Macska életkor: így számítsd át emberi évekre🐈🗓️
0 komment

A Te cicád hány éves? 

Míg egy fél éves gyerektől azt sem várjuk el, hogy járni tudjon, addig egy macska ilyenkorra már tinédzser korát éli.  A cicás gazdik biztosan tudják, hogy nem kell sokáig félteni kedvencüket, egy szempillantás alatt önként a ház urává jelölik magukat. 😊 De vajon hány évig számíthatunk az uralmukra? Mindig ugyanolyan makacs lesz, vagy változik a jelleme a kora előrehaladtával? Cikkünkben lehull a lepel a macska életkor titkáról, és megmutatjuk, hogyan számíthatod át életkorát emberi éveknek megfelelően!

 1. Macska életkor - Meddig él egy macska?

A macskák körülményeiktől és fajtájuktól függően eltérő életkorokat élnek meg. Átlagosan az élettartamuk 10 és 15 év közé tehető, de nem ritka eset az sem, hogy 20 évig is élnek. Utóbbi főként bent tartott macskákra jellemző, a kinti macskák csavargásaik során gyakrabban lesznek balesetek vagy betegségek áldozatai.

Macska életkor számítása

2. Hogyan ismerd fel az öregedés jeleit cicádon?

A macska életkor számításakor figyelembe kell vennünk, hogy nyilvánvalóan gyorsabb ütemben fejlődnek, mint az emberek: sokkolóan hangozhat, de egy két éves macska emberi évben már 24 évesnek számítana. Nagyon gyorsan nőnek fel tehát, de miután elérték teljes mentális és fizikális fejlettségüket – körülbelül 3 éves korukra – hosszú évekre egyáltalán nem, vagy csak nagyon kicsit változik a megjelenésük. 7 éves kortól már öregedő szakaszba lép a macska, de nagyjából 12 éves koráig nem mutatja ennek testi jeleit. Így például egy utcáról mentett macska életkora nehezen behatárolható. 


Érdemes figyelni azonban a viselkedésére, ami már jóval árulkodóbb. Az idős cica alapvetően lassabb és nyugodtabb természet. Érzékelésének minősége romlik, kevésbé pontos a hallása és szaglása, ezáltal étvágytalanabbá is válik. A nagyon idős (nagyjából 11 éves kor feletti) cicák csökkentik az interakciót is gazdájukkal, valamint többet alszanak.

Fontos azonban, hogy az étvágytalanság és a kedvtelenség betegségek tünetei is lehetnek, ezért érdemes állatorvoshoz fordulni, ha változást látsz macskád viselkedésében, hogy megtudd, csak az öregedés fázisába lépett, vagy betegség húzódik meg a háttérben. Gyakori macskabetegségekről és tünetekről korábban itt írtunk.

Macska életkor kisokos

3. Hány éves ember lenne a macskád? Macska életkor számítása

Sokkal könnyebb megértenünk hogyan érdemes kezelnünk macskánk életkorát, ha meghatározzuk azt emberi években. Sokan azt hiszik, hogy a kutyákéhoz hasonlóan az ő életkorukat is héttel kell megszorozni, hogy az emberi megfelelőt megkapjuk. A macskák azonban a kutyákétól eltérő ütemben fejlődnek. A legpontosabb meghatározás, ha úgy számolunk, hogy a macska első életévének végére 15 emberi évnek felel meg, a második év végére 24 évnek. Innentől fogva pedig minden éve 4 újabb emberévet jelent. Tehát egy 3 éves macska 28 éves, egy 4 éves macska 32 éves embernek felel meg, és így tovább. Az alábbiakban kikeresheted táblázatunkból is macskád életkorát, hogy ne kelljen számolnod!

 

Macska életkor    

     Emberi életkor

1 éves

     15 éves

2 éves

     24 éves

3 éves

     28 éves

4 éves

     32 éves

5 éves

     36 éves

6 éves

     40 éves

7 éves

     44 éves

8 éves

     48 éves

9 éves

     52 éves

10 éves

     56 éves

11 éves

     60 éves

12 éves

     64 éves

13 éves

     68 éves

14 éves

     72 éves

15 éves

     76 éves

16 éves

     80 éves

17 éves

     84 éves

18 éves

     88 éves

19 éves

     92 éves

20 éves

     96 éves

Macska születésnap, macska életkor

Természetesen ezt a táblázatot nem szabad szentírásnak venni a macska életkor kiszámításakor, csak egy körülbelüli meghatározás annak érdekében, hogy jobban megértsd macskád igényeit. Lehetséges persze, hogy a cicád fiatal kora ellenére már lomhább, de az is, hogy másfél évtizedes uralma után sem látszik rajta a fáradtság. Ezzel nincs semmi gond, lényeg, hogy figyeljünk macskánkra jelzéseire és igényeire!

Ami minden életkorban fontos a számára, az a megfelelő minőségű táplálék, a közös játszások, a rendszeres egészségügyi szűrések, a szereteted és odafigyelésed. Ezekkel nem csak hosszú, de teljes is lehet egy macskaélet!

További tippekért és tartalmakért kövesd Facebook oldalunkat!

MacskaMacska életkorMacskás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények