Kutya betegségek és tünetek 🌡️
0 komment

Ezekre a jelzésekre figyelj!

Azt mondják, az ember legfőbb kincse az egészség, és ez a kutyáknál sincs másképp. Sajnos kedvenced nem tud szavakkal jelezni, ha valami nincs rendben, de szerencsére a test kiváló jelzőrendszer, így ha figyelsz jelzéseire, hamar állatorvos kezébe tudod juttatni, aki szakértelmével segít egészségének helyreállításában és fenntartásában. Összeszedtünk néhány gyakori kutya betegséget és tünetet, amiről nem árt, ha tudsz, hogy időben felismerd, ha esetleg fennáll kutyusodnál!

Kutya betegség vizsgálata az állatorvosnál

1. Lázas kutya? Így ellenőrizd!

Ha lázas a kutyád, valószínűleg a szervezete igyekszik egy betegséget leküzdeni, a láz ugyanis a szervezet védekezése. Ezért érdemes rá odafigyelni, mert komoly betegségek tünete is lehet, amivel nem biztos, hogy meg tud egyedül birkózni – a hosszan tartó láz önmagában is leterheli az állat testét, különösen idős kutyák esetében. 

Ne ijedj meg elsőre, ha a megszokottnál magasabb értéket látsz: az emberek normális testhőmérsékletéhez képest a kutyáé egy kicsit magasabban van. 37.5 és 39.2 °C között normális a testhője a végbélben mérve. Ezt meghaladóan mindenképp fordulj állatorvoshoz! 39 °C felett már érdemes kontrollra vinni – jobb, félni, mint megijedni.

Ha leolvastad a lázmérőt, az alábbiak szerint tudod megfeleltetni:

39.5 °C: hőemelkedés
40 °C: láz
41 °C: magas láz
42 °C: életveszélyesen magas láz

Fontos tudni, hogy néhány tevékenység, például az intenzív testmozgás emelheti a testhőt, valamint a kölyökkutyák esetében eleve magasabb az átlagos érték, így náluk a 39 °C teljesen átlagosnak számít. Sokszor hőmérő nélkül is fel lehet ismerni a lázas kutyát: levert, kedvetlen, étvágytalan, rázza a hideg, nehezen veszi a levegőt. Ezek mind okot adhatnak rá, hogy elővegyük a lázmérőt.

Kutya betegségek vizsgálata

2. Kennelköhögés: a látszatnál ártalmatlanabb kutya betegség

A köhögés ijesztő jelenség lehet egy kisállat esetében, de a kennelköhögés többnyire egy enyhe lefolyású, ártatlan kutya betegség. Jellemző legfolyása 10-12 nap, de ez kezeléssel gyorsítható. A diagnózist mindenképp bízd állatorvosodra, mert a köhögés más betegségek velejárója is lehet! Fiatal és idős, illetve beteg kutyák esetében érdemes fokozoattan figyelni rá.

A kennelköhögés tünetei hasonlóak az emberi szamárköhögés jelzőire: száraz köhögés, amit gyakran követ öklendezés. Nem jellemző, hogy ennél súlyosabb tünetek jelentkeznének, ha a köhögést más tünetek is kísérik (például láz), akkor komolyabb betegség állhat a hátterében.

Mint minden betegségnél, itt is fontos a megelőzés. A kennelköhögés gyakran rossz tartási körülmények miatt alakul ki, zsúfolt hely, túl meleg, vagy túl hűvös hőmérséklet, túl párás levegő. Gondold újra, milyen környezetben neveled kutyusod, és ha lehetőséged van, javíts a körülményein, hogy ne térjen vissza a betegség! Ha gyakran jár közösségbe kedvenced (például kutyaiskolába), érdemes fontolóra venni az oltást, amelyről szintén az állatorvos tud tájékoztatást adni.

Kutya betegség: a rossz kedv is jele lehet

3. Egy gyakori kutya bőrbetegség: az atópiás dermatitis

Ha legyőzted a kezdeti sokkot, miután kutyusod bőrén elváltozást tapasztaltál, nyugodj meg: a legtöbb esetben a felismerést követően biztos a gyógyulás – ehhez persze szakember kezelési javaslata szükséges. Semmiképp se diagnosztizáld kedvencedet képek alapján, mert számos bőrbetegség létezik a kutyáknál, és sok közülük nem állapítható meg ránézésre.

Gyakori bőrbetegség az allergiás bőrgyulladás (atópiás dermatitis), a kutyák 5-15%-át érinti, és kipiroslott bőrfelszín jelzi jelenlétét. Az allergiás kutyát onnan ismerheted fel, hogy rengeteget vakarózik, korpákat fedezel fel a bőrén, elsősorban a pofatéjékon, hallójáratokhoz, illetve a hónalj tájékhoz közel. Az állatorvos a diagnózist követően gyulladáscsökkentőt, és gyógyszeres kezelést állít be, de a gazda is sokat segíthet kevés allergént tartalmazó táp kiválasztásával, valamint bőrbarát kutyasampon használatával.


4. Nesze nektek, bolha, kullancs!

Egy másik gyakori, ha nem gyakoribb jelenség a bolhák okozta bőrirritáció. Jellemzője a háton, hason, fül-és fartájékon, illetve, a comb belsején fellépő viszketés. A bolhák petéit vagy ürülékét könnyű felfedezni az állat testén fésülések alkalmával, de árulkodó még az apró, vörös pontok megjelenése csomópontokban. Szerencsére a bolhák távoltartása megelőzéssel egyszerű feladat, illetve a már beférkőzött bolhák is könnyen irthatóak: bolhanyakörv, illetve bolhafésű rendszeres használatával nem kell félned, hogy megtalálják az ebedet.

(A bolháktól való megszabadulásról korábban itt írtunk.)

A kullancs csípés egy eggyel aljasabb jelenség, mert komoly tünetekkel járó betegségeket idézhet elő, többek között a Lyme-kórt. A kullancs vérszívása 48 órán belül felgyorsul, és nagyobb mennyiségben tudja terjeszteni a betegségeket, így nagyon fontos, hogy minél sűrűbben, különösen séták után ellenőrizd kedvenced bundáját.

Kutya betegség lakáskutyáknál is

5. Szívférgesség, az alattomos kutya betegség: a kulcs a megelőzés

A szívférgesség az egyik legalattomosabb betegség mind közül: hosszú ideig nem generál tüneteket, így az első tünet akkor jelentkezik, amikor már súlyosan beteg a kutya. Éppen ezért fontos a megelőzésébe energiát fektetni, ehhez azonban tudni kell, hogy milyen módon kaphatja el a kutya a betegséget.

A szívféreg kizárólag szúnyog által terjed, a megfertőzött szúnyog csípése elegendő ahhoz, hogy szívféreg alakuljon ki a kutya szervezetében. Praktikusnak tűnhet a megoldás, hogy szúnyogirtó készítményekkel előzzük meg megjelenését, azonban sajnos ez nem nyújt teljeskörű megoldást: nem védi ki az összes szúnyogot, de tény, hogy ha kevesebb szúnyog közelíti meg, kevesebb az esély a fertőzésre is. Biztosabb megoldás azonban szívférgesség elleni gyógyszer, melynek szedéséről szűrővizsgálatot követően állatorvos tud tájékoztatást adni.

Ha azonban nem a megelőzésnél tart a folyamat, hanem már fennáll a szívférgesség gyanúja, sajnos nem lesz olyan cikk, ami segít ennek a megerősítésében: tünetei egyáltalán nem jellegzetesek, fáradékonyság, levertség, köhögés figyelmeztethet rá, de ezek sok más betegségnek is velejárói. Mindenképpen vidd rendszeresen vizsgálatra kisállatodat, hogy még a tünetmentes, korai fázisban diagnosztizálva legyen!

Egy kutya betegség gyógyításánál fontos a törődő gazdi

6. Cushing-kór: egy endokrin kutya betegség

A Cushing-kór egy endokrin betegség, amelyet a mellékvesében túlzott mennyiségben termelt kortizol hormon okoz. Szerencsére tünetei igen jellegzetesek, ezért könnyű felismerni. A legjellemzőbb ismérve a megnövekedett vízfogyasztás, melynek következményeként több vizeletet ürítenek. A Cushing-kórban szenvedő kutyáknak jelentősen fokozódik az étvágyuk, és kétoldali, szimmetrikus szőrhullást mutatnak, valamint jellemző bőrük és a szőrzetük elvékonyodása is. Szintén gyakori a megereszkedett, körte formájú has, mint következmény. Ennél mutathat több, és kevesebb tünetet is, de minden tünetet fontos komolyan venni.

Függően attól, hogy a mellékvese, vagy agyalapi mirigy daganatos elváltozása okozza a Cushing-kórt, lehet szó sebészeti beavatkozásról, vagy pedig hosszan tartó gyógyszeres kezelésről is. Mint minden esetben, itt is rendkívül fontos a rendszeres állatorvosi kontroll: kezeletlen esetben drasztikusan leromlik a Cushing-kórban szenvedő állat életszínvonala.

7. Mit tehet a beteg gazdi?

Egy elhúzódó betegség a kutya családját is megterhelheti lelkileg. Nem szabad önostorozásba fogni azonban, és azon gondolkozni, mivel előzhettük volna meg a betegséget: legyünk inkább büszkék arra, hogy felismertük, és segítséget nyújtunk neki a felépülésben. Rengeteg számíthatnak a legapróbb dolgok is ilyenkor a kutyusnak, megfelelő minőségű táplálék, friss, tiszta víz biztosítása, gyakori simogatás, kényelmes fekhely biztosítása a számára.

Az állatorvos tanácsait mindig tartsd be, adagold pontosan a gyógyszereket, és vidd kontrollra rendszeresen, hogy tájékozódj a betegség fázisairól. Váratlan tünetek, rosszabbodás esetében is mindenképp jelezz az orvosnak első lépésként telefonon!

Egy jó tanács lehet az is, hogy betegsége miatt ne zárd ki őt a család életéből, mert ezt úgy élheti meg, hogy falkája kirekesztette őt. Ugyanúgy vonjuk be a megszokott közös tevékenységekbe korlátjainak figyelembe vételével! Ne terheljük túl, de kezeljük teljes értékű állatként: így biztosan hamar felépül.

További tartalmakért kövess minket Facebook oldalunkon!
ÁpolásBetegsegBetegsegekEgészségKutyaKutya nevelés

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények