Németjuhász: így legyen kiegyensúlyozott 🏆
0 komment

Boldog németjuhász gazdiként kíváncsi vagy mivel tehetnéd kedvenced még kiegyensúlyozottabbá?

Most minden olyan tényezőről szó esik, ami közös életeteken csak javíthat. Ha érdekel mik az egészséges kutyaétrend alappillérei, mit tudtok közösen sportolni, netán a megregulázhatatlan bundarengeteg ápolása vetett fel benned kérdéseket, olvasd tovább cikkünket.

Vérengző fenevad

Mérete és alkalmanként szigorú nézése miatt sokan tartanak tőle, feleslegesen, hiszen alapvetően egy teljesen jámbor óriás. Csak úgy, mint a bullok esetében, főként a gazdi hiányos nevelése következtében kanászodik el a kutyus vagy válik agresszívvá. Ezért is elengedhetetlen, hogy a szocializáció és a nevelés már kölyökkorban elkezdődjön, így a felcseperedett blökiből kezesbárány válik.

Németjuhász a szabadban

Mire lehet szükséged, ha németjuhász gazdi vagy/leszel?

Vannak olyan alapfelszerelések, amik az ebtartás sarkalatos kellékei. Először is szükség lesz egy etetőtálra, hiszen a kutyaszívig is a pocakon keresztül vezet az út. Másodszor pedig a bociszemek kereszttüzében illene a beszerzett tálkákat megtölteni finom falatokkal is. Miután jól belakmározott, kiskedvenced biztosan szeretne ledőlni valahová ejtőzni egyet, erre tökéletesen alkalmas egy puha fekhely. Az ejtőzés után következhet is egy gazdit-kutyust egyaránt felpezsdítő séta, amihez nélkülözhetetlen egy strapabíró LED nyakörv, ez akár erdei kirándulásaitok alkalmával is garantálja kedvenced biztonságát, mivel ha elkóborol, messziről észrevehető. Még mindig maradt energia szertelen kiskutyádban? Levezetéshez szuper egy kevés önfeledt játék.

Nekem való?

Egyértelműen, ha:

  • a család kedvencét keresed. Ebben a szerepben tündököl igazán, egyszerűen imádja a “falkáját”.

  • gyermekek mellé keresel egy védelmező “dadust”. Hatalmas termete ellenére egy igazi angyal…kivéve azokkal, akik szeretteit bántanák.

  • egy olyan bundás szövetségest keresel, aki gyorsan és szívesen tanul. Az egyik legjobb választás, ha sok időt szeretnél emberek között tölteni a kutyaiskolában.

  • egy szívós társat keresel, aki a viszontagságos időjárástól sem riad vissza, például saras túrák során

  • Néha hajlamos vagy elkényeztetni kutyusod. A németjuhászok ugyanis szerencsére nem gyarapodnak olyan könnyen.

Nem biztos, ha:

  • Kezdő gazdi vagy. Ez nem egy teljesen kizáró tényező, ha csak nem túl engedékeny vagy (ha mégis ragaszkodnál a fajtához, olvasd el kezdő gazdik számára javasolt tippjeinket).

  • Elfoglalt, pörgős életet élsz. Sajnos a németjuhászok kifejezetten utálnak egész nap egyedül lenni otthon (de ne csüggedj a lakás kényelmét imádó fajtákat is tudunk neked ajánlani).

  • Zavar, hogy néha “csipked”. Ezek a kutyusok hajlamosak a harapdálásra és ha erre való kedvük kölyök korukban nincs letörve, akkor biztosan folytatni fogják felnőttként is ezt a bosszantó szokást.

  • Zavar, hogy hangos. Ők is a lelkesen csaholó fajták közé tartoznak, akik az utca minden rezdülésére jelzik a gazdinak, hogy éppen valami érdekes történik odakint.

  • Nem szeretnél a bunda ápolásának sok időt szentelni. A németjuhászok hatalmas bundája átlagosan hetente igényel egy hosszabb procedúrájú, alapos átfésülést, így ha ezt macerásnak érzed, inkább nézz rövid szőrű fajták után.

Németjuhász tengerparton

Mivel legyen teli az a feneketlen bendő?

Csak úgy, mint az embereknél, egy egészséges étrend fenntartása hosszú távú befektetés. Ne sajnáld kedvenced táplálkozásából az esetlegesen borsosabb árú alapanyagokat sem! Hiszen többek között a megfelelő vitaminbevitel gondoskodik arról, hogy kiskutyád hosszú évekig hűséges társad legyen.

MIKBŐL IS ÁLLJON TEHÁT EGY KIEGYENSÚLYOZOTT KUTYUS ÉTREND?

Egyértelműen az erős alapot képzi egy rostokban és fehérjében gazdag, minőségi száraztáp, ezt leginkább kutyusod életkorát, testtömegét és életvitelét is figyelembe véve tudod kiválasztani. Párosítsd hasonló kritériumoknak megfelelő nedves eledellel, ezt kicsi csalásként a folyadék utánpótlás megtámogatására is bevetheted. Mindez megkoronázására érkeznek a természetes eredetű étrendkiegészítők:

Ha szeretnél biztosra menni, hogy kutyusod imádja a napi gyümölcs és zöldség adagját, próbáld ki a sárgarépát, az áfonyát, a banánt vagy az uborkát.

Heti 1 alma, az orvost távol tartja? Nos, ha a népszerű gyümölcsöt kutyusok esetében lecseréljük fürj tojásra, akkor be is biztosítjuk a B-vitamin raktárakat!

1 mokkáskanál hidegen sajtolt lazacolaj a vacsi adagra és máris gondoskodtunk kópénk egészségesen fénylő bundájáról.

Kevés sörélesztőpehely segítségével a vedlés időszakát pörgetheted fel magas biotin tartalma miatt.

A manapság méltán kedvelt CBD-tabletta a nyugodt kedélyt teremti meg és többek között a vas, folsav, magnézium biztosításban jár élen.

Első pillantásra bármily veszélytelennek tűnhetnek ezek a super food-ok, sosem árt az étrendbe való bevezetés előtt egy gyors konzultáció az állatorvossal.

MIKET KERÜLJÜNK EL MESSZIRŐL AZ ETETÉSEK SORÁN?

  • a cukros termékeket

  • a túl sok gabonát

  • a túl fűszeres vagy sós ételeket, így sajnos a jó, magyaros házi koszt sem jöhet szóba kutyus-ebéd gyanánt

  • kétes eredetű jutalomfalatok (ezeknek kiváltására javaslunk könnyen elkészíthető falatka recepteket ebben a cikkünkben)

Németjuhász, a családi kedvenc

Lemozgatás és élsport

A németjuhászok nagyon aktív és hihetetlenül magas energiaszinttel rendelkező csibészek. Ha a hosszú erdei séták sem bizonyulnak számára elegendőnek, te viszont kicsit tanácstalan vagy milyen sportok is válhatnának be számára, hoztunk neked 3, a fajta körében népszerű sportot. Ó, és a jó hírünk, hogy ezeket javarészt gazdival együtt lehet sikeresen művelni, szurkolunk nektek!

  • AGILITY: A jó öreg agility egy igazi klasszikus, amiről már más cikkeinkben is olvashattál, de mi tévők legyünk, ha a németjuhászok is erre lettek teremtve!? A gyorsaságot és ügyességet igénylő sportban kimagasló teljesítményeket érhet el kutyusod, hiszen ez a fajta remekül veszi mind a fizikai, mind a mentális akadályokat.

  • FLYBALL: Hazánkban még nem számít olyan elterjedt kutyasportnak, mint például nemzetközi vizeken. De, így hogy a helyi gazdikat a flyball kipróbálására buzdítod, legalább a közösségteremtő tehetséged is fejlesztheted. 4 gazdi-kutyus párosra lesz szükség (a fajta és a méret most nem mérvadó), akik egy csapatot alkotnak a sorverseny idejére. Elindul az első kutyus és átugrál egy sor akadályon, majd a pálya végére érve megnyomja a gombot a labdadobó masinán, a kutyus elkapja a labdát és visszaviszi gazdájának. Ha ez sikeresen megvan, indulhat a következő játékos. Amennyiben az egyik kutyus elkalandozik vagy nem viszi el a labdát gazdájához, azért súlyos hibapontok járnak.

  • CANICROSS: A flyball-hoz hasonlóan ez a mozgásforma sem olyan elterjedt még itthon, de mindig szuper érzés új dolgokat kipróbálni és élményekkel gazdagodni. A canicross egy olyan egyéni sport, ahol mindenképpen szükséged lesz egy speciális futópórázra. Ennek a póráznak annyi a lényege, hogy a derekadra erősíthető és szabad teret enged kezeidnek, és igen, másik felén kiskutyád fog szaladni. Bár canicross-versenyek is léteznek már, ahol a nevezhető távolság 1 km-től 45 km-ig terjed, először inkább azt ajánljuk, hogy egy kellemes, természetközeli helyen gyakorolj bundás barátoddal. Sok balesetmentes gyakorlást és versenyeket!

Kisokos az átfogó ápoláshoz

NAPI TEENDŐ: Minimum 1 óra foglalkozás a blökivel nagyon fontos, ez az időt nagyon sokrétűen el lehet tölteni, például sétával, trükkök gyakorlásával vagy logikai játékokkal. Az egészséges táplálék és friss víz biztosítása minden nap elengedhetetlen. Majd nap végén egy rágórudacska képviseli a kutyus-fogkefét, bizony négylábú pajtásainknál sem elhanyagolható a szájhigiénia. Este hívd magadhoz kedvenced és egy szőrtelenítő kesztyű segítségével pár simogató mozdulattal távolítsd el róla a kilazult szőröket, ezzel kicsit csökkentve a heti fésülés maceráját.

HETI TEENDŐ: Minden héten szánj egy napot kedvenced alapos átfésülésére, ilyenkor esedékes még átvizsgálni a füleket, az orrot, a szemeket és a szájat rendellenességek után kutatva, de ne feledkezzünk meg a tappancsok ellenőrzéséről sem.

HAVI TEENDŐ: Havonta 1 fürdetés vagy szárazsamponozás elegendő szokott lenni egy átlagos kutyusnak, de ha hamarabb is valami furcsa szag kering kiskutyánk körül, nyugodtan izzítsd a zuhanyrózsát. Miután lerázta magáról a vizet, ezzel bosszúból téged is megfürösztve, jöhet a karom-kurtítás. Ezt speciális ollóval is el lehet otthon végezni, de ha ilyen téren nem bízol magadban inkább használj hozzá karomreszelőt. Miután megszáradt a delikvens, dolgozz el tenyereden borsónyi adag kókuszolajat és vidd fel a bundára, hogy gyönyörűen csillogó bundát kapj. Díjazd a türelmet jutifalattal és kész is a kis szépség!

NEGYEDÉVES TEENDŐ: Látogassátok meg az állatorvost egy kontroll erejéig, a konzultáció végén pedig írass fel féreghajtó tablettákat is.

ÉVES TEENDŐ: Minden évben adasd be kutyusodnak a kötelező és ajánlott oltásokat, így bebiztosítva az egészségét.

Fussuk át mikre is van szüksége a németjuhászoknak igazából

  1. Napi lemozgatás: szentelj kizárólag kutyusodra minimum napi 1 órát, magát a mozgásformát is remekül személyre (párosotokra) szabhatod

  2. Kihívások: ne vesztegesd el kedvenced adottságaid, stimuláld napi szinten képességfejlesztőkkel, ügyességi játékokkal, logikai játékokkal vagy egy kis közös trükktanulással

  3. Egy kis kozmetika: heti 1 vagy 2 alkalommal fésüld át alaposan a bundarengeteget, így megspórolva a filcesedéstől való megszabadulás további fájó költségeit

  4. Kiegyensúlyozott étrend: ahogy már fentebb írtuk, nem kell 100%-ban kicsattanóan egészséges ételekkel ellátnod kedvenced, igenis becsúszhatnak néha azok a bizonyos (kutyusok számára biztonságos!) nasik, csak legyenek túlnyomó többségben a természetes, fittebb finomságok

Tada, íme a hozzávalók a tökéletesen boldog németjuhászhoz! ✨

További tartalmakért kövess minket Facebookon is!

ÁpolásKutyaKutyás tippekNémetjuhász

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények