Kutyafürdetés: irány a fürdőkád!🐶🚿
0 komment

Így fürdesd meg a kutyád

Korábbi cikkeinkből megtanulhattad, hogyan kell kutyád fogait ápolni, és a bundáját karbantartani. Most itt az idő, hogy szélesítsd kutyád higiéniájáról szóló tudásod palettáját és mindent megtudj a kutyafürdetésről! Ha bizonytalan vagy, milyen sűrűn, milyen eszközökkel és módszerekkel ajánlott megfürdetni kutyádat, a legjobb helyen jársz! Vigyázat, a végén még privát kutyakozmetika szalont fogsz nyitni otthonodban kutyusod számára! :)

 

Tartalomjegyzék
  1. Oké, de miért kell egy kutyának fürödnie?
  2. Milyen gyakran fürdessem kedvencem?
  3. Irány a fürdőkád! Mire lesz szükség?
  4. Fürdetés lépésről lépésre
  5. Mit tegyek, ha kedvencem hallani sem akar a fürdésről?

 

1. Kutyafürdetés... Oké, de minek? 

Lehet, hogy azt gondolod, hogy minek fürdetnéd meg a kutyád, amikor anélkül is szép a szőre, szépen ledörzsöli magáról a koszt a fűben, rendszeresen nyalogatja magát, ésatöbbi. Bár sok kutyának van könnyen kezelhető szőre, ami szinte magáról lepergeti a koszt, az öntisztítás sosem lehet olyan alapos, mint egy rendes, kutyasamponos fürdő. Az pedig, hogy időnként teljes tisztaságban tudhasd kedvencedet azért fontos, mert segíti őt abban, hogy távol tartsa az élősködőket. A kullancsok és a bolhák pedig nagy ellenségei minden kutyának, ezt tudjuk jól.

Kutyafürdetés otthon

Fontos azonban, hogy túlzásba esni sem szabad. Ugyanis van a kutya bőrén egy természetes védőréteg, amely öntisztító képességgel rendelkezik. Amikor a sampon zsírtalanítja a bőrfelületet, ez a védőréteg ideiglenesen elveszik, és ekkor a bőrfelülete hajlamosabbá válik az allergiás reakcióra. Nem szabad tehát túl sokat fürdetni a kutyát, mert többet árt, mint használ! Hetente maximum egyszer fürdesd meg kutyádat, de a legtöbb esetben heti fürdetésre sincs szükség (ha csak nem szaladgál gyakran sáros-koszos területen). 

2. Milyen gyakran fürdessem kedvencem?

A kutyafürdetés nagy kérdései... Bár nincs egy konkrét tudományos válasz arra, ami minden kutyára alkalmazható lenne, általánosságban elmondható, hogy minden kutyát három havonta legalább egyszer érdemes fürdetni. Így határozható meg a skála: ne legyen gyakoribb a fürdetés, mint heti egy alkalom, de ne legyen ritkább, mint háromhavi egy alkalom. Az pedig, hogy ezen a skálán belül a kutyádnak mi az ideális, azt Te tudod megtapasztalni! 

Ha koszosodásra hajlamos kedvenced szőre, vagy kedvencei a piszkos helyek, bátran fürdesd gyakrabban, de válassz kíméletes sampont, hogy ne álljon fenn a túltisztítás veszélye.

Lakásban történő kutyatartás esetén is jól jöhet a gyakrabb kutyafürdetés, hiszen biztosan Te sem szeretnéd, hogy összepiszkolja a kanapédat. Az is igaz ugyanakkor, hogy ezek a kutyák kevesebb veszélynek vannak kitéve, így ha nem sétáltatod erdős-vizes területeken, esetükben is elég a ritkább fürdetés.

3. Irány a fürdőkád! Mire lesz szükség?

Most, hogy meggyőzted magad, nem érdemes elbliccelni a fürdést, kezdjünk is el készülődni a nagy alkalomra! Mire lesz szükség?

Mindenképpen szükséged lesz egy kíméletes kutyasamponra. Nagyon fontos, hogy semmiképp se otthoni, embereknek való kemikáliákat használj kutyusod bundáján! Mert az ő bőrük másmilyen pH értéket tolerál, a kutyasamponokat pedig szükségeiknek megfelelően állítják össze. Ha úgy érzed, eluralkodott kutyusod szőrén egy erős, kellemetlen kutyaszag, választhatsz illatosított sampont is!

Kutyafürdetés kádban

A kutyafürdetéshez pedig értelemszerűen kelleni fog egy törölköző is, amivel át tudod törölni a szőrét szárítás előtt. Pettson tipp: ha mikroszálas törölközőt használsz, sokkal gyorsabban szívódik fel a nedvesség és a rossz szagoktól is segít megszabadulni!

Végül pedig egy hajszárítóra, ami viszont lehet az otthon használt hajszárítód, de mindenképp tartsd alacsony hőfokon! Ha a nyári melegben fürdeted, lehet, hogy erre sem lesz szükség.

4. A kutyafürdetés első lépései

  • Nulladik lépésként találd meg a megfelelő helyszínt. Nagyon pici kutyáknál akár a mosdókagyló is lehet opció. Nagyobbaknál pedig leginkább a fürdőkád, vagy akár külön kutyáknak fejlesztett fürdető kád. Ha kertes házban élsz, és jó idő van, amikor fürdeted, a füvön is indulhat a móka!
  • Ha megtaláltad a tökéletes helyszínt, első lépésként alaposan fésüld át kedvenced bundáját, hogy eltávolítsd az elhalt szőrszálakat. És persze, hogy minél kevesebb szőrszál kerüljön a lefolyóba. Ennél a lépésnél praktikus egy kullancs és bolha ellenőrzést csinálni, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem telepedtek meg élősködők kutyusod bundájában. Ha mégis, ne kezdd el a fürdetést, használj előtte bolhairtó fésűt! Kullancsok esetében távolítsd el az élősködőket, és csak miután orvosoltad a helyzetet fürdesd meg. Fontos azonban, hogy a fürdés utáni 1-2 napban ne tegyél a bőrére kullancs/bolhairtó szereket, mert a természetes védőréteg eltávolodásával érzékenyebb lesz a bőre a különböző kemikáliákra, és allergiás reakciót válthat ki.
  • Ha megvagy a fésüléssel és az ellenőrzéssel, jön az a lépés, ami nem biztos, hogy minden kutyusnak tetszeni fog: irány a kád! Folyóvíz alatt kezdd el bevizezni a szőrét, kizárólag langyos vízzel sem a nagyon hideg, sem a nagyon meleg víz nem tesz jót a kutyák bőrének. Ha a zuhanyrózsával az arcához közelítesz, a szabad kezeddel attól függően, hogy merre irányul a vízsugár, takard el a szemét, a fülét, orrát: ezekre a helyekre ne menjen víz!

5. A kutyafürdetés befejezése

  • Ha már mindenhol vizes a bunda, jöhet a sampon! Ugyanúgy, sőt, még jobban figyelj arra, hogy ne menjen a fül, az orr, és a szem területeire, hiszen még a legkíméletesebb összetevőjű kutyasamponok is tartalmazhatnak irritatív anyagokat. Masszírozó mozdulatokkal dörzsöld át vele a szőrét mindenhol, amíg fel nem habzik!
  • Ha már egy hóember kinézetű kutya ül előtted, jöhet az utolsó vizes mozdulat! Ugyanolyan langyos vízzel öblítsd le a bundát, a kezeddel ismét masszírozó mozdulatokat tehetsz, hogy biztos minden területről eltávolítsd a sampont. Ha az öblítés után is úgy érzed, hogy még nem tiszta a bunda, tehetsz még egy samponos, majd még egy öblítős kört.
  • Mintha csak a saját hajadat mosnád, törölközővel facsard ki a lehető legtöbb vizet a szőréből, illetve itasd fel, amit lehet. Itt jöhet szóba a már említett mikroszálas törölköző, amellyel sok időt spórolhatsz meg a szárítást illetően. 
  • Fésüld át kedvenced szőrét a szárítás előtt, hogy ne száradjon csomósra. Ha göndör, vagy könnyen kócosodó szőre van, használj bontófésűt, ez az állat számára sokkal kevésbé fájdalmas, mintha egy sima fésűvel próbálnád szétbogozni a szőrében kialakult csomókat.
  • Az utolsó simítások egyikeként egy régi fehér lepedőt teríts kutyusod alá azon a helyen, ahol a szárítást elvégzed. Ez azért lehet hasznos, mert ha bolhás, az ezen a ponton nagyon könnyen ki tud derülni, ha a fehér lepedőre potyognak a rovarok. A szárítást alacsony hőfokon végezd, és szárítás közben fésűvel segítheted, hogy simára száradjon a szőr. Akkor vagy kész, ha teljesen száraz a kutya, a vizes bőr sajnos könnyen táptalaja lehet a gombáknak.
  • Még egy utolsó átfésüléssel fejezd be a procedúrát! Ha ügyesen kibírta ezt a hosszas folyamatot, bőven kiérdemelt egy jutalomfalatot

    Kutyafürdetés és bolhairtás

    6. Mit tegyek, ha kedvencem hallani sem akar a fürdésről?

    Sajnos nem ritka, hogy a kutyák félnek a víztől. Ebben az esetben sem kell elkeseredni, szépen lassan hozzá lehet őt szoktatni a fürdés gondolatához! Elsőként szoktasd a fürdőkádhoz: néhány napig játszd el vele azt a gyakorlatod, hogy bevezeted a kádba, és anélkül, hogy vizet használnál, kezdd el simogatni. Jutalomfalattal dicsérd, ha engedelmes! Gyakran a kutyák idegességét a kád csúszóssága is fokozza, így legjobb, ha teszel a kutyus alá egy gumiszőnyeget, hogy ne csússzanak szét a lábai.

    Ha megszokta magát a kádat, elkezdheted a vízhez szoktatni. Ne ijeszd meg őt a folyóvízzel, tölts egy keveset egy lavorba, meríts a kezedbe egy kevés vizet, és simogasd meg vele a szőrét. Ha ehhez hozzászokik, már tényleg csak egy lépés, és mehet is a zuhany, először alacsony vízsugárral!

    Ha valamiért a kutyád nagyon makacs, a türelmed pedig véges, akkor a jó hír, hogy szárazsamponok is léteznek már kutyák számára!

    ÁpolásEgészségFürdetésKutyaKutya higiéniaKutya nevelés

    Kommentelés

    Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

    Népszerű termékeink

    Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
    Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
    +1
    Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
    Vélemények