Alomra Szoktatás Cicáknál 🐈📝
0 komment

Az alomtálca vagy a macska WC árván és túlságosan tisztán várja, hogy cicusod végre használatba vegye?

Egyet se félj, most megosztjuk veled a leghatékonyabb módszereket hogyan is tudod szőrgombócodat szobatisztává varázsolni. Az alomra szoktatás nem mindig egyszerű, de tippjeinkkel sikerülni fog!

Megjegyzés: bár ezek a tippek remekül működnek macsekoknál, ha inkább kutyusod áll hadilábon a szobatisztasággal, ebben a cikkben számára is előrukkoltunk megoldásokkal.

Zsupsz a mély vízbe... Alomra szoktatásra fel!

Új bundás társsal gazdagodtál egy apró cica személyében, de a számtalan kis baleset cseppet beárnyékolja az örömöt? Készíts egy bögre teát, vegyél egy mély levegőt és legyél türelmes kismacskáddal. Hamarosan úgy fog menni neki az alomhasználat mint a karikacsapás.

Bár a legtöbb csöppség, már anyjától eltanulja hogyan használja az almot (és erős ösztönük is van, hogy eltemessék, amitől megváltak), mégis könnyen előfordulhat, hogy a te pelyhes pernahajdered figyelme messzire kalandozott az anyai okítás során és valahogy mégsem sikerült elsajátítania ezt a gazdi-boldogító művészetet. Most, hogy te lettél az elsőszámú családtagja, pár hét odafigyeléssel és intenzív, pozitív megerősítésen alapuló tanulással immáron tuti megszokja hová kell szaladnia, ha úgy érzi.

“Milyen helyre tegyem a cica-toalettet? Milyen a jó alom? Mivel szabad takarítani a cica-toalettet?” Amennyiben téged sem hagynak nyugodni ezek a komoly kérdések, eljött a megkönnyebbülés ideje, ugyanis most ezekre adunk válaszokat.

Alomra szoktatás

A szobatisztaság buktatói... Ezért nehéz az alomra szoktatás

Ha már gondoltál arra, hogy “Hmm, valamit biztosan rosszul csinálok.”, akkor most kicsit el kell, hogy keserítselek. Ez ugyanis simán előfordulhat. Kismacskád nem használja az almot? Könnyen lehet, hogy elképzeléseinek nem felel meg az általad biztosított koncepció és egészen mást kedvel a kis válogatós cirmos. Na, de milyen körülményeket is preferálnak a ciculik?

A MEGFELELŐ CICA-TOALETT:

  • a méret a lényeg: ha kicsit dundibb cicód van, előfordulhat, hogy nem szívesen mászik be egy számára túl szűkösnek megítélt helyre. Legyen tágas a számára beszerzett tálca; és fordítva, egy pici cica elképzelhető, hogy vonakodva közelítene egy hodályhoz

  • fedett vs fedetlen: ez teljesen személyes preferencia, lehet hogy biztosítasz cicusodnak egy gyönyörű, fedett macska WC-t ő mégsem használja. Ilyenkor a te kisállatodban jobban munkál a támadó által sarokbaszorítástól való félelem, mint fajtársaiban. Esetleg elképzelhető, hogy kicsit klausztrofóbiás (viszont ha fedetlenre váltotok és kedvenced olyan elánnal kapar mint a motolla, akkor bosszantó patthelyzetbe kerültél)

  • könnyen használható: akadálymentes, nem túl magas bejárat az ideális, senki sem szeretné megmászni a Kilimandzsárót mikor már nagyon sürgető a dolog

  • elhelyezkedés: helyezd macera nélkül hozzáférhető helyre a tálcát, de ne tedd például olyan nyüzsgő helyiségbe mint a nappali, ilyen kiszolgáltatott helyzetben cicusod is inkább a privátságot kedveli

  • mennyiség/macsek: általában szakértők azt javasolják, hogy legalább annyi megkönnyebbülésre alkalmas hely legyen kihelyezve a lakásban, ahány cicus van. De lehetőleg plusz egy, például 2 macska esetén legyen otthon 3 tálca. Viszont, ha nálatok nem csak az alomhasználatért folyik cicaharc, a következő cikkben leírt módszerek sokat segíthetnek a konfliktus kezelésében.

A TÖKÉLETES ALOM

  • bentonit alapú

  • csomósodó (ez számodra jelent előnyt, egyszerűbb takarítani)

  • puha, könnyen kaparható textúra

  • 5-12 centiméter réteget képez - hiszen kiscicád lelkesen végzi ásatásait, régészkedéséhez biztosíts neki elegendő táptalajt.

  • alternatíva lehet kölyök macseknak a remek nedvszívó képességű pellet, de arra ügyeljünk, hogy ne kukorica vagy gabonaalapúval szolgáljunk (az illata ételre emlékezteti és így messziről kerülni fogja)

AZ ALOMMAL KAPCSOLATOS GAZDI TEENDŐK:

  • minden nap: kotord ki az alomból cicusod elásott “kincseit” egy speciális szitaszerű lapáttal

  • minden héten: cseréld ki teljesen az almot, egy hét alatt elhasználódik és elkoszolódik annyira, hogy érdemes a tálca egész tartalmától megszabadulni

  • minden hónapban: a szokásos heti teljes-csere közben szánj időt arra, hogy kímélő, mosogatószeres meleg vízzel áttörlöd a cica-árnyékszéket

A takarításhoz ne használj ammóniás vagy hipós vegyszert! Ezek roppant mérgezőek lehetnek cicád (és a vízi élővilág) számára, az illóolajjal kevert ecet vagy a mosogatószeres víz is éppoly tökéletesen megtizedeli azokat a fránya bacikat.

Az alomra szoktatás buktatói

Alomra szoktatás 3 lépésben + elengedhetetlen eszközök

Mire is lesz szükséged a sikeres tanításhoz?

Hozzávalók:

  • alomtálca vagy macska WC

  • macskaalom

  • dallamos, selymes hang a cicó dicséréséhez

  • soook egészséges jutifali (hidd el, megérdemli pelyhes pajtásod)

 

  1. lépés: Amint hozzád került a cicus, barátkozzatok kicsit! Először engedd, hogy felfedezze újdonsült otthonát, utána azonban vedd fel és tedd bele az alomtálcába, hadd szimatolja körbe, mászkáljon kicsit benne és hozzá szokjanak az érzéshez kis tappancsai. Előfordulhat, hogy beindulnak kedvenced ösztönei és fel is avatja a tálcát, de ha plusz ösztökélésre van szüksége, fésüld át a tiszta almot ujjaiddal, mutasd meg neki hogyan is kell csinálni ezt az ásós-kaparós dolgot.

  2. lépés: A macsek-bioritmustól függően vannak olyan időpontok napközben, amikor lehet számítani egy kis akcióra. Minden etetés, szundi és közös játék után tedd a delikvenst az alomtálcába, nagy valószínűséggel pozitív végkimenetellel fog zárulni a próbálkozás.

  3. lépés: A türelem rózsát terem. Várj és figyeld mikor veszed észre szőrgombócodon a jeleket, hogy ki kell mennie. Hasonlóan az emberekhez a legtöbb cicus is fészkelődéssel (felpattan, szaglászik, kaparászik) reagál az ingerre. Ha úgy látod itt az idő, kapd fel és szállítsd őt gyorsan az alomtálcához, amennyiben sikerült a küldetés, dicsérd meg nagyon az apróságot és lásd el bőven jutifalattal. Ne szomorodj el és pláne ne lépj fel agresszívan cicáddal szemben, ha történt egy kis baleset, nem fogja érteni miért lettél hirtelen ilyen zabos, a továbbiakban pedig jó eséllyel tartani fog tőled! Csak úgy, mint a kutyusok, a kis bársonytalpúak is a hasukon keresztül és pozitív megerősítésekkel tanulnak a leggyorsabban.

Alomra szoktatás: tippek, trükkök

Mi okozhatja, ha cicusod még mindig/már nem szívesen használja az almot?

  • valamilyen egészségügyi probléma adódott macsekodnál (nyugi, ne rohanj vele állatorvoshoz, olvasd el inkább ezt a cikkünket, amiben leírjuk milyen tüneteknél kell szakemberhez fordulni)

  • a kis doromboló bajnok stresszes vagy szorong (nem érte mostanában valami meghökkentő új inger?, amíg ezen töröd a fejed, próbálj ki egy feromon spray-t, ez majd nyugodttá varázsolja a zaklatott tappancsost)

  • amit eddig elfogadott, többé már nem kedveli az alomtálcát illetően (például válts alom-típust)

  • lehet, hogy napi 2-szer igényli az alom-takarítást…kis tisztaságmániás mini diktátor

Khm, ezt te is érzed?

Egyetlen hátránya van a cica-szobatisztaságnak, még pedig a kellemetlen szagok. Ó, de nem szabad ám kétségbe esni, egy kevés alomszagtalanító por és senki meg nem mondja, hogy kismacskád mivel is foglalatoskodott eddig.

Szürke kis bacilabdacsok

Most, hogy szőrgombócod belejött az alomhasználatba, mint kiscica a nyávogásba, nyűgöt jelenthet, hogy szerte a lakásban apró alomszemcséket hagy maga után. Jó hír, hogy egy alomszőnyeg beszerzésével hipp-hopp megszűnik az undi göröngydarabok problémája!

Lám lám, el is gördült minden akadály, ami eddig boldogságotok útjába állt, még sok derűs együtt töltött napot kívánunk Neked és cicusodnak!

ÁpolásCicaHigéniaMacskaMacska nevelésMacskás tippek

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények