Angol Bulldog: Kívül Morcos, Belül Csupa Szeretet 🐖
0 komment

Tudnivalók gazdiknak és leendő tulajdonosoknak

Amilyen a gazda, olyan a kutyája – szokták mondani, és ez fordítva is igaz. Mert ha sok időt töltesz kedvenceddel, valamilyen mértékben biztosan idomulsz hozzá. Például egy nagy mozgásigényű kutya hamar sportossá tehet. De milyen gazdává válsz egy angol bulldog mellett? Egy biztos: nyugodtsága és lazasága Rád fog ragadni!

1. Milyen kutya az angol bulldog?

Az angol bulldog tanulság lehet azok számára, akik első ránézésre ítelnek meg embereket vagy helyzeteket: megjelenése alapján egyáltalán nem arra a személyiségre számítanánk tőle, mint amilyen ő valójában. Arcberendezése alapján morcosnak, flegmának tűnhet, de emögött egy rendkívül érzékeny és szórakoztató jelenség bújik meg. A végletekig ragaszkodó, emberbarát típus, akit kisgyerekekkel is remekül kijön. Nem jön ki egykönnyen a sodrából, a legkülönbözőbb helyzetekhez képes alkalmazkodni, legyen szó utazásról, vendégekről, vagy munkahelyi környezetről, ahová magával viszi gazdája.

Nem az a fajta kutya, aki pórázzal a szájában fogja gazdáját sétára bírni, inkább Neked kell majd őt noszogatnod. Őszinten vállalja a lustaságát, és ez bájossá és humorossá teszi őt.

Közepesen könnyen képezhető: gazdája iránti szeretete engedelmessé teszi, de közel sem igényel annyi szellemi lefárasztást, mint mondjuk egy németjuhász, vagy egy labrador. Az a típus, akit trükkök tanulásánál sokkal jobban leköt a közös játék.

Angol bulldog a szabadban

2. Nekem való?

Az angol bulldog nem tartozik a nagyigényű kutyák közé, nem igényel sok mozgást, ápolása is kevés energiabefektetéssel megoldható. Azon kevés kutyafajták egyike, aki bátran tartható lakásban is, ő egyébként is legszívesebben a kanapét választja, nyugodtsága pedig garantálja, hogy nem lesz motivált a bútorok szétszedésében. (A lakásban való kutyatartásról korábban itt írtunk.)

Családbarát kutya, akit a legapróbbakkal is bátran egyedül hagyhatsz. Minden családtag felé egyforma szeretet fog mutatni, alkalmas arra, hogy többgazdás kutya legyen. Ha először adod a fejed kutyatartásra, akkor sem kell félned tőle, ideális első kutyának is!

Nem Neked való kutya azonban, ha olyan életstílust élsz, ami kevés otthon töltött idővel jár. Az angol bulldog ugyanis társaságkedvelő lény, aki nem viseli jól, ha egész nap egyedül marad. Ha teljes állásban dolgozol, és nem otthonról, vagy nem tudod magaddal vinni kutyusod a munkahelyedre, mindenképpen mérd fel, hogy tudsz-e biztosítani számára felügyeletet.

Fontos figyelembe venni azt is, hogy több betegségre hajlamosak, köztük csípőficamra, epilepsziára, gyűrött arca miatt pedig szembetegségek is gyakran fordulnak elő náluk. Ha ezt a fajtát választod, érdemes időnként váratlan állatorvosi költségekkel számolni! A legjobb ebben az esetben is a megelőzés: leinformálható tenyésztőtől vásárold kedvenced, aki a tenyésztési előírásoknak megfelelően jár el.

Angol bulldog ősszel 

3. Az angol bulldog felelős nevelése

Ha felelős gazdi akarsz lenni, ne hagyd, hogy átverjen a lusta angol bulldogod: hiába játssza el, hogy nincs kedve mozogni, valójában nagyon fontosak számára a séták. Erősen hajlamos a hízásra, a túlsúly pedig ízületi gondokat okozhat számára, ha rövid lábaival a kellőnél nehezebb testet kell cipelnie. Ezt az állapotot pedig fontos megelőzni! Naponta egy vagy két rövid sétát tervezz a napi rutinjába, amit közös játékkal is kiegészíthetsz. A játékban a nehézkes kezdés után könnyen bele tud feledkezni, és ezidő alatt is sokat tud mozogni! Ne erőltesd neki azonban az intenzív sportokat, mert nehézséget okoz számára a légzés.

Mivel tényleg sokkal könnyen hízik meg az angol bulldog, mint más kutyafajták, érdemes fokozottan odafigyelni arra is, hogy milyen eledelt vásárolsz a számára. Törekedj a minél egészségesebb összetevőkre!

A felelős nevelés része az is, hogy rendszeresen viszed őt állatorvosi vizitre: az angol bulldog sajnos több betegségekre, ízületi gyulladásokra hajlamos szerencsétlen testberendezése miatt. Rendszeres ellenőrzés mellett hamar felismerheted és időben kezelheted, ha esetleg érintetté válik a Te kutyád is!

Angol bulldog: lusta lenne?

4. Tanulásra fel!

Megosztóak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy mennyire számít nehéznek az angol bulldog tanítása. Jellemében megtalálható ugyanis az a kettősség, hogy egyszerre szeretetteljes gazdája felé, akinek szeret a kedvében járni, másfelől pedig van benne egy jó adag makacsság is: szereti azt csinálni, amihez kedve tartja.

Nem tartozik a legnagyobb agyi kapacitással rendelkező kutyák közé, de a legfontosabbak számára is megtaníthatóak. Például a szobatisztaság, hogy ne egye meg a földre esett ételt, de az alapvető ül, fekszik, marad parancsokat is könnyen elsajátítja következetes, határozott tanítás mellett. Számára is fontos a dicséretalapú nevelés: jutalmazd őt egészséges jutalomfalatokkal, ha jól végzi feladatát! (Jutifali receptekről korábban itt írtunk.)

Kutyatrénerek szerint könnyebben taníthatóvá válik az angol bulldog megfelelő szocializáció mellett: vidd más kutyák közé, hogy tapasztaláson keresztül megtanulja, mit szabad, és mit nem. Ha például egy közös játszás közben megharapja játszótársa farkát, amire válaszul a játszótársa elszalad, vagy ugatni kezd, onnantól tudni fogja, hogy ezt többet nem szabad csinálnia.

5. Kezdőcsomag bulldog-gazdiknak!

  1. Szőrtelenítő kesztyű

  2. Megfelelő póráz 

  3. Kényelmes fekhely

Mint említettük, az angol bulldog egyáltalán nem nagy igényű kutya, azonban, mint minden kutyafajta érkezésére, az övére is érdemes felkészülni.

Nagy szerencséd van a szőrzetével, mert rövid bundája a lehető legkönnyebben ápolható: elegendő egy szőrtelenítő kesztyűvel átmenni a szőrzetén heti egyszer. Ezen kívül az arcán érdemes áttörölgetni a gyűrődések közötti részeket is, mert könnyen berakódhat oda kosz, ami később fertőzéseket okozhat.

Nehezen viseli a meleget, így ha napos időben sétáltatod, mindenképp biztosíts számára elegendő vizet! Ehhez nagyon praktikus lehet egy multifunkciós póráz, ami tartalmaz itatótálat is, így véletlenül sem maradhat otthon!

Lusta állat lévén biztosan nem maradhat ki a bevásárló listáról egy kényelmes fekhely sem! Ha valaki, akkor az angol bulldogod értékelni fogja a kuckóját. Csak vigyázz, nehogy egész nap ott ragadjon!

További tartalmakért kövess minket Facebook oldalunkon!

Angol bulldogBulldogKutyaKutya nevelésKutyafajtákKutyás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények