Irány a fürdőkád!🐶🚿
0 komment

Így fürdesd meg a kutyád

Korábbi cikkeinkből megtanulhattad, hogyan kell kutyád fogait ápolni, és a bundáját karbantartani. Most itt az idő, hogy szélesítsd kutyád higiéniájáról szóló tudásod palettáját: ha bizonytalan vagy, milyen sűrűn, milyen eszközökkel és módszerekkel ajánlott megfürdetni kutyádat, a legjobb helyen jársz! Vigyázat, a végén még privát kutyakozmetika szalont fogsz nyitni otthonodban kutyusod számára! :)

 

Tartalomjegyzék
 1. Oké, de miért kell egy kutyának fürödnie?
 2. Milyen gyakran fürdessem kedvencem?
 3. Irány a fürdőkád! Mire lesz szükség?
 4. Fürdetés lépésről lépésre
 5. Mit tegyek, ha kedvencem hallani sem akar a fürdésről?

 

1. Oké, de miért kell egy kutyának fürödnie?

Lehet, hogy azt gondolod, hogy minek fürdetnéd meg a kutyád, amikor anélkül is szép a szőre, szépen ledörzsöli magáról a koszt a fűben, rendszeresen nyalogatja magát, ésatöbbi. Bár sok kutyának van könnyen kezelhető szőre, ami szinte magáról lepergeti a koszt, az öntisztítás sosem lehet olyan alapos, mint egy rendes, kutyasamponos fürdő. Az pedig, hogy időnként teljes tisztaságban tudhasd kedvencedet azért fontos, mert segíti őt abban, hogy távol tartsa az élősködőket a kullancsok és a bolhák pedig nagy ellenségei minden kutyának, ezt tudjuk jól.

Fontos azonban, hogy túlzásba esni sem szabad, ugyanis van a kutya bőrén egy természetes védőréteg, amely öntisztító képességgel rendelkezik, és amikor a sampon zsírtalanítja a bőrfelületet, ez a védőréteg ideiglenesen elveszik, és ekkor a bőrfelülete hajlamosabbá válik az allergiás reakcióra. Nem szabad tehát túl sokat fürdetni a kutyát, mert többet árt, mint használ! Hetente maximum egyszer fürdesd meg kutyádat, de a legtöbb esetben heti fürdetésre sincs szükség (ha csak nem szaladgál gyakran sáros-koszos területen). 

2. Milyen gyakran fürdessem kedvencem?

Bár nincs egy konkrét tudományos válasz arra, ami minden kutyára alkalmazható lenne, általánosságban elmondható, hogy minden kutyát három havonta legalább egyszer érdemes fürdetni. Így határozható meg a skála: ne legyen gyakoribb a fürdetés, mint heti egy alkalom, de ne legyen ritkább, mint háromhavi egy alkalom. Az pedig, hogy ezen a skálán belül a kutyádnak mi az ideális, azt Te tudod megtapasztalni! 

Ha koszosodásra hajlamos kedvenced szőre, vagy kedvencei a piszkos helyek, bátran fürdesd gyakrabban, de válassz kíméletes sampont, hogy ne álljon fenn a túltisztítás veszélye.

Lakásban történő kutyatartás esetén is jól jöhet a gyakrabb fürdetés, hiszen biztosan Te sem szeretnéd, hogy összepiszkolja a kanapédat. Az is igaz ugyanakkor, hogy ezek a kutyák kevesebb veszélynek vannak kitéve, így ha nem sétáltatod erdős-vizes területeken, esetükben is elég a ritkább fürdetés.

3. Irány a fürdőkád! Mire lesz szükség?

Most, hogy meggyőzted magad, nem érdemes elbliccelni a fürdést, kezdjünk is el készülődni a nagy alkalomra! Mire lesz szükség?

Mindenképpen szükséged lesz egy kíméletes kutyasamponra. Nagyon fontos, hogy semmiképp se otthoni, embereknek való kemikáliákat használj kutyusod bundáján, mert az ő bőrük másmilyen pH értéket tolerál, a kutyasamponokat pedig szükségeiknek megfelelően állítják össze. Ha úgy érzed, eluralkodott kutyusod szőrén egy erős, kellemetlen kutyaszag, választhatsz illatosított sampont is!

Ezen túl pedig értelemszerűen kelleni fog egy törölköző is, amivel át tudod törölni a szőrét szárítás előtt. Petson tipp: ha mikroszálas törölközőt használsz, sokkal gyorsabban szívódik fel a nedvesség és a rossz szagoktól is segít megszabadulni!

Végül pedig egy hajszárítóra, ami viszont lehet az otthon használt hajszárítód, de mindenképp tartsd alacsony hőfokon! Ha a nyári melegben fürdeted, lehet, hogy erre sem lesz szükség.

4. Fürdés lépésről lépésre

 • Nulladik lépésként találd meg a megfelelő helyszínt. Nagyon pici kutyáknál akár a mosdókagyló is lehet opció, nagyobbaknál pedig leginkább a  fürdőkád, vagy akár külön kutyáknak fejlesztett fürdető kád. Ha kertes házban élsz, és jó idő van, amikor fürdeted, a füvön is indulhat a móka!
 • Ha megtaláltad a tökéletes helyszínt, első lépésként alaposan fésüld át kedvenced bundáját, hogy eltávolítsd az elhalt szőrszálakat, és minél kevesebb szőrszál kerüljön a lefolyóba. Ennél a lépésnél praktikus egy kullancs és bolha ellenőrzést csinálni, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem telepedtek meg élősködők kutyusod bundájában. Ha mégis, ne kezdd el a fürdetést, használj előtte bolhairtó fésűt, illetve kullancsok esetében távolítsd el az élősködőket, és csak miután orvosoltad a helyzetet fürdesd meg. Fontos azonban, hogy a fürdés utáni 1-2 napban ne tegyél a bőrére kullancs/bolhairtó szereket, mert a természetes védőréteg eltávolodásával érzékenyebb lesz a bőre a különböző kemikáliákra, és allergiás reakciót válthat ki.
 • Ha megvagy a fésüléssel és az ellenőrzéssel, jön az a lépés, ami nem biztos, hogy minden kutyusnak tetszeni fog: irány a kád! Folyóvíz alatt kezdd el bevizezni a szőrét, kizárólag langyos vízzel sem a nagyon hideg, sem a nagyon meleg víz nem tesz jót a kutyák bőrének. Ha a zuhanyrózsával az arcához közelítesz, a szabad kezeddel attól függően, hogy merre irányul a vízsugár, takard el a szemét, a fülét, orrát: ezekre a helyekre ne menjen víz!
 • Ha már mindenhol vizes a bunda, jöhet a sampon! Ugyanúgy, sőt, még jobban figyelj arra, hogy ne menjen a fül, az orr, és a szem területeire, hiszen még a legkíméletesebb összetevőjű kutyasamponok is tartalmazhatnak irritatív anyagokat. Masszírozó mozdulatokkal dörzsöld át vele a szőrét mindenhol, amíg fel nem habzik!
 • Ha már egy hóember kinézetű kutya ül előtted, jöhet az utolsó vizes mozdulat! Ugyanolyan langyos vízzel öblítsd le a bundát, a kezeddel ismét masszírozó mozdulatokat tehetsz, hogy biztos minden területről eltávolítsd a sampont. Ha az öblítés után is úgy érzed, hogy még nem tiszta a bunda, tehetsz még egy samponos, majd még egy öblítős kört.
 • Mintha csak a saját hajadat mosnád, törölközővel facsard ki a lehető legtöbb vizet a szőréből, illetve itasd fel, amit lehet. Itt jöhet szóba a már említett mikroszálas törölköző, amellyel sok időt spórolhatsz meg a szárítást illetően. 
 • Fésüld át kedvenced szőrét a szárítás előtt, hogy ne száradjon csomósra. Ha göndör, vagy könnyen kócosodó szőre van, használj bontófésűt, ez az állat számára sokkal kevésbé fájdalmas, mintha egy sima fésűvel próbálnád szétbogozni a szőrében kialakult csomókat.
 • Az utolsó simítások egyikeként egy régi fehér lepedőt teríts kutyusod alá azon a helyen, ahol a szárítást elvégzed. Ez azért lehet hasznos, mert ha bolhás, az ezen a ponton nagyon könnyen ki tud derülni, ha a fehér lepedőre potyognak a rovarok. A szárítást alacsony hőfokon végezd, és szárítás közben fésűvel segítheted, hogy simára száradjon a szőr. Akkor vagy kész, ha teljesen száraz a kutya, a vizes bőr sajnos könnyen táptalaja lehet a gombáknak.
 • Még egy utolsó átfésüléssel fejezd be a procedúrát! Ha ügyesen kibírta ezt a hosszas folyamatot, bőven kiérdemelt egy jutalomfalatot

  4. Mit tegyek, ha kedvencem hallani sem akar a fürdésről?

  Sajnos nem ritka, hogy a kutyák félnek a víztől. Ebben az esetben sem kell elkeseredni, szépen lassan hozzá lehet őt szoktatni a fürdés gondolatához! Elsőként szoktasd a fürdőkádhoz: néhány napig játszd el vele azt a gyakorlatod, hogy bevezeted a kádba, és anélkül, hogy vizet használnál, kezdd el simogatni. Jutalomfalattal dicsérd, ha engedelmes! Gyakran a kutyák idegességét a kád csúszóssága is fokozza, így legjobb, ha teszel a kutyus alá egy gumiszőnyeget, hogy ne csússzanak szét a lábai.

  Ha megszokta magát a kádat, elkezdheted a vízhez szoktatni. Ne ijeszd meg őt a folyóvízzel, tölts egy keveset egy lavorba, meríts a kezedbe egy kevés vizet, és simogasd meg vele a szőrét. Ha ehhez hozzászokik, már tényleg csak egy lépés, és mehet is a zuhany, először alacsony vízsugárral!

  Ha valamiért a kutyád nagyon makacs, a türelmed pedig véges, akkor a jó hír, hogy szárazsamponok is léteznek már kutyák számára!

  ÁpolásEgészségFürdetésKutyaKutya higiéniaKutya nevelés

  Kommentelés

  Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.