Ha meleg, akkor hidratáció mindenek felett!🐶🥤
0 komment

Így figyelj arra, hogy ne száradjon ki kutyusod

Ebben a melegben bizonyára Te is többször nyúlsz a vizes poharadhoz, mint egy téli napon tennéd. Ne felejtsd el kutyusod vízadagját is megnövelni! Ha eddig napi kétszer kellett újratöltened a vizét, most az is lehet, hogy négyszer kell majd! Milyen következményei vannak a dehidratációnak, és hogyan ismerheted fel, ha nem iszik eleget kutyusod?

1. Mi az a dehidratáció?

A dehidratáció akkor alakul ki, ha több folyadékot veszít a test, mint amennyihez hozzájut, ennek következtében pedig kiszáradás lép fel. A kiszáradás lelassítja a véráramlást, ezáltal pedig oxigén is lassabban jut a szervekhez. Innen már sejthető, hogy egy apró figyelmetlenség komoly következményeket okozhat, az anyagcsere lelassulását, illetve gátolja a szervek egészséges működését. Van enyébb és súlyosabb lefolyású és mértékű következménye is a dehidratáltságnak, fontos, hogy már egy enyhe esetet is észleljünk, illetve még jobb, ha azt is megelőzzük.

Száraz orr és fogíny, étvágytalanság, letargia – ezek a legjellemzőbb tünetek, ha kutyusod érintett a dehidratációban. Nem csak a kevés folyadékbevitel, de vírusos és bakteriális megbetegedések következménye is lehet, például egy hányásos hasmenéses tünet esetében, melynek során sok folyadékot veszít.

2. Így hidratáld kutyád!

Először is fontos, hogy minél többször cseréld kutyusod vizét egy nap: ha nem is fogyott el teljesen, ebben a meleg időben hamar felmelegszik a víz, és lehet, hogy emiatt nem szívesen nyúl már hozzá. Sok kutyus ha a gazdija újra feltölti a vizét, egyből bele is iszik a tálba, ezáltal ösztönözheted is arra, hogy sokat igyon! A friss víz baktériumoktól mentes, és a kutyádnak is jobban esik, mint a kánikulában felforrott víz.

Ha már baktériumok: ne felejtsd el minél sűrűbben tisztítani is a tálat! A legjobb, ha ezt minden nap végén megteszed. Hiszen hiába igyekszel az egészségének megőrzésében azzal, hogy elegendő vizet adsz neki, ha közben a tálja tele van bacikkal!

Az is fontos, hogy főként a meleg időben séta közben is itasd meg kutyusod. Praktikus lehet beruházni egy olyan multifunkciós pórázra, amely eleve tartalmaz egy kis itatótálat, így biztosan nem állhat a hidratáltság útjába a feledékenységed! Ha van egy jól bevált póráz, amit nem szeretnél lecserélni, a hordozható itatópalackokat neked találták ki.

Ha úgy érzed, nem jut elegendő vízhez kutyusod, azzal is ösztönözheted vízfogyasztását, hogy a lakás vagy a kert több pontján elhelyezel vizes tálakat. Főleg azok a kutyák, akik hol kint, hol bent vannak, gyakran a nap nagy részében távol vannak a vízforrástól. Két-három tállal már nem fog tudni nem beleakadni egybe a nap folyamán!

3. Folyadékdús táplálékok

Természetesen nem csak a tiszta víz számít folyadéknak, ha hidratálásról van szó. A nedves eledeleknek nagy a folyadék tartalmuk, így jó ötlet lehet akár a száraz táp mellé keverni belőlük egy keveset! Ha pedig nem szeretnéd nedves eledellel megfűszerezni a fogásait, nyugodtan locsolj egy kis vizet a száraztápra!

A lédús gyümölcsök és zöldségek is szuper választások, ha esetleg reggelente készítesz magadnak smoothiet, kutyusodnak is készíthetsz egy adagot, persze cukor nélkül, és arra is figyelj, hogy melyek azok az ételek, amelyeket egy kutya nem fogyaszthat! Ha egyszerűbb megoldásra vágysz, a zöldségek mint jutifalik is bőven megteszik.


4. Amire nem is gondolnál

Lehetséges, hogy apróságok állnak az útjába, hogy kicsivel többet igyon a kutyád. Például, talán nem is gondolnád, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen itatótálból iszik kutyusod: egy túl kicsi, vagy túl nagy tál limitálhatja a hozzáférését a vízhez. Például a hosszú fülű kutyáknak a keskeny, magas tálak megfelelőek lehetnek, mert így úgy tudnak inni, hogy a fülük a tálon kívül marad, míg a kistestű kutyák a kicsi, laposabb formákhoz férnek könnyebben hozzá. Az is fontos tényező lehet, hogy nehéz súlyú legyen, hogy ne tudjun elbilleni: így jobban tudod ellenőrizni, hogy mennyit iszik meg valójában, hiszen egy instabil tálból ki tudja, mennyi löttyent ki, mielőtt a bendőjében landolt volna a maradék folyadék.

 

ÁpolásDehidratációEgészségHigéniaKutya nevelésKutyás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.