhetőek a kullancsok távoltartására spot-on cseppek és nyakörv is. 


A méhek és darazsak nem élősködők, mégis veszélyesek lehetnek olyan virgonc négylábúakra, akik imádják őket kergetni. Ez azért veszélyes, mert ha pont a szájüreget vagy a garatot éri csípés, a légcső elzáródhat a duzzanat miatt. Mondanunk sem kell, amennyiben szemtanúja voltál, hogy megbökték kedvenced, vidd orvoshoz. 

Így ismerd fel és kezeld a hőgutát 

Gyors szívverés, üveges szemek, eszméletvesztés, zihálás, hányás, nyáladzás? Ezek mind-mind a kutya hőguta legszembetűnőbb ismertetőjegyei, amennyiben ezeket észleled, cselekedj azonnal! Vidd kedvenced hűvös, árnyékos helyre, alkalmazz vizes borogatást a fején, nyakán és mellkasán és itasd meg friss vízzel/hagyd hogy elnyalogasson egy jégkockát. Sosem szabad jeges vagy hideg vízbe vinni a kutyust vagy egyszerre túl sok vízzel itatni, mert az sokkhoz vezethet. 

ÁpolásEgészségKutyaKutya nevelés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.