Minden, Amit a Bernáthegyiről Tudnod Kell 🐕📝
0 komment

Ismerkedj meg a Bernáthegyivel 8 Lépésben

Erős, magabiztos kiállás, izmos végtagok, meghökkentő méretek, és intelligens tekintet jellemzi a Beethowen filmekből oly jól ismert négylábút: a Szent Bernéthegyi kutyát. De vajon tényleg olyan jámbor jószágról van szó, mint azt a filmekben láttuk? Milyen lehet egy ekkora ebbel az élet? Egyáltalán hozzád való a Bernáthegyi? Ezekre, és még sok más kérdésre találhatod meg a választ ebben a cikkünkben.

1. Milyen kutya a Bernáthegyi?

A Bernáthegyi tökéletes választás olyan személyek, családok számára, akik egy nagy testű, mégis barátságos, és kis mozgásigényű kutyára vágynak. Alapvetően arra tenyésztették őket, hogy olyan embereket menekítsenek ki, akik túrájuk során elakadtak, vagy lavina áldozatává váltak az Alpok hegységében, így a Bernáthegyi igen hűséges és jámbor természetű kutya.

Ha nem tudod, hogyan képzeld el az életet egy Bernáthegyivel, mi segítünk. 😊 Mivel ezek a kutyák nagyon szeretetteljesek, és bújósak, ezért szívesen fekszenek melléd TV nézés, vagy könyvolvasás közben. Sokszor terápiás kutyaként is hasznosítják őket megnyugtató jelenlétük miatt, amit te is biztosan tapasztalsz majd egy Bernáthegyi gazdijaként.

Bernáthegyi gazdival

2. Bernáthegyi a családban

Mérete ellenére a Bernáthegyi kifejezetten szeret beltéren, akár lakásban élni, ugyanis imád gazdái közvetlen közelében tartózkodni. Egy igazi családbarát kutyusról van szó, aki gyerekek mellett is nagyszerűen tartható. A jámbor Bernáthegyi gyengéd és türelmes a kicsikkel, bár nem mondható kifejezetten játékosnak. Egyedül kisebb gyerekek mellett érdemes vigyázni, hogy egy óvatlan pillanatban véletlenül fel ne borítsa őket farkával a kutyus. A bernáthegyi egy különösen nyugodt kutyafajta, az agresszivitás egyáltalán nem jellemző rá. Csak nagyon indokolt esetben (ha fenyegetve érzi magát) mutat hevesebb, védekező viselkedést. A barátságosság ellenére semmiképpen se hagyjuk gyermekünket felügyelet nélkül egy másik kutyával (fajtától függetlenül), ugyanis bármikor történhet baleset, bármennyire is jól nevelt a kutyus.

Bernáthegyi, a házörző?

3. Lakáskutya?

A Bernáthegyi kutyusok akár kisebb lakásban is remekül megvannak, de fontos, hogy rendszeres, mindennapos sétákban legyen részük. Legoptimálisabb, ha a gazdi otthonának van kertje, vagy, ha van egy nagyobb tér a házban, ahol a kutyus nyújtózkodhat, járkálhat kedvére. A lakás méreténél sokkal fontosabb, hogy a gazdi mennyire toleráns a rendetlenséggel szemben, ugyanis a Bernáthegyi viszonylag sokat vedlik (évente kétszer), és annál is többet nyáladzik. Sajnos a Szent Bernáthegyi esetében a szentség, nem jár együtt a tisztasággal. Bundájuk valódi sárfogó, így a lazább, elnézőbb gazdik lesznek igazán jóban ezzel a fajtával. Ha kifejezetten lakásba keresel kutyust, akkor ezt a cikket ajánljuk figyelmedbe.

Bernáthegyi télen

4. Az őrző-védő eb

Amellett, hogy a Bernéthegyi elfogadásra és lazaságra nevel, egy kimondottan ragaszkodó és védelmező fajtáról van szó. Nem szeretnek sokáig távol lenni gazdáiktól, és ha úgy érzik, hogy a család esetleges fenyegetésnek van kitéve, azonnal színre lépnek. Hangos és mély ugatásuk, valamint elrettentő méretük miatt tökéletes házőrzők ezek a kutyusok. Kifejezett ok nélkül azonban nem hallhatjuk ugatni őket.

5. Bundások

A Bernáthegyit az Alpok viszontagságos, hűvös időjárására tenyésztették, így a melegebb évszakokat hatalmas bundájuk miatt különösen rosszul bírják. Fontos tehát, hogy a nyári kánikulában mindig legyen elérhető friss, hideg víz és árnyék a számukra, ezzel elkerülve a hősokkot (ami igen könnyen előfordul ezeknél kutyáknál). A tél közeledtével jön el a Bernáthegyi kedvenc időszaka. A hóban, családdal való hancúrozás az egyik legkedvesebb elfoglaltsága ezeknek a kutyusoknak.

A hatalmas szőrme jó melegen tartja a Bernáthegyiket, azonban rendszeres gondozást is igényel a termetes bundakabát. Ahhoz, hogy egy szépen ápolt, jó megjelenésű kutyát kapjunk, fontos a heti háromszori kefélés. Hogy könnyebb legyen a dolgod, használj szőrtelenítő kesztyűt, a nagyobb gubancok kibogozásához pedig egy jó minőségű fésűt.

A fürdetésről sem szabad megfeledkeznünk, amit havonta javasolt megejteni Bernáthegyinkkel. A kutyus méretei miatt azonban egy termetes fürdőkádra lesz szükség a mosdáshoz, vagy, ha erre nincs lehetőség, a nyári melegben slaggal könnyedén megoldható a művelet. A téli hónapokra addig is szárazsampont ajánlunk az elbűvölő megjelenés érdekében. Amennyiben pedig készen álltok egy nagyobb pancsolásra, ezek közül a folyékony kutyasamponok közül érdemes válogatni, hogy különleges ápolásban legyen része kedvencednek, illetve, hogy ne szárítsd ki kutyusod bőrét.

És ha már a szépségápolásnál járunk, fontos figyelembe venni, hogy a Bernáthegyinek is nélkülözhetetlen a megfelelő szájhigiénia, ezért célszerű beszerezni az erre alkalmas fogápoló eszközöket.

6. Árnyoldal

A Bernáthegyi nagyobb méretéből adódóan sajnos kevesebb ideig is él, mint más kisebb testű kutyafajták, de ez így is átlagosan 8-10 boldogan együtt töltött évet jelenthet a gazdival. A fajta egy másik hátránya, hogy előfordulhatnak náluk különféle genetikai betegségek, amelyeket érdemes kikerülni azzal, hogy egy megbízható tenyésztőtől vásárolunk kutyust.

Súlya, illetve méretei miatt a Bernáthegyi táplálása biztos anyagi hátteret igényel, illetve fel kell készülni az esetleges beavatkozásokra is, amit a csípő sérülékenysége eredményezhet.

 

7. Jó kutyához idő kell

A Bernáthegyi mentális érési folyamata lassabb, mint egy átlagos kutyáé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy óriási kölyökkutyával él együtt az ember akár több évig is (2-3 év), ami a mi véleményünk szerint kifejezetten mulatságos tud lenni.

Ennek ellenére ezeket a kutyákat javasolt már egészen kicsi koruktól elkezdeni nevelni, hisz ilyenkor még kisebb méretük miatt könnyebben kezelhetőek.

Mire kell figyelni nevelés során?

  • Intelligens mivoltukból adódóan a tréning nem okoz problémát, bár ne lepődjünk meg, ha kedvencünk esetenként megmakacsolja magát.

  • Fontos, hogy egy kedves, nyugodt, de következetes hozzáállással közelítsük meg az ebet.

  • A Bernáthegyi esetében elengedhetetlen a pozitív megerősítés (dicséret, játék, jutalom falatka) tanítás során, ugyanis erőszakkal, kényszerítéssel semmire nem jutunk velük, főleg, amikor már elérték felnőttkori méretüket.

  • A zökkenőmentes tréning érdekében érdemes beszerezni egy jutalomfalat tartót, illetve egy klikkert, hogy egyértelműsítsd kutyusod számára, mikor csinálta jól a feladatokat.

  • A korai tréninggel elkerülhetünk olyan helyzeteket, ahol az óriási kutyánk magával vonszol séta közben, vagy olyan malőröket, mint amikor a kutyus vendégségben felforgatja a kertet/lakást.

Mint minden más kutyánál, a Bernáthegyinél is lényeges, hogy a korai éveikben sok inger (pl: emberekkel, más kutyákkal való találkozás; különböző helyek felfedezése) érje őket ahhoz, hogy egy kedves, jól nevelt kutyává cseperedjenek. Ezek nélkül könnyen vállhatnak félénkké, szorongóvá a későbbi idegenhelyzetek során.

Kölyök bernáthegyi

8. Amire az egészséges Bernáthegyinek szüksége van

Annak érdekében, hogy jó formában tartsuk Bernáthegyi kutyusunkat, ajánlott tartani a napi kétszeri etetést (figyelve az arányokra), és a napi egyszeri, nem túl hosszú sétát. Ha esetleg sötétedés után indulnátok útnak, ne felejts el láthatósági mellényt tenni kedvencedre, hogy elkerüljétek az esetleges baleseteket.

Szintén fontos, hogy legyen egy biztonságos helye a kutyának, ahova visszahúzódhat, ha elfáradt, vagy ha magányra van szüksége.

Amire még egy kiegyensúlyozott Bernáthegyinek szüksége van, azok a kedves szavak. A Bernáthegyi rosszul bírja a negatív légkört és a szidást, viszont mindene a dicséret és a kedvesség. Ha úgy érzed, készen állsz rá, hogy egy szerető, családias otthont nyújts egy Bernáthegyi kutyusnak, ezt a cikket ajánljuk, hogy megtudd, mire van szüksége egy leendő gazdinak.

További jó kutyázást kívánunk Neked! 😊 

Kérdésed van? Keress minket Facebook oldalunkon keresztül!

BernáthegyiKutyaKutya nevelésKutyafajtákKutyás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények