Kezdő gazdi vagy? Itt a 8 leghasznosabb tipp!
0 komment

Kisokos leendő és új kutyatulajdonosoknak

Kezdő gazdinak lenni egyszerre izgalmas és ijesztő. Ha először lesz kutyád, egy dologban biztos lehetsz: minden gazdi ismerősöd el fog látni egy-két jó tanáccsal, ha kéred, ha nem. Ne ijedj meg a sok rémtörténettől, mi összeszedtük Neked a legfontosabbakat, hogy ne vessz el a rengeteg tanács útvesztőjében! Mert a legelső lépés nem az, hogy otthonodba fogadod a kutyust, hanem, hogy felkészülsz az érkezésére. Nyugodtan adj magadnak egy pacsit, mert épp az első lépést teljesíted: maximálisan jó úton haladsz afelé, hogy a legjobb gazdi legyél!

Kezdő gazdi lakáskutyával

1. Kutatásra fel, kezdő gazdi!

Biztosan Neked is van egy kedvenc kutyafajtád, aminek egy kedves kis képviselőjét szeretnéd magad mellett tudni. Fontos azonban, hogy akármennyire is ő tetszik a legjobban, gondold újra, hogy az adott fajta illeszkedik-e az életstílusodhoz. 

Ne feledd, neked vannak barátaid, munkatársaid vagy iskolatársaid, de a kutyusod csak Rád számíthat. Ezért fontos, hogy olyan fajtát válassz, akire az igényeinek megfelelő időt és energiát tudod fordítani, fizikai és mentális szükségleteinek eleget tudsz tenni. 

Ha nem otthonról dolgozol, és nincs ki vigyázzon kedvencedre, ne válassz nagy mozgásigényű kutyust. Mások az igényei egy kistestű és egy nagytestű kutyának is, valamint az sem mindegy, hogy kertben, vagy lakásban kap majd helyet. 

Lényeg a lényeg, tudd, hogy mire számíthatsz a leendő legjobb barátodtól. Ha menhelyről mented őt, mindenképp kérd ki az ott dolgozók véleményét, hogy szerintük melyik kutya illeszthető leginkább életstílusodhoz és életkörülményeidhez.

Kezdő gazdi kölyökkutyával

2. Ideje feltörni a malacperselyt

Mielőtt kutyatartásra adod a fejed, gondold át a pénzügyeidet is, mert lehetséges, hogy jobban bele kell nyúlnod a pénztárcádba, mint elsőre gondolnád. Írd össze a legszükségesebb dolgokat, amikre mindenképp szüksége lesz kedvencednek. A kezdetekben a legtöbb a költség, mert egyszerre kell mindent megszerezni, azokat a dolgokat is, amelyek aztán hosszú évig szolgálni fognak. Oltások, fekhely, megfelelő minőségű eledel, állatorvosi konzultáció, ápoláshoz szükséges eszközök, póráz és nyakörv – ezeknek a költségeiről mind tájékozódni kell.

5 legfontosabb dologról bevásárlólistánk:

 

3. Teremts biztonságos légkört számára

Mire megérkezik a kutyus, rendezz el úgy mindent a lakásban, vagy kertben, hogy ne hagyj sok hibázási lehetőséget neki: ne legyenek kísértések előtte, mert csak sok szidás lesz a vége, ami pedig nem a legjövedelmezőbb pedagógiai módszer. Tervezd meg, hol fog aludni, hol lesz az étkezéseinek a helye, és, hogy hol üríthet majd. Azokat a helyeket, ahova nem szeretnéd, hogy betegye a mancsait, érdemes térelválasztóval elválasztani.

A legfontosabb dolog azonban egy otthonban a kutya számára a biztonság érzése. Legyél türelmes vele, mert a beilleszkedéshez idő kell neki. Vannak kutyák, akik néhány nap alatt levedlik magukról a félelem érzését, míg másoknak több hónapba is telhet a biztonságérzet kialakítása, különösen igaz ez, ha idősebb, menhelyről hozott kutyáról van szó. Ilyenkor érdemes lehet nyugtató nyakörvet vásárolni neki, hogy könnyebben megbírkozzon a félelmet keltő helyzetekkel. Adj neki szeretet, simogasd sokat, tudja, hogy jó kezekben van!

Nevelés kezdő gazdiként


4. Keress fel egy állatorvost

Érdemes az első napokban meglátogatni egy állatorvost, hogy felmérje újdonsült kedvenced egészségügyi állapotát, és tájékoztasson az első oltások menetéről és javasolt időpontjáról. Erősen ajánlott például 9-10 hetes korban a fertőzések elleni kombinált oltás, valamint kötelező a veszettség elleni oltás három hónapos kor után, illetve microchip elhelyezése négy hónapos kortól. Egy jó állatorvos erről egész biztosan teljeskörű tájékoztatást fog adni!

5. Kezdő gazdiként is az első perctől fogva nevelned kell kutyusod

Na jó, talán nem az első perctől, mert mint írtuk, először sokkal fontosabb a biztonságos környezet megalapozása. De amint kicsit megnyugodott, és megszokta az új helyét, jöhet a tanulás, persze kis léptekben! 

A kiskutyák rövid ideig tudnak koncentrálni, így nem szabad túlhajszolni őket: eleinte elég például egyéb tevékenységeit kiegészíteni iránymutatással, például a megfelelő helyre terelni ürítéskor, a nevén szólítgatni, vagy etetés előtt arra tanítani, hogy csak akkor nyúljon az ételhez, ha engedélyt kap rá tőled. Így az etetések előtti egy-két perc jelentheti majd a számára a napi tanulást. A vezényszavak mindig legyenek egyszerűek és könnyen megjegyezhetőek, és következetesen használd hozzájuk mindig ugyanazt a kifejezést. Az etetős példánál a ,,Tied” például egy egyszerű és rövid szó lehet, amit biztosan hamar megjegyez. 

Szigorúnak kell lenni a neveléskor, de a dicséret és a jutalomfalat ne maradjon el, ha helyesen végzi a kiadott feladatot. Így biztosan szorgos diák lesz!

Ha nincs kapacitásod a kutya tanítására, érdemes fontolóra venni kutyakiképző tanfolyamot, vagy kutyaóvodát. Ez egy megtérülő befektetés, hiszen szakképzett trénerektől hatékonyabban és gyorsabban tanulja el a megfelelő magatartást kedvenced. És persze nem csak az eb tanulhat a foglalkozásokon, hanem Te is ellesheted a tréner módszereit!

6. Ne feledd, Te vagy a főnök

Néha nehéz egy csillogó szempárnak ellenállni, de van egy rossz hírem: muszáj. Kezdő gazdik gyakran elkövetik a hibát, hogy hasonlóképp tekintenek kutyusukra, mintha egy gyerek volna. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy kutyának és egy embernek egészen mások az igényei. Egy kutyus akkor érzi magát biztonságban, ha határozott, egyértelmű utasításokat kap, szabályokhoz van kötve. A kutyák falkaállatok, a falkavezér pedig Te vagy! Illetve lehet, hogy valaki más a családban, de ez kerüljön megbeszélésre, nem jó ugyanis, ha nem egyértelmű számára, hogy ki az elsőszámú ,,vezére”. Még a családbarát kutyáknál is, mint például a golden retriver, érdemes ezt kijelölni. 

Ha az egész család vagy lakótársi közösség konzekvensen, azonos nevelési elvekkel viszonyul hozzá, hamar, összezavarodás nélkül tudni fogja, hogy mit szabad és mit nem.

7. Lássatok világot

Ha kiskutyád lesz, készülj arra, hogy mindenre kíváncsi lesz, érdekes lesz számára egy kertben felejtett homokozó játék, minden járókelő, bármilyen új hang, legyen az fűnyíró, porszívó, vagy fagyiskocsi. Érdemes adagolni számára az ingereket, mert minél több mindent felfedez kiskorában, annál kevésbé lehet majd később kihozni a sodrából. A séták kiváló felfedezőtúrák, legyen változatos ezek helyszíne! Ismerje az erdőt is, de a városi tömegtől se ijedjen meg! Ha úgy látod, hogy valamitől ideges lesz a kutyád, váltsatok irányt időben – majd legközelebb talán kevésbé lesz meglepve ugyanattól a jelenségtől.

8. Nyugi, nyugi: kezdő gazdiként is jó gazdi vagy

Lehet, hogy nem lesz minden olyan egyszerű, mint elképzeled, vagy mint ahogyan a kutyás könyvek, cikkek írják. Ettől még nem leszel rossz gazdi, ne hibáztasd magad! Vegyél egy levegőt, és maradj nyugodt, a kutyád számára is sokkal fontosabb a nyugalmad, mint, hogy hány trükköt tudsz neki megtanítani. Ha ma nem megy valami, majd menni fog holnap, vagy holnapután. Ma már rengeteg kutyás Facebook csoport van például, ahol őszintén lehet tapasztalatokat cserélni egymás között. Bízz a közösség erejében, mindig lesz, aki segít! 

ÁpolásEgészségKutyaKutyás tippekLakásban kutyatartás

Kommentelés

Minden komment moderálásra kerül megjelenítés előtt.

Népszerű termékeink

Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
Nyugtató Plüss Fekhely (Továbbfejlesztve)
+1
Akciós ár7.990 Ft-tól Korábbi ár15.990 Ft
Vélemények